×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Detta var CS:GO-året 2015

8
2015 lider mot sitt slut, och det har varit ett högintressant år inom CS:GO-scenen. I denna årskrönika blickar vi tillbaka på lite spelarbyten, WTF-moment och annat trevligt.
Redan på juldagen publicerade jag min årskrönika om Fnatics fantastiska år. Missa inte den. I den här lägger vi de händelser som nämns där åt sidan för att i stället fokusera på en hel del annat. Uppdateringar, "HeatoN", spelarbyten, mer "HeatoN" och annat smått och gott. Trevlig läsning!

Jakten på den femte spelaren



NiP Gaming började året med en komplett femma. Mikail "maikelele" Bill tog över Robin "Fifflaren" Johanssons plats i den femma som dittills hade varit den mest dominanta inom CS:GO-scenen. Denna förändring höll dock inte särskilt länge för redan i februari började det ryktas om att Bill var på väg att lämna det svenska stjärnlaget. Det visade sig sedan att NiP beslutat att provspela med andra spelare, detta då Bill ansågs ha en del brister. Den 14 februari berättade sedan Per Lilliefelth, före detta VD för Ninjas in Pyjamas AB, att Bill fortfarande tillhörde laget men kunde komma att bli utlånad.

Förste spelare att testas blev Marcus "Delpan" Larsson, någon dag senare var det dock Aleksi "allu" Jallis tur att spela med laget och i honom hittade de sin nya spelare. Det tog nämligen bara sex dagar för parterna att bestämma sig och den 24 februari offentliggjordes Jallis flytt från finska 3DMAX till NiP. Helt plötsligt fick undertecknad tillsammans med andra använda uttrycket "svensk-finska NiP" en hel del.

Crowdfunding skickade brassarna till Katowice



Det brasilianska CS:GO-laget KaBuM lyckades kvalificera sig för årets första majorturnering, ESL One Katowice. Det fanns dock ett problem, de behövde mer pengar för att ta sig till turneringen. Närmare bestämt 9 000 dollar. En av de som kom att donera pengar till CS-legendaren Gabriel "FalleN" Toledos KaBuM var den nyblivna Pantamera Challenge-vinnaren tillika Fnatic-spelaren Robin "flusha" Rönnquist. Svensken donerade hela 12 000 kronor till KaBuM som även fick en jättedonation på 2 5000 dollar från den nordamerikanska arrangören ESEA.

KaBuM fick alltså, genom crowdfunding, råd att köpa de biljetter de behövde för att bege sig till den polska staden Katowice och tävla i majorturneringen. Detta visar på vilken sammanhållning som finns inom scenen, men det fick även konsekvenser. Att brassarna behövde gå ut och be allmänheten om pengar i stället för att få resorna betalda av sin organisation gjorde att de valde att lämna KaBuM för att i stället skriva på för Keyd Stars.

Väl på plats i Katowice imponerade Keyd Stars genom att säkra en femte- till åttondeplats och tog med det plats bland CS:GO Legends-lagen. Lagom till nästa majorturnering hade brassarna åter bytt organisation. Denna gång gick de med i den nordamerikanska organisationen Luminosity. Även denna majorturnering lyckades laget säkra en Legends-plats, vilket säkrade både inkomster och deltagande i årets sista majorturnering, DreamHack Open Cluj-Napoca. Där blev det ytterligare en delad femte- till åttondeplats och då fick organisationen uppenbarligen nog.

Lucas "steel" Lopes och Ricardo "boltz" Prass fick lämna laget och in klev i stället en riktig CS-legendar i Lincoln "fnx" Lau samt en mindre meriterad spelare vid namn Tacio "TACO" Filho. Ett byte som visade sig bli en riktig succé, för när laget sedan tävlade i Faceit League Stage 3-finalerna på DreamHack Winter stod de för en rad skrällar. De lyckades inte rå på Fnatic i finalen, även om de vann den första kartan, men på vägen dit hade de slagit ut lag som de regerande majormästarna EnVyUs, svensk-finska NiP Gaming samt danska Team SoloMid. Och Tacio "TACO" Filho var kanske den som imponerade mest, vilket fick tacoskämten att hagla på internet. Jag får än idag rysningar när jag tänker på vad detta lag har åstadkommit under 2015. Årets genombrott 2015, som lag? Ingen tvekan om ni frågar mig!

Fler lag byter organisation



Det var inte bara nuvarande Luminosity som bytte organisation under det gångna året. Även det franska stjärnlaget Team LDLC, som vann MLG X Games Aspen i början av året, gjorde ett byte. De lämnade den franska organisationen bakom sig och skrev i stället på för EnVyUs, som främst var känt inom Call of Duty-kretsar vid det laget. Resten är, som man brukar säga, historia.

