×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sverige

Komplett guide till eSHL — spelschema, laguppställningar och upplägg

2
Den 13 januari är det dags för premiärsäsongen av den svenska NHL 20-ligan eSHL. Samtliga 12 lag som deltar representerar varsin SHL-klubb och de kommer att spela om totalt 150 000 kronor i prispengar. Seriespelet pågår till den 14 februari och veckan efter inleds slutspelet där de åtta bästa lagen gör upp om prispengarna och äran att vinna premiärsäsongen.
På måndag har det äntligen blivit dags för premiären av den svenska hockeyligans nya esportliga, eSHL. Klockan 19:15 släpps den virtuella pucken mellan Växjö Lakers och Färjestad BK och matchen sänds i sin helhet på Sportbladet. eSHL är en satsning som den svenska hockeyligan gjort tillsammans med 12 av sina 14 klubbar. Varje klubb har värvat ihop ett esportlag för att tävla mot varandra i hockeyspelet NHL 20. Tillsammans med NHLGamer, Aftonbladet, Area Academy och sina klubbar har SHL gjort ligan möjlig och inför den första upplagan står hela 150 000 kronor på spel.

Lagen som deltar spelar elva dubbelmöten i grundserien innan det blir dags för slutspel för de åtta bäst placerade lagen. Kvartsfinalserierna börjar i februari under vecka 8 och allt avslutas med en final där vinnarlaget tar hem 50 000 kronor. För att göra det så enkelt som möjligt för dig som vill följa ligan har Fragbite satt ihop en stor guide som innehåller alltifrån vilka lag som är favoriter till hur du hittar till sändningarna av varje enskild match. Här är allt du behöver veta om premiärsäsongen av eSHL.

Deltagande lag

12 av 14 SHL-klubbar deltar i eSHL och har under hösten bildat egna esportlag. Vissa har värvat in hela lag som deltagit i den Europeiska ligan European Championship League medan andra har haft uttagningar, både inom närområdet och online. Vad det innebär för konkurrensen inom ligan återstår att se, men klart är att lag som Linköping HC, där man värvat in ett av Europas bästa lag, kommer att stå sig bättre än IK Oskarshamn där man satsat på mindre kända lokala spelare. Endast Brynäs IF och Frölunda Indians saknas inför den första säsongen av eSHL.

Följande lag spelar i eSHL:
Klicka på lagnamnen för kompletta laguppställningar och länkar till sociala medier

Djurgården HockeyFärjestad BK
HV71Leksands IF
Linköping HCLuleå Hockey
Malmö RedhawksIK Oskarshamn
Rögle BKSkellefteå AIK
Växjö LakersÖrebro Hockey

Prisfördelning

Den första säsongen av eSHL har en total prispott på 150 000 kronor som kommer att delas ut på följande sätt.

1. — 50 000 kronor
2. — 25 000 kronor
3-4. — 13 500 kronor
5-8. — 8 000 kronor
9-12. — 4 000 kronor

Upplägg

eSHL går av stapeln i spelet NHL 20. Till skillnad från det vanligare spelläget där man styr ett helt lag själv, och spelar en mot en, så spelas eSHL med sex spelare i varje lag. Varje spelare styr en enskild karaktär på isen, antingen en back, forward eller målvakt, och det gäller med andra ord att vara ordentligt synkade för att passningarna ska sitta. För den som kanske tittat på eAllsvenskan i FIFA är det här med andra ord lite annorlunda då man alltså har fem andra lagkamrater att ta hänsyn till.

Ligan inleds med ett månadslångt seriespel där de 12 lagen möter varandra två gånger. Lagen spelar ett dubbelmöte under en matchdag och det blir därför totalt elva speldagar för samtliga lag. Första matchen i seriespelet spelas klockan 19:00 den 13 januari och den sista matchen den 14 Februari.

