×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Världen

Kommentatorn slutar jobba med ESL och Faceit: "Vill inte ta emot pengar från de här bolagen"

5
CS:GO-kommentatorn Vince Hill vägrar arbeta för ESL Faceit Group så länge saudiarabiska pengar är en del av bolagen.
CS:GO-kommentatorn Vince Hill har idag meddelat att han slutar jobba helt med turneringar som arrangeras av ESL eller dess dotterbolag. Detta efter att det under gårdagen offentliggjorts att ESL köps upp av Savvy Gaming Group, ett företag som finansieras av den statliga saudiarabiska investeringsfonden.

Den 33-årige kommentatorn berättar i en Youtube-video att han vägrar arbeta med turneringar som på något sätt finansieras av pengar från den saudiarabiska staten.

— Jag kommer inte att jobba med ESL, jag kommer inte att jobba med Dreamhack och jag kommer inte att jobba med Faceit medan pengar från den saudiarabiska regeringen, genom Savvy Gaming Group, är en del av de här företagen, säger Hill i videon.

— Jag vill inte ta emot pengar från de här företagen för jag känner att det inte är rätt. Det är mitt beslut och jag dömer ingen som fortsätter att arbeta med ESL.



I praktiken innebär Hills beslut att han blir utan jobb, då de flesta kommentatorsjobben han haft är för just ESL.

— Utan ESL har jag inte mycket kvar om jag ska vara ärlig. Jag vet vad det betyder för min karriär som kommentator och att det försätter mig i en svår situation men jag känner fortfarande att jag måste göra det jag tror på. Jag vill inte vara en hycklare, säger han.

Saudiarabien är regelbundet föremål för internationell kritik på grund av landets obefintliga respekt för mänskliga rättigheter. Landet tillämpar både dödsstraff och tortyr samt begränsar kvinnors rättigheter vilket bidrar till att landet sedan länge rankas i botten av organisationen Freedom Houses frihetsindex.

År 2020 var Vince Hill en av flera profiler som öppet kritiserade den danska turneringsarrangören Blast för deras tänkta samarbete med det saudiarabiska stadsprojektet Neom. Då ledde det tänkta samarbetet till en kritikstorm från både spelare och fans mot Blast som sedermera fick arrangören att avsluta samarbetet.

Även den europeiska högstaligan i League of Legends, LEC, avslutade sitt tänkta samarbete med Neom år 2020 efter kritik från fansen.

Artikelbild: Stephanie Lindgren/Dreamhack

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..