Ytterligare topplag har bytt organisation. Ett utav dessa är Danmarks främsta CS:GO-femma som vid början av året tillhörde Dignitas, men senare kom att bli en del av nordamerikanska Team SoloMid. Återigen fick vi alltså se en organisation som traditionellt inte har funnits på CS:GO-scenen skaffa sig ett lag. Och det har väl varit lite av trenden under 2015 rent allmänt. Men som bekant höll bara detta samarbete fram till i november då TSM-spelarna offentliggjorde att de lämnade organisationen för att i stället spela under det kryptiska namnet "?" när det var dags för finalerna av Fragbite Masters Season 5.

Vi har även fått se två svenskar vara inblandade i ett organisationsbyte, detta då Team Kinguin – med Mikail "maikelele" Bill och Dennis "dennis" Edman i laget – skrev på för Gamers2. Samma Gamers2 som kort därefter kom att byta namn till G2 Esports som ett led i en större "remake" av själva organisationen.

Årets mer uppmärksammade spelarbyten



Det har självklart skett en del förändringar i CS:GO-lagen under 2015. Spelare har kommit och gått, och några av dessa förändringar har vi redan berättat om. Bland annat hur Mikail "maikelele" Bill fick lämna NiP Gaming för att sedan bli en del av dåvarande Team Kinguin.

Andra spelare som har flyttat på sig under året är Jonatan "Devilwalk" Lundberg som fick lämna sin coachroll i Fnatic i slutet av maj. I början av juli blev det sedan känt att han skulle ta klivet över Atlanten för att spela med Luminosity, en kort sejour då laget fick lämna organisationen och fortsätta spela under namnet Mythic. De gick sedan med i Winterfox men hela äventyr tog slut i början av november. En annan spelare som även han gick samma väg var Jacob "pyth" Mourujärvi, men precis som Lundberg lämnade han Winterfox i höstas.

Fransk rockad

Frankrikes två topplag EnVyUs och Titan gick i slutet av juli ut med ett byte av två spelare, lagen emellan. De fyra spelare som var inblandade i bytet var Kenny "kennyS" Schrub och Dan "apEX" Madesclaire som lämnade Titan för EnVyUs, samt Richard "shox" Papillon och Edouard "SmithZz" Dubourdeaux som gick åt motsatt håll. Bytet var anmärkningsvärt på så sätt att det kom endast en månad innan det var dags för en ny majorturnering, då i tyska Köln. Men så här i efterhand råder det inga tvivel om vilka som gick vinnande ur bytet, detta då EnVyUs blev majormästare när de tog hem segern i DreamHack Open Cluj-Napoca.

Även i öst har det skett en del förändringar. Mest noterbart var nog ändå när Sergey "starix" Ischuk klev av Na`Vis femma och ersattes av ryske Egor "flamie" Vasilyev. Det har även bytts en rad spelare i HellRaisers, men för svensk del är det mer intressanta inhoppet det som Andreas "schneider" Lindberg har gjort i laget sedan oktober.



Borta i Nordamerika har det hänt en hel del. Så försök hänga med nu. Cloud9 ersatte i slutet av april de båda spelarna Shahzeb "ShahZam" Khan och Kory "Semphis" Friesen med Tyler "Skadoodle" Latham och kanske den enda som utmanar Jarosław "pasha" Jarząbkowski med sina biceps, Ryan "fREAKAZOiD" Abadir. I slutet av november gick så Sean "sgares" Gares ut med att även han lämnar det uppmärksammade laget. Ersättare för honom är inte klart.

I början av året värvade Counter Logic Gaming mouseSpaz gamla CS:GO-lag och i april lämnade Peter "ptr" Gurney laget. In kom i stället Josh "jdm64" Marzano men laget är åter nere på fyra man sedan den kanadensiske spelaren Pujan "FNS" Mehta, i mitten av december, meddelade att han skulle kliva av från femman. Även här har vi fått se ett svenskt inhopp då Faruk "pita" Pita var en del av laget under det nordamerikanska Road to Vegas-kvalet.



För att begränsa oss en aning får det sista nordamerikanska laget att nämnas bli Team Liquid. De värvade i början av året CS:GO-femman från Denial eSports. Mot slutet av mars fick vi se den första förändringen i laget då Jonathan "EliGE" Jablonowski tog plats i laget medans Keith "NAF" Markovic fick bli avbytare. I september värvades sedan den amerikanska CS:GO-stjärnan Spencer "Hiko" Martin, samtidigt fick Kyle "flowsicK" Mendez – som gick med i laget så sent som i maj – foten.