De åtta bästa lagen går sedan vidare till slutspelet som inleds veckan efter den sista grundserieomgången, vecka 8. Något datum för när slutspelsmatcherna ska spelas finns inte ännu men enligt regelboken ska kvartsfinalerna ska spelas mellan 17-21 februari och semifinaler samt final 28-29 februari. Vid ändringar kommer det att dyka upp i den här artikeln.

I slutspelet ställs högst rankade lag mot lägst rankade lag i matchserier som spelas i bäst-av-fem matcher. För den som är mer intresserad av samtliga regler som finns i ligan hittas dessa här. En aktuell tabell finns att tillgå på eSHL's egen hemsida och den hittar ni här. NHLGamer står också för en sida med spelarstatistik, där kan du se vem som leder poängligan eller vem som tagit flest utvisningar, den hittar du här.

Sändningsteam och var du ser matcherna

Under den första säsongen är det Sportbladet som kommer att stå för sändningen av varje omgångs huvudmatch på sin hemsida, klicka här för att komma till sändningssidan. Vill man däremot se sitt eget favoritlag spela och den matchen inte sänds av Sportbladet så kommer de flesta lagen att sända sina matcher på sina egna Twitch-kanaler. På Sportbladets sändning kommer följande två kommentatorer att ansvara för sändningen.

Kommentatorer:


SverigeAdam "Esdor15" Ericson
SverigeFredrik "JAEGARN" Andersson

Följande lag sänder matcherna på sina egna Twitch-kanaler:

Matcher som sänds på Sportbladet

Färjestad BK vs. Växjö Lakers
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Malmö Redhawks vs. Linköping HC
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Leksands IF vs. Djurgården Hockey
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Rögle BK vs. Växjö Lakers
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Örebro Hockey vs. HV71
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Leksands IF vs. Luleå Hockey
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Djurgården Hockey vs. HV71
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Rögle BK vs. Örebro Hockey
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

IK Oskarshamn vs. Skellefteå AIK
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Färjestad BK vs. Linköping HC
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Luleå Hockey vs. Malmö Redhawks
Match 1 startar 19:15
Match 2 startar 19:55

Favorittippade lag

När Fragbite genomförde sin stora spelarundersökning bland samtliga spelare i eSHL var det många som tippade Linköping HC som segrare. Det är heller inte speciellt konstigt då Linköping värvade ett av Europas bästa lag och laget som just nu spelar European Champions League, där de är klara för final, har imponerat stort. Med individuella världsmästaren, Erik "I_Eki_I" Tammenpää, och svenska stjärnmålvakten Casper "ICappeI" Lundgren i laget är man klara favoriter till att ta hem eSHL.

Laget som de flesta ser som den stora utmanaren till Linköping är Malmö Redhawks. Stommen i laget kommer från de svenska mästarna Vesa Pompa HC och inför eSHL har man värvat in inte mindre än fyra spelare från de Europeiska mästarna Havu Gaming. På försvarssidan finns erfarne Johan "Lehmannens" Lehmann och som offensivt hot har man en av världens bästa spelare i Tuukka "FlyerKungen" Kuha. För att utmana Linköping krävs det dock att man spelar ihop laget ordentigt och där har östgötarna en fördel.

Förutom den förväntade kampen mellan Malmö och Linköping finns det ytterligare två lag som borde ha vad som krävs för att vara med och utmana om finalplatserna. Färjestad BK och Luleå Hockey har båda två spelat i ECL där Färjestad missade slutspel medan Luleå tog sig till semifinal där man fick respass mot Linköping. Färjestad har sedan uttåget gjort förstärkningar med två spelare från Havu Gaming och visade i inledningen av ECL att de har några riktigt vassa målskyttar i Robin "Rubituss" Söderqvist och Mattias "Tacterz" Hjelm.

Luleå imponerade rejält med sin defensiv under stora delar av säsongen och defensiven samt fenomenalt målvaktsspel av Ville "Supreex" Korhonen var det som länge höll dem kvar i semifinalserien mot Linköping. Försvaret leds av Hampus "l-Furyan-l" Duvefelt som också öser in poäng från sin backplats. Trots att försvarsspelet är Luleås styrka skall de inte underskattas framåt där Ville "MuKiMaisteri" Luukkonen och Connor "MartindalexC" Martindale har nyckelroller.

