×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Stor intervju med REZ om NIP: "Haft det rörigt under en lång period"

2
Fredrik "REZ" Sterner berättar om förberedelserna inför sin första CS2-tävling, ändringarna i Ninjas In Pyjamas och hoppet om en ljus framtid för svensk Counter-Strike.
Senare i veckan kliver Ninjas in Pyjamas in i CS2 Asia Championship i Shanghai. Tävlingen är lagets första stora LAN-turnering i Counter-Strike 2 och den senaste veckan har laget därför samlats för ett bootcamp inför turneringen.

För Fragbite berättar lagets svenska storstjärna Fredrik "REZ" Sterner om lagets förberedelser inför tävlingen.

— Vi har jobbat väldigt hårt på bootcampet och det är något vi brukar göra inför ett LAN. På bootcamps kan man prata med varandra på ett helt annat sätt än online. Man kan se varandra i ögonen och bilda connections. Allt blir bara bättre när man sitter i bootcamp och jag är glad över att vi valde att göra det inför Kina, säger han.

— Än så länge har det gått otroligt bra. Vi har haft bra praccar och med den korta tiden vi haft med Max (Max "maxster" Jansson, reds. anm.) har vi kommit långt. Jag är väldigt nöjd än så länge.

I CS2 Asia Championship-gruppspelet har NIP fått en tuff gruppspelslottning med två lag som imponerat i början av CS2-eran. Lagets öppningsmatch är mot Faze Clan, laget som vann den första stora CS2-tävlingen IEM Sydney och dessutom följde upp med ännu en turneringsvinst förra veckan när laget spelade hem Thunderpick World Championship.

Hur ska ni besegra världens just nu bästa CS-lag?
— Ja... Det kommer definitivt vara en tuff match, men blir nog tufft för dem också. Öppningsmatchen är en bo1 och i CS2 kan vad som helst hända. Det var svårt i CS:GO men jag tror att det blir ännu svårare i CS2. Det är så mycket färre rundor och man har inte alls lika många gun rounds länge. Vi behöver kanske vinna 1-2 superrundor så kan vi definitivt ta dem med lite tur.

— De är definitivt mer preppade än oss, utan tvekan, och det är vi beredda på. Vi är inte lika samspelta som dem men jag tror att vi har övertaget att vi kan vara väldigt unpredictable. De har ingen koll på oss och hur vi spelar så det är det vi får jobba med just nu.

De senaste veckorna har det varit en del förändringar i NIP. Hampus "hampus" Poser och Ludvig "Brollan" Brolin har blivit bänkade och Alejandro "alex" Masanet har kommit in. Hur har du upplevt de senaste veckorna som spelare?
— Vi har haft det rörigt i NIP under en lång period skulle jag säga. Vi har aldrig hittat det här fästet med laget och få det att verkligen fungera ihop. Det har nästan alltid varit något som knasar känns det som. Nu gjorde NIP valet att ta bort hampus och Brollan och det är så det funkar i den här scenen. Funkar vissa spelare inte med laget, är det något som inte klickar, då ryker man. Det är så det fungerar i alla lag, säger REZ.

— Nu har vi alex här och han har varit här i tre dagar under bootcampet. Han är en sjukt trevlig person. Han klickar med alla, han är sjukt glad och jag tycker att han passar bra i gruppen. Det är en väldigt viktig del när man är ett lag i CS, att alla sitter ihop nästan, att vi inte är splittrade. Jag tycker han verkar passa in väldigt bra på den delen.

Till följd av ändringarna är NIP:s core inte längre svensk. Många fans har blivit besvikna och ventilerat detta på sociala medier. Hur hanterar man det som spelare?
— Jag känner mest att man måste titta framåt. Det är många internationella lag nu. Alla har fattat att det är svårt att hitta en full lina med endast nationella spelare när alla blir så mycket bättre. Det finns så många bra spelare där ute nu att man måste nästan plocka från alla länder om man vill bli bäst i världen.

— Med de svenska spelare vi har nu tycker jag att det är svårt att hitta en femma som kan vara ett topp 10-lag. Och vi i NIP vill vara topp 5—10. Med full svensk femma skulle det vara svårt. Det är därför NIP valde att gå den internationella vägen med början i Aleksi "Aleksib" Virolainen. Vi stod alla bakom det valet. Vi kände att det var dags att vidga vyerna lite och jag respekterar det.