Det har givetvis skett en hel del andra spelarförändringar, bland annat i de danska lagen SK Gaming och Dignitas likväl som bland de svenska lag som är och nosar på sitt internationella genombrott. Förändringarna i Fnatic har dessutom redan avhandlats. Någonstans måste vi dock avrunda denna del, vilket helt enkelt får bli här och nu.

Avdelning WTF?!



Den 21 januari kunde vi berätta om hur den belgiske stjärnan Adil 'ScreaM' Benrlitom hade blivit utsatt för ett spratt av en administratör hos turneringsarrangören Faceit. Administratören, som kallar sig för "Knillish", fick det att se ut som att Benrltom hade blivit VAC-bannad under en Faceit-match. Det helade slutade med en offentlig ursäkt och att administratören fick lämna sitt uppdrag hos Faceit.

En annan händelse från början av året lever fortfarande kvar i minnet, nämligen när ett gäng före detta iBUYPOWER-spelare blev avstängda från samtliga Valve-sponsrade turneringar efter en bettingskandal. Matchen i fråga spelades redan sommaren 2014 men det var först i januari 2015 som det hela fick så mycket uppmärksamhet att Valve själva gjorde en utredning och valde att stänga av ett gäng spelare. Vill ni veta mer om vilka spelare det var så kan ni klicka er vidare till en nyhet om händelsen i början av stycket.



"Swatting" har blivit ett uttryck som många streamare nog fruktar. Ett fenomen framför allt i Nordamerika där någon idiot ringer in någon typ av uppgifter/hot till polismyndigheten i det områden där en streamare bor för att sedan få se hur de stormar in live. Men det kan stå idioterna som gör detta dyrt, det fick Brandon "Famed God" Willson från Las Vegas erfara. Han anhölls misstänkt för, bland annat, att ha skickat en SWAT-styrka på den amerikanske Cloud9-spelaren Jordan "n0thing" Gilbert. Sammantaget riskerade Willson fem års fängelse för sina påhitt.

En av CS-historiens största profiler, Emil "HeatoN" Christensen, la sig under täcket med komikern Kristoffer Appelquist då han medverkade i det 24 timmar långa programmet som heter just "Under täcket – Ett dygn med Kristoffer Appelquist". Under detta dygn fick de intresserade möjligheten att lära känna Christensen lite närmare, dessutom tog han tillfället i akt och tatuerade in NiP-logotypen live i programmet. För er som har missat programmet så finns det fortfarande tillgängligt på programmets sajt.



Lite mer "HeatoN"... Vi har tidigare sett hur den svenska esportscenen har velat se Christensen som en av deltagarna i SVT-produktionen "Mästarnas mästare". I år dök det dock upp en något annorlunda kampanj, detta när det kampanjades för att vi skulle få se CS-stjärnan i TV4-programmet "Let's Dance". Även om inte heller detta lyckades, i alla fall inte under det gångna året, så passade Nyhetsmorgon på att ringa upp Christensen för att prata lite med honom. Värt att notera är att produktionsteamet bakom "Let's Dance" ändå bjöd in honom, då för att titta på programmet från första parkett.

2015 blev även året då skolorna började inse att det inte behöver göras skillnad på sport och esport. Detta genom att ett flertal esportgymnasium dykt upp under året. Som pricken över i:et har det även öppnats esportgym, där du helt enkelt kan träna på aimet eller vässa taktikerna. Det hela uppmärksammades av TV4.

YouPorn är säkert bekant för många utav er, men för er andra kan jag väl säga att det är en av världens största källor till internetporr. Kort och gott. De gillar dock esport, kanske kan det vara för att esporten är så mansdominerad. Hur som helst gav de under den senare delen av året sig in i CS:GO-scenen då de värvade både ett herrlag och ett damlag, detta under det oskyldiga namnet Team YP.



Under årets upplaga av den stora prisgalan Game Awards prisades den franske AWP-stjärnan Kenny "kennyS" Schrub som årets esportspelare. Något oförtjänt om jag får säga det själv då jag tycker att en annan nominerad skulle ha fått priset, nämligen Fnatics Olof "olofmeister" Kajbjer.

Jösses, nu har tre stycken handlat om annat än "HeatoN". Det måste vi rätta till. För de av er som verkligen ville se CS-profilen i ett program i linjär-TV kom räddningen i form av Fångarna på fortet. Detta då Christensen var en av deltagarna i höstens säsong.