Bland lagen bakom de fyra översta finns det flera lag det skulle gå att prata positivt om. Ett lag som dock förtjänar att nämnas är Djurgården Hockey som var sist in i eSHL. Stockholmsklubben plockade in delar av ECL-laget Miracle som tog sig till slutspel i den högstadivisionen. Detta gjorde man trots väldigt lite träning enligt assisterande kaptenen Mattias "eSvamp" Björck. Sedan dess har man byggt om laget och är nu enligt egen utsago ett lag som aspirerar på topp 4.

Fragbites skribent, Atle "Faydas" Malmberg har tippat hela tabellen, hans tankar hittar ni här.

Spelare att ha ett extra öga på

Forward: Erik "I_Eki_I" Tammenpää, Linköping HC
Individuell världsmästare som på plats i Las Vegas fick ta emot pris av NHL-bossen Gary Bettman efter finalen i NL Gaming World Championship 2018. I_Eki_I är känd som en av de bästa spelarna inom NHL-kretsen. Har levererat ordentligt tillsammans med sina kedjekamrater i Linköping och det är en riktig finlirare vi kommer att få se.

Forward: Tuukka "FlyerKungen" Kuha, Malmö Redhawks
Flyerkungen var med och vann både European Championship League och Finska ligan under 2019. Flera motståndare har också utnämnt honom till den bästa spelaren i ECL. På 30 matcher i grundserien under den pågående säsongen av ECL har Tuukka stått för 36 mål och 61 poäng, vilket säger det mesta om spelaren Malmö värvat.

Forward: Robin "Rubituss" Söderqvist, Färjestad BK
Det är riktigt svårt att välja en av Färjestads tre forwards. Samtliga imponerade i inledningen av ECL men tappade sedan under den andra halvan. Rubituss var dock den som stod för flest mål, 19, och han slutade bara två poäng bakom forwardskollegan Mattias "Tacterz" Hjelm. Förutom att vara en notorisk målskytt i spelläget sex mot sex är han även duktig individuellt där han slutade två på SM 2019.

Back: Hampus "l-Furyan-l" Duvefelt, Luleå Hockey
En av nyckelspelarna i Luleås försvarsspel men The_Alpha_Furyan levererar också offensivt. En duktig tvåvägsback som är en av lagets viktigaste spelare. Ska Luleå ta sig långt måste försvarsspelet stämma och Hampus behöver sätta ett par puckar från offensiv blå.

Back: Johan "Lehmannens" Lehmann, Malmö Redhawks
Beskrivs som en av de starkare lagkaptenerna i ligan och det är bara att titta på laget som han varit med och satt ihop för att få facit på det. På isen gäller det att titta efter hans målgivande passningar, gärna till Henrik "eken45jr" Eklund som han spelat tillsammans med i Vesa Pompa HC.

Målvakt: Casper "ICappeI" Lundgren, Linköping HC
Förmodligen den bästa målvakten i Sverige. Målvakter är inte direkt kända för sitt skönspel och det är inte det lättaste för ett otränat öga att se hur bra en målvakt är i NHL-spelen. Men för de som hejar på Linköping kommer ICappeI förmodligen vara anledningen till ett eller annat jubel när han gör TV-räddningar på frilägen.

Komplett spelschema

Måndag 13 januariTryck för fullständigt spelschema

Fredag 17 januari


Måndag 20 januari


Fredag 24 januari


Måndag 27 januari


Onsdag 29 januari


Fredag 31 januari


Måndag 3 februari

Leksands IF vs. HV71
HV71 vs. Leksands IF

Fredag 7 februari


Måndag 10 februari


Fredag 14 februari

HV71 vs. Rögle BK
Rögle BK vs. HV71

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..