×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Världen

Svenska CS-talangen ser fram emot ESL Pro League: "Vi kommer in som underdogs"

1
I en intervju med Fragbite berättar Simon "yxngstxr" Boije om succén i ESL Challenger League som resulterade i en direktplats till höstens stora LAN-turnering ESL Pro League.
Den svenska CS-talangen Simon "yxngstxr" Boije säkrade under vårsäsongen en direktplats till höstens ESL Pro League. I en intervju med Fragbite berättar 19-åringen om den framgångsrika säsongen med Sangal, känslorna efter kvalificeringen till ESL Pro League och förhoppningen att säkra en plats till RMR-turneringen inför Shanghais Major.

Sedan augusti förra året har svensken huserat i den turkiska organisationen Sangal Esports och att han hamnade just där var tack vare lagets in game-leader Linus "LNZ" Holtäng. När 19-åringens tidigare lag Metizport beslutade sig att satsa på en helsvensk femma kände han sig osäker kring en eventuell plats i laget och samtidigt hörde LNZ av sig.

— Alla blev bänkade i Metizport förutom jag. zEVES ville egentligen göra Metizport svenskt så den linan de har nu var det snack om att jag skulle vara en del av. Eftersom jag var ganska okänd i den svenska scenen, jag drog till Norge direkt i min karriär, så tänkte jag att det inte var en säker plats för mig, säger yxngstxr och fortsätter:

— Sen skrev LNZ till mig faktiskt. Han skrev på Steam om jag ville prova med Sangal. Då sa jag såklart ja. Sedan började Sangal och Metizport att snacka. Jag köpte faktiskt ut mig själv ur kontraktet med Metizport, eller jag betalade halva summan, för jag kände att jag hade mycket mer att ge än vad jag hade visat i Metizport.

Höstsäsongen kantades sedan av flera spelarbyten och en rad blandade resultat. Framgångarna fick därför vänta tills vårsäsongen när det nybyggda laget startade sin resa i ESL Challenger League. Turneringen, som startade i februari, var dessutom lagets huvudfokus under säsongen och efter flera månader av hårt arbete lyckades laget att säkra en slutspelsplats.

— Det har verkligen varit ett fokus. Vi har fått mycket invites från andra turneringar som vi har tackat nej till för vi var i detta slutspelet. Vi lämnade även en walkover i CCT för vi spelade Challenger. Vi har verkligen suttit och anti-stratat och förberett oss väldigt mycket, speciellt mentalt också, inför Challenger. Så det har verkligen varit ett fokus, förklarar svensken.

Men vägen till slutspelet var allt annat än enkel.

Laget avslutade gruppspelet med en tredjeplats och fick därför fortsätta turneringens nästa del i lower-bracket. Trots detta lyckades laget att säkra en plats till slutspelet och genom ytterligare ett lower-bracket lyckades laget att ta sig hela vägen till lower-bracket-final. Där väntade det tjeckiska laget Sinners och en seger skulle innebära en plats till höstsäsongen av ESL Pro League.

— Jag var jättenervig under första kartan. Det var liksom make it or break it. Jag är inte så van med att spela med sådana höga stakes så jag var väldigt nervig. Men efter första kartan rullade det verkligen på och vi kunde till slut vinna matchen, vilket var väldigt skönt. Jag hade så mycket press på mig själv och blev väldigt känslosam efter. Jag la även ut en bild på Twitter där jag var tårögd för att jag var så glad. Att vinna Sinners-matchen var ju allt, det är ju det vi kämpat med så länge. Det var som en stor relief, berättar 19-åringen.

ESL Pro League blir din hittills största LAN-turnering, hur känns det inför den uppgiften?

— Jag är mer exalterad än nervös. Vi har gjort en jävla resa för att kvala in och förhoppningsvis fortsätter den därborta i Malta. Jag går in med att vi kan vinna mot de bra lagen, vi har spelat jävligt bra CS och har ingen press. Vi kommer in som underdogs, vi har inget att förlora, det är bara att ge det bästa vi kan.

Genom succén i ESL Challenger och flera starka resultat i RES European-turneringarna har Sangal klivit upp till en 25:e plats i Valves Europaranking — hela 50 placeringar sedan mars tidigare i år — vilket i dagsläget innebär en invite till det stängda kvalet till Shanghais Major. Yxngstxr menar dessutom att en direktplats till RMR-turneringen inte är helt osannolik om laget står för starka resultat i kommande turneringar.

Känner ni att ni har vittring på RMR-turneringen om det går bra i kommande turneringar?

— Ja, verkligen. Vi känner att vi kan ta oss långt vad vi än spelar. När vi väl spelar tillsammans är vi helt sjuka.

Säkrad plats till ESL Pro League, eventuellt Major-kval eller RMR-turnering. Hade ni förväntat er det när vårsäsongen startade?

— Verkligen inte. Vi hade som mål att komma till ett LAN och hamna runt topp 50. Vissa sa topp 30 men vi hade det förra året med gamla lineupen och märkte att det är ganska svårt. Så vi satte topp 50 och att försöka kvala till ett LAN. Mitt personliga mål var att kvala till ett LAN. Att mitt första (internationella) LAN ska vara ESL Pro League är lite speciellt.

Hur skulle du summera er vårsäsong?

— Väldigt framgångsrik på väldigt kort tid skulle jag säga. Alla har jobbat hårt, alla sitter och grindar dag in, dag ut. Det är inte bara ett jobb för oss, det är passion. Vi kommer upp på morgonen och sedan sitter vi hela dagen och efter det sitter vi tillsammans och fortsätter. Det är verkligen passion och hårt arbete. Det visar sig verkligen med resultaten, det är verkligen ingen honeymoon heller utan det är hårt arbete.

ESL Pro League startar den 3 september och avgörs nästan tre veckor senare. Sangal har hamnat i samma grupp som storlagen Faze Clan, Natus Vincere och Ninjas in Pyjamas samt fyra andra lag. Från gruppspelet tar sig fyra lag vidare till slutspelet. Svenskens lag ställs mot stjärnorna i Faze Clan i sin första match.

Artikelbild: Privat
Videokälla: CCT/Twitch

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..