×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Något gick fel.
Logga in med Facebook
  • Facebook
  • Google

Blogginlägg

Ditt önskade användarnamn, minst 2 och högst 30 tecken
Minst sju (7) tecken
Upprepa ditt lösenord
Du behöver komma åt epostadressen för att bekräfta din registrering
Upprepa din epostadress
Genom att kryssa i rutan accepterar du Fragbites användaravtal samt Fragbites Regler och förbinder dig att följa dessa samt hålla dig uppdaterad om evenutella förändringar.
Laddar hyperadvancerade autentiseringsmekanismer...
Kommer inom en inte allt för snar framtid.
Kommer förhoppningsvis innan du vet ordet av.
hjälp mig

Blogginlägg

Inhoppare hit och inhoppare dit

5
Allt eftersom CS växer sig större blir det mer och mer professionellt, men ännu finns inga regler eller satta standarder för inhoppare. Jag försöker titta närmare på det där.
Igår hade Joakim "disco doplan" Gidetun problem med internet, något som tvingade Godsent att plocka in inhoppare för matchen mot HAVU. Första två kartorna ställde Olof "olofmeister" Kajbjer upp medan Bjørn "Skurk" Maaren hoppade in den sista. Jag förstår att Kajbjer vill hjälpa sina kompisar, och visst är det alltid kul att spela lite CS, men är det verkligen okey att spela för andra lag? Hur kan FaZe acceptera att deras posterboy dyker upp i andra sammanhang? Hur kan Godsent ställa fram Kajbjer i SITT skyltfönster? Var finns professionaliteten?

Ett annat exempel var i ECS tidigare i år, där NiP inte längre hade chans på avancemang (eller i alla fall minimala) varpå ninjorna tog in Aleksandr "s1mple" Kostyliev och Egor "flamie" Vasilyev. Ponera att jag är en 13-årig pojke som satt längst fram och skrek när NiP slog NaVi i finalen på DH Malmö förra året. Jag älskade mina ninjor, jag ville krossa NaVi. Nu ska jag heja på halva deras lag, tillsammans med halva NiP? Jag lägger propellerkepsen i knät, kliar mig i huvudet och inser att jag hade dumlekola på fingrarna och vad som till synes var ett jobbigt dilemma blev nu plötsligt ett kaos. Jag vill veta vilka som är MINA spelare, MITT lag.

Det är orimligt

Jag saknar professionalitet och en lagstolthet. Jag vill ALDRIG att spelare X med kontrakt för lag Y syns tillsammans med lag Z i tävlingssammanhang. Hade Messi hoppat in i Espanyol för att hans polare spelade där och ville ha lite hjälp? Det är av många anledningar jag känner så. Jag vill känna att varje spelare har en tillhörighet, jag vill som fan följa ett lag där spelarna representerar sin klubb, BARA sin klubb. Jag vill också att det ska vara tydligt att kollar jag på t.ex. NiP ikväll så vet jag vilket lag det är som spelar. Jag vill veta att förutsättningarna är statiska.

Det är också av just förutsättningsskäl som jag ogillar idén att spelare hoppar in lite var som helst. I vissa ligor, i vissa tävlingar finns ingen deadline för när man ska presentera laget man tänkt spela med. Som i NiP-fallet kanske G2 förberedde sig för att möta Lindberg och Friberg, men oj, helt plötsligt har de två andra världsstjärnor som spelar helt annorlunda. Det blir minst sagt stökigt. Nu märktes det just i denna matchen att ninjorna bara ville få det överstökat, vilket leder mig in på nästa punkt, betting.

Fler och fler bettingsidor ger sig in i esport, det är på något sätt ett bevis på att vi håller på med något legit. Det är faktiskt lite av en kvalitetsstämpel för esport att det finns odds på så gott som alla matcher som spelas. Men vad händer då när ett lag helt plötsligt har en inhoppare och i vissa fall inte bryr sig ett jota om matchen? Vad händer om stora summor satsas på att lag X ska vinna en match och lag Y annonserar inhoppare 30 min innan? Förlorar de med flit eller hade de bara en jäkla otur? Oavsett vad så är det orimligt.

Sexmannalineup

Under min tid som coach var jag extremt emot en sexmannalineup, men jag har fått ett lite annorlunda perspektiv med tiden. I de fall då en av mina spelare, oavsett anledning, inte kunde spela så ville jag antingen ta in en världsstjärna som ersättare eller boka om matchen. Av ovan nämnda skäl står jag inte längre bakom världsstjärnestandingrejen. Att boka om matchen har jag förstått, efter långa diskussioner med högt uppsatta i ESL och andra stora organisationer, är inte ett alternativ. Sponsorer, TV-crew, fans med flera är sköra för otydlighet, vilket ombokningar kan skapa. Show must go on.

Jag vet att det är extremt svårt (läs: omöjligt?) att ha en spelare som trivs på bänken, får ett halvtaskigt lönekuvert och redo att hoppa in om någon skit skulle hända. Det kommer vara någon av märkbart sämre kvalitet, en riktigt duktig spelare kan enkelt hitta ett lag där han får förtroende i en startfemma. Det är också problematiskt då CS kräver så fruktansvärt mycket samspel och synergi. Personen ska kunna taktiker, vara en godlike allaroundspelare, vara bekväm i de flesta positioner, han ska ju trots allt kunna hoppa in överallt. Samtidigt tycker jag på något sätt att detta är det bästa alternativet, för integriteten av spelet och tävlingarna.

Jag vill, jag kräver

Summan av kardemumman, jag vill ha ordning och reda. Jag vill ha FaZe.olofmeister, NiP-GeT_RiGhT- och fnatic.JW. Det ska vara glasklart för fans. Det ska vara samma förutsättningar för alla lag som möter t.ex. Faze. Oddsen ska stämma på alla bettingsidor. Jag vill att spelare brinner för sina lag, pussar sina lagemblem. Jag vill inte se Zlatan sätta på sig en dansk fotbollströja för han var sugen på att lira boll och hjälpa sin polare Bendtner. Och i de extrema fall då man inte kan ställa upp med sin riktiga laguppställning så spela då med coachen eller en sjätte spelare, någon som tillhör laget. Inte en hjälte som communityn förtjänar, men en hjälte som communtyn behöver, en VUGGOD.

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..