×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Analys

Så slutar eSHL 2019: "Fem av fem för Oskarshamn"

1
Ikväll klockan 19:00 är det äntligen dags för premiärsäsongen av eSHL, men hur kommer den att sluta? Här nedan försöker jag, Atle Malmberg - skribent på Fragbite, att förutspå hur samtliga lag kommer att placera sig i tabellen, innan en enda match har spelats.
I premiärmatchen ikväll ställs Växjö Lakers mot Färjestad BK och ska man tro på mig så kommer Karlstad-laget att gå segrande ur den matchen. Åtminstone om man ser till hur de eventuellt kommer att sluta i tabellen. För den som är intresserad av att läsa igenom mina tankar kring samtliga lag och är nyfiken på hur jag tror att tabellen ser ut i slutet av säsongen så passar den här artikeln utmärkt. Ett varningens finger ska dock höjas, är man ett stort fan av IK Oskarshamn eller Rögle BK så kanske man gör bäst i att sluta läsa nu.

Topp fem

1. SverigeLinköping HC

Linköping HC gjorde något som fler klubbar borde ha gjort. De hittade de bästa spelarna i det bästa laget som var tillgängligt och såg till att skriva kontrakt med samtliga. Här hittar vi Europas näst bästa lag efter finländska Havu Gaming och de har chansen att ta över titeln som Europas bästa när lagen möts i finalen av den Europeiska ligan, European Championship League, senare i vinter. Här hittar vi en av världens bästa en-mot-en spelare i form av Erik "I_Eki_I" Tammenpää som också vann poängligan i högstadivisionen Elite. Tillsammans med Paul "PleeMaker" Arontie och Joonas "Patzlaf" Paatiala öser han in mål och med Casper "ICappeI" Lundgren, som nog får räknas som Sveriges bästa målvakt, blir laget otroligt svårstoppat. Backspelet är även det i toppklass och Aleksi "Loimmu" Loimuvirta samt Joel "jtorro-.-" Tourunen har sett till att Linköping, under ECL-säsongen, släppt in mindre än hälften så många mål som ett defensivt lag som Luleå gjort.

2. SverigeMalmö Redhawks

När jag har skrivit artiklar om Malmö Redhawks har det ofta dykt upp kommentarer om att det är ett "köpelag". Stommen är svensk och kommer från laget Vesa Pompa HC, det har man sedan kryddat rejält med fyra spelare från de Europeiska mästarna Havu. Personligen tycker jag det är helt rätt av Malmö att satsa stenhårt på att utmana Linköping om segern i eSHL, men det hade ju varit roligare om de spelade tillsammans även efter att den säsongen är över. Det som gör att Malmö placerar sig som tvåa och som största utmanare till Linköping är den offensiva spetsen i form av Tuukka "FlyerKungen" Kuha och Risto "Dominointi" Järvi. Tillsammans är de ett av Europas bästa forwardspar.

3. SverigeFärjestad BK

Färjestad BK var tidiga med sin satsning på ett esportlag och i början av säsongen i ECL Elite såg laget också ut att kunna placera sig riktigt högt. Någonstans där kom sedan det stora raset och tillslut missade man slutspel med minsta möjliga marginal. Nu har anfallskedjan med Mattias "Tacterz" Hjelm, Robin "Rubituss" Söderqvist och Christoffer "I-Maise-I" Berntsson fått bra förstärkning på backsidan i form av Mikael "Nassustelija" Katajisto och Wille "Willekunq" Juntunen vilket bör lyfta laget till högre nivåer.

4. SverigeLuleå Hockey

Luleå Hockey var, precis som Färjestad, tidiga med sin satsning på ett esportlag och det har visat sig gå riktigt bra. I ECL Elite lyckades Luleå ta sig hela vägen till semifinal där det tillslut blev respass mot topplaget Linköping HC. Under säsongen gjorde man sig kanske mest kända för sitt fenomenala försvarsspel och även målvakten Ville "Supreex" Korhonen är värd att nämnas. Framåt har man också spelaren som älskar förlängningsspel, Connor "MartindalexC" Martindale, och hamnar Luleå i en förlängning så är det ofta Martindale som avgör. Jag tror att det blir riktigt jämnt här i toppen men Luleå behöver börja vinna matcher på ett mer övertygande vis än de gjort i ECL för att ta sig ännu högre upp i tabellen.

5. SverigeDjurgården Hockey

Sist in i ligan av alla, kanske känner Stockholmarna att de är lite bättre än alla andra? Djurgården Hockey kommer till start med en uppställning där flera spelare var med och tog laget Miracle till kvartsfinal i ECL Elite. Precis som några av lagen längre ner så stavas Djurgårdens främsta vapen rutin, och det har man i mängder. Mattias "eSvamp" Björck och Pontus "Terasniska" Teräsniska har vunnit föregångaren till ECL hela fem gånger och Nico "Nylanderi" Laitinen har vunnit ECL två gånger. Krydda det med en vass anfallare som Arttu "Artuzio" Mustila och du har ett lag som kan slåss om en topp 4-placering.

Plats 6-12

6. SverigeLeksands IF

Leksands IF slutade sist i ECL Elite och det är också därför man placerar sig utanför topp fem på den här listan. Dala-laget är på alla sätt och vis ett bra lag, men till skillnad från flera av lagen som tidigare varit på samma nivå så har man inte värvat in någon extra spets. Om Leksand ska nå högre upp i tabellen gäller det att lagspelet och erfarenheten man har överträffar de ovanstående lagens spets-spelare. När jag skriver texten känns det nästan som att jag singlat slant och Leksand haft oturen att hamna på plats sex och inte högre, så jämnt är det.

7. SverigeVäxjö Lakers

Växjö Lakers är kanske ett av de mest intressanta lagen i ligan. Den småländska klubben var först av samtliga SHL-lag med att satsa på esport, något som de kan ha nytta av när det kommer till eSHL. Det är ett samspelt lag som kommer till start och om de har skött sin träning ordentligt bör de kunna utmana lagen ovanför. Intressant är också att truppen innehåller två innebandyspelare. Fredric "EDHOLMINHO" Edholm representerar Växjö Vipers i SSL och Johannes "Hockeyjohannes" Hultmark spelar i utvecklingslaget, Växjö IBK Utveckling.

8. SverigeÖrebro Hockey

Örebro Hockey är ett lag som har erfarenhet från ECL där delar av det nuvarande laget gått under namnet Nordic Lightning i andradivisionen Pro. En första inblick i nivåskillnaden kom när laget ställdes mot Luleå Hockey i IS-cup som spelades under hösten. Där vann Luleå matchserien med 4-1 i matcher och Nordic Lightning var aldrig nära att vinna. Trots det finns det en hel spännande spelare i laget och svenska spelare har blandats med utländska talanger från Norge, Danmark och Finland vilket lyft nivån något. Ska helt klart ta en slutspelsplats men får nog titta mer ner än upp i tabellen.

9. SverigeHV71

Jönköpings-klubben HV71 har på pappret ett helt okej lag. Lagkaptenen Daniel "Demski13" Gadd har bland annat ett brons i Swedish Championship League 2019 där han spelade i laget Bucketeers, numera Färjestad BK. Bakom honom är det lite tunnare men flera av spelarna har erfarenhet av spel i lag på blandade nivåer. HV71 är det första laget på den undre halvan av tabellen som faktiskt har en chans att överraska och ta sig till slutspel, jag tror trots det att de missar slutspelet den här gången.

10. SverigeSkellefteå AIK

Precis som lagen under