Du har spelat i NIP sedan 2017 och länge var ni en helsvensk femma. Hur har du hanterat övergången från helsvenskt till internationellt? Har det varit tufft?
— Det var tufft i början men jag känner att det gick snabbt att komma in i engelsktalande och den internationella kulturen. Det är väldigt annorlunda att vara med fem svenskar jämfört med att vara med lite olika nationaliteter i samma rum under en lång period. Hela kulturen ändras direkt.

— Vi svenskar är lite speciella utanför spelet, vi har vår humor, vi är lite kalla och lite skygga. Så det är väl där det blev lite konstigt i början, det blir en helt annan atmosfär när man har danskar speciellt, haha. Men att prata engelska kom naturligt efter ett par veckor. Det var inte så svårt som jag trodde att det skulle vara. Det är inte ett problem alls för mig att kommunicera i spelet på engelska just nu.

Det spekuleras en hel del kring Brollan och hampus och var de skulle kunna hamna härnäst. Har du några tankar om var du skulle vilja se dem fortsätta sina karriärer?
— Det finns potential att bygga ett starkt svenskt lag, det finns det utan tvekan. Jag skulle vilja se dem bygga ihop något starkt. Jag vet att vi har spelare som är redo

— Vi har isak, vi har nawwk, vi har eraa. Vi har definitivt starka spelare och de kan bygga ett starkt lag om de får ihop det med en organisation som vill bygga det bakom dem. Det finns möjligheter, men det är upp till dem om de vill gå svenskt eller inte.

Är det ett alternativ för dig senare i karriären — att gå tillbaka till en svensk femma?
— Ja, någon gång i framtiden kanske. Det är klart att jag saknar det lite. Det sitter nära hjärtat. Det är ju någonting jag varit under nästan hela min karriär i NIP. Så kanske i framtiden, vem vet.

Det händer mycket på den svenska CS-scenen nu med flera satsningar på svenska femmor. Vad skulle du säga om statusen på svensk CS just nu?
— Jag tycker definitivt att det gått framåt jämfört med vad det gjorde innan. Det kändes som att det stod still ett tag för ett par år sedan. Men just nu tycker jag att vi börjar bygga bra lag igen. Vi har Godsent, Metizport och, jag har inte koll på alla, men det är okej lag helt klart.

— Men de är inte riktigt där än att de kan tävla med tier 1, det skulle jag inte säga än. De har en lång väg att gå men jag tycker ändå att det är kul att se att det kommer fram fler och fler svenska lag. Det ger ju fler chanser att slå sig in i scenen, så det är det stora positiva. Det finns en chans att Sverige kommer tillbaka, så det är bara att hoppas.

THREAT är tillbaka i Ninjas In Pyjamas organisation igen. Kan du berätta lite om hur det är att ha honom tillbaka?
— Jag är glad över att ha honom tillbaka. Jag har alltid gillat THREAT, även när jag hade honom som coach. Det blev bara lite clasher i slutet där att han inte passade in i sin roll nästan, det var så det kändes.

— Just nu tycker jag att han har den rollen han vill ha och jag trr att han är mer motiverad att vara den här ledaren av CS-laget. Jag tycker att det passar honom bättre. Han är en sjukt bra person, han är lite av en ledare, nästan som en pappa, han har den rollen och gör det bra än så läge. Även fast han är vår chef så är han med oss och hjälper oss på servern. Han har fortfarande kärlek till spelet så han är alltid inne och analyserar och testar nya grejer med oss, så det är kul.

De senaste två tävlingarna har maxster hoppat in med laget, hur tycker du att han har fungerat med laget?
— Jag tycker inte att man kan be om mer än vad han gjort. Jag är sjukt stolt över honom och det har jag sagt till honom. Han har fightat riktigt hårt.

— Han är en sjukt bra spelare och lagkamrat, han tar kritik oerhört bra. Han vill vara här, han har hunger, han vill lära sig. Jag är sjukt imponerad av vad han har tillfört än så länge. Jag tycker att han förtjänar ett riktigt bra lag om han inte är kvar här.

Avslutningsvis, är det något du vill skicka med till Fragbites läsare?
— Jag har varit inne och läst lite, och ser att folk är lite besvikna och så. Jag hoppas att de sanna fansen är med oss i det här. Tro på vår framtid och det vi bygger. Jag tror det kan bli något bra. Jag hoppas att jag har de svenska fansen med mig, eller åtminstone en del iallafall!

Artikelbild: Kim Andersson och Kalle Strömgren
Videokälla: ESL/Twitch

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..