×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Blogginlägg

Xerm: Skatteverket är på jakt efter dig som säljer mycket skins

2
För en tid sedan blev det känt att det svenska Skatteverket är på jakt efter dig som, systematiskt, köper och säljer skins i spel. Förvånande? Inte alls. Rätt? Ja, jag tycker det.
Detta är ett blogginlägg.
Låt oss börja med att klargöra en sak. Du som säljer ett skin någon gång i bland ligger inte i rikszonen för att få en svidande skattesmäll levererad av Skatteverket. Det är de som gör detta på stor skala, med ett uppenbart vinstsyfte, som nu riskerar att bli utsatta för en extra granskning av den svenska myndigheten.

Varför sker då det här? Enkelt. Svensk skatte- och momslagstiftning är väldigt tydlig. Sker försäljning av varor/tjänster "självständigt under en längre tid" och med "ett vinstsyfte" är det mycket möjligt att det du sysslar med ska räknas som näringsverksamhet.

Liknande nedslag har tidigare gjorts på den omfattande handeln på handsplattformar som Blocket, Tradera och Ebay. Där personer inte sällan har köpt på sig stora partier varor från exempelvis Kina, för att sedan sälja dessa med ett tydligt vinstsyfte här i Sverige. Det är i mångt och mycket ett likadant upplägg som de flesta butiker har, därför tycker givetvis staten att dessa ska verka på samma villkor och betala samma skatter.

Det är precis likadant med skins. Om du sitter och köper på dig en lång rad skins, kanske till riktigt reapriser, och sedan säljer dessa vidare till en sådan stor vinst som möjligt... ja då handlar det helt enkelt om att du har ett tydligt vinstsyfte. Därmed blir även de pengar du omsätter på verksamheten skattepliktig.

Moms kan tillkomma

I Sverige betalar vi det som till vardags kallas för moms, det vill säga mervärdesskatt. Även här har Skatteverket slagit fast att handel med virtuella tjänster, så som skins, kan omfattas av mervärdesskattelagens bestämmelser om försäljning av elektroniska tjänster sker löpande. Ett snabbt räkneexempel visar på att detta kan bli en mycket dyr smäll för dig som säljer.

Person X blir granskad av Skatteverket som då finner att denne har sålt skins för 10 000 kronor på ett sätt som gör att de klassar försäljningen som en näringsverksamhet. Inkomsterna från denna näringsverksamhet ska då beskattas. Samtidigt fastslår Skatteverket att Person X är skyldig att betala moms för de försäljningar har gjorts. Momssatsen för virtuella tjänster ligger på 25%, vilket innebär att Person X ska - förutom skatten på försäljningen - betala in 2 500 kronor i mervärdesskatt till staten.

Var går gränsen?

Nu kanske du sitter och funderar på om du själv är i farozonen för en extra granskning. Det beror helt enkelt på hur mycket du köper och säljer med skins. Jag skulle vilja påstå att om du varit lyckosam att få dig ett riktigt värdefullt skin för att sedan sälja det och köpa på dig några nya i stället, ja då är du nog utom fara. Det är svårt att säga någon fast gräns och frågan kommer nog att avgöras från fall till fall. Men du som känner igen dig själv i beskrivningen att du kontinuerligt köper skins för att sedan sälja dem vidare och göra en förtjänst, du kanske bör ta det lite lugnt.

Vill du veta mer om Skatteverkets syn på saken då kan du ta och läsa deras ställningstagande. En liten varning bara, det är inte den roligaste typen av text att läsa.

15 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 15 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..