Mycket annat kul, konstigt och idiotiskt har säkert hänt under året. Vad kommer ni själva ihåg mest; något ut av det jag nämnt eller något helt annat kanske? Berätta gärna i kommentarerna!

Ett levande spel...



Under det gångna året har en rad uppmärksammade uppdateringar släppts till Counter-Strike: Global Offensive. Och jag älskar just detta, att saker uppdateras och förändras. Det håller spelet levande. De största förändringarna kom nog ändå nu i slutet av året då en ny pistol, revolvern R8 (eller Råttan) lanserades. Detta samtidigt som spraymönstret för vapnen ändrades om så att det blev slumpmässigt. De senare förändringarna gick dock inte hem hos scenen, något som faktiskt fick Valve att ta tillbaka uppdateringen.

Redan i mars såg vi en förändring i kartpoolen, detta när Nuke drogs tillbaka och den nya versionen av Train fick ta dess plats.

Även spelets ljud har fått sig en ordentlig genomgång, något som resulterade i en helt ny ljudprofil. Denna lanserades den 11 november men fick sedan ändras ytterligare ett par dagar senare eftersom det upptäcktes en del missar och fel.

Lagom till årets sista majorturnering i Cluj-Napoca lanserade Valve Fantasy Team Game som var en sorts vidarebyggnad på det redan befintliga "Pick'em Challenge". Lanseringen fick ett helt okej mottagande, även om det gormades en del i sociala medier över behovet av att köpa spelarkort för att kunna sätta ihop lagen.

En annan högintressant uppdatering släpptes i mitten av september. Vid detta tillfälle ändrades M4A1-S om en aning samtidigt som nya animationer lades till. Denna uppdatering får även avsluta detta kapitel av årskrönikan. Vilket var årets bästa uppdatering, tycker du?

Och så det sportsliga... så klart!



CS:GO-året 2015 har varit fullspäckat med högkvalitativa turneringar. Vi har bland annat bjudits på tre stycken majorturneringar. Både ESL One Katowice och ESL One Cologne vanns av svenska Fnatic, medan EnVyUs segrade i årets sista major. Utöver dessa har Fnatic även vunnit en rad andra turneringar, mer om detta hittar ni i den speciella årskrönikan om just Fnatic.

För vårt andra svenska stjärnlag, NiP, har året varit något tuffare. Efter vinsten av Assembly Winter i februari är nog SM-titeln under DreamHack Summer det mest notabla.

Annars har det mesta handlat om EnVyUs, Team SoloMid, Virtus.pro och Na`Vi som alla har turats om att vinna en rad turneringar. Om Fnatic har varit årets CS:GO-lag och Luminosity årets överraskning får nog ändå platsen som årets näst bästa lag gå till EnVyUs. Det franska laget har vunnit turneringar som Gfinity Spring Masters 1, IEM Gamescom, DreamHack Open London och Gfinity Champion of Champions. Detta i hård konkurrens med Team SoloMid som under året har vunnit PGL CS:GO Championship Series Kick-off Season, Fragbite Masters Season 4, Faceit League 2015 Stage I-finalerna, Faceit 2015 Stage 2-finalerna, ESL ESEA Pro League Season 2 - Europe och PGL CS:GO Championship Series: Season 1. Men de tappar mycket på att de inte har lyckats vinna någon majorturnering, faktum är att de inte ens har lyckats ta sig till final under någon av årets tre majorturneringar.

När det kommer till lag från andra sidan Atlanten är det Cloud9 som har lyckats bäst under året. De var till exempel i tre stora finaler i rad, först ut var ESL ESEA Pro League Season I-finalerna. Sedan ESWC 2015 och Faceit 2015 Stage 2-finalerna.

I övrigt tror jag nog att ni, våra kära läsare, har rätt bra koll på det sportsliga. När vi om några dagar skriver 2016 i kalendern är det fortfarande ungefär samma lag som vi kommer att få se göra upp om de stora titlarna. Förhoppningsvis får vi dock tillskott, speciellt från svenskt håll, då det är dags för en rad spelare att ta det stora klivet internationellt.

Förresten, under året fick vi också våra första världsmästare i CS:GO. Detta då Frankrike vann The World Championships efter vinst i finalen mot Polen med 3-1. För svensk del blev det en delad tredje- till fjärdeplats, inte fy skam med tanke på att det svenska laget inte hade någon vidare stjärnglans.

Med detta är det dags att avrunda. Som sagt; årets CS:GO-lag är i min mening Fnatic. Till dem, er som läser och hela CS:GO-scenen vill jag därför säga tack för ett fantastiskt år! Nu hjälps vi åt för att göra 2016 än bättre!

10 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 10 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..