×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Blogginlägg

Så klättrar du i esport-karriären — quiethells bästa tips

2
Vill du göra karriär inom en av världens hetaste branscher? Fragbites redaktör Carolina "quiethell" Mårtensson ger dig de bästa tipsen i jakten på en karriär inom esportvärlden.
Jag har flera gånger fått höra att jag lyckades med något många önskar att de lyckats med; att jobba inom esporten. Jag får ständigt frågor både i verkliga livet och online kring hur man påbörjar en karriär inom denna bransch, därför tänkte jag ge lite tips till den som vill ta sig in i esportvärlden men också till den som vill nå snäppet längre.

Starta din karriär

Tänk ut vad du vill göra
Nu låter jag som en högstadielärare som vill tvinga sina elever att bestämma vad de vill göra med sina knappt startade liv, men tyvärr är det så det är. För att verkligen kunna lägga all passion och energi måste man veta vad man vill göra.

Du vet säkert redan att du vill arbeta inom esport, men på vilket sätt? När lärarna frågar en vad man vill arbeta med och man får se olika linjer på gymnasiet så frågar de en sällan den frågan; på vilket sätt vill du arbeta inom denna bransch?

Mitt tips är att skriva ner vad du egentligen är bra på samt vad som intresserar dig. Kanske du är duktig på att skriva? Fotografera? Du kanske pluggade filmlinjen på gymnasiet och vill föra över dina kunskaper till en karriär inom esporten? Kör!

Jag pluggade själv speldesign på gymnasiet och bestämde mig under mitt andra år att jag ville skriva, så jag sökte till journalistlinjen och påbörjade mina studier direkt efter att jag tagit studenten. Det finns alltid sätt att använda sig av tidigare erfarenheter inom esporten, eller så kan du välja att studera antingen på gymnasiet eller på högskola för att få ett försprång. Studierna är viktiga oavsett vad, ju bättre du är (vilket du blir genom att studera ämnet) ju lättare kan du bygga en karriär.

Ta "skitjobb"
Är du oerhört duktig på det du gör? Klart du ska söka ett bra arbete inom det. Men de bästa jobben inom esportvärlden kommer inte till dig, du måste söka dem. Är du fotograf och vill arbeta för stora aktörer så som ESL och Dreamhack? Sök! Men förvänta dig inte ett direkt ja.

Ta tid åt att bygga din portfolio, även om det innebär att ta "skitjobb" där du endast får lov att gå på presspass för en aktör men får betala resa och hotell själv. Är det något du verkligen vill och har passion för så måste du vara redo att offra en hel del, även om det kanske svider en aning.

Ta alla småjobb du kan komma över, bygg din portfolio och ditt nätverk, så ska du snart se att du får större jobb och en plats i toppen.

Knyt kontakter
För några år sedan kunde jag inte ens tänka mig att bli inbjuden till Ninjas in Pyjamas kontor eller att ha några av de mest legendariska namnen inom esportvärlden som vänner, men här är jag idag. Jag följde hundratals profiler via sociala medier och när någon jag hade kontakt med presenterade mig för någon annan tog jag chansen att fortsätta knyta kontakter.

Känner du någon som känner någon som känner någon? Snacka med personen och låt hen presentera dig för nästa person som sedan kommer att presentera dig för nästa. Råkar du hamna bredvid en känd streamer på tåget till Dreamhack? Snacka med hen! Ser du en chans att nätverka så ta den, och ge inte upp bara för att en profil du sagt hej till en gång inte följer dig tillbaka via Twitter.

Ta dig steget längre

Fortsätt knyta kontakter
När du väl är en del av esportbranschen kommer det att vara enklare för dig att knyta kontakter. Tidigare kanske ditt mål var att en dag bli inbjuden till Twitch Afterparty, eller kanske få en follow av Emil "HeatoN" Christensen? Nu kanske du har nått dit, men du vill längre.

Sluta aldrig knyta kontakter och expandera ditt nätverk. Tänk inte heller bara på att knyta legendariska och välkända kontakter inom scenen, bli vän med nya också. Att bli vän med folk som arbetar i det tysta kring organisationer och företag är också en superbra sak att göra. Jag tror inte att jag umgåtts mer med någon under ett event än jag gjort med Mousesports ansvariga för sociala medier, och hon är en superbra kontakt att ha trots att hon jobbar i det tysta.

Finns det en spelare i ett lag som deltar i ESEA Open, men som verkar ha en supertalang? Bli vän med personen. Dagen denna person blir upplockad av en av världens största organisationer så kommer hen att ge dig den första vinstintervjun. Men tänk på att inte bara knyta kontakter för att nå längre i karriären, se till att faktiskt vårda den vänskap som nalkas — kanske du träffar den person som kommer att bli din bästa vän tills döden skiljer er åt?

Ha tålamod
Du kanske har lyckats skapa ett namn för dig, men inte fått de största jobben? Ha tålamod. Du kanske inte kommer att få ett heltidsjobb på företaget du alltid velat vara en del av inom det närmsta året, men det kommer. Det bästa kommer till den som förtjänar det och fortsätter du att kämpa i väntan på en chans så kommer den att uppenbara sig.

Det kan kännas som att du inte kommer någonstans. Du kanske har gjort exakt samma sak i ett år och det känns som att du inte kommer att nå längre? Antingen släpper du allt, och riskerar att tvingas börja om från noll, eller så väntar du in din tid. Du kanske måste göra fragmovies åt en mindre organisation för en dålig lön i två år innan du blir upptäckt av Rfrsh och de skickar med dig som filmcrew åt Astralis på majorn? Du vet aldrig vad som väntar eller hur lång tid det tar att avancera.

Ta risker
Nu menar jag inte risker som i att säga upp dig från din nuvarande position och riskera att tvingas börja om från noll. Nej, nu menar jag risker i din position. Är du en skribent? Våga skriva om något kontroversiellt eller våga fråga din redaktör om du får lov att åka på EPL-finalerna. Ingen blir skadad av att du frågar eller testar.

Jag blev tillsagd att inte skriva om ett visst ämne, då jag var ny och kunde få massa hat. Jag brydde mig inte. Jag gick emot min chefredaktör och skrev om det ändå. Jag fick inget hat, snarare kärlek från ett community som äntligen såg att en person som kunde ämnet skrev om det. Går det fel? Lär dig av dina misstag, ta ett snack med din redaktör och rätta till vad som gått snett. Vi lär oss av våra misstag och utan dem skulle vi inte kunna avancera.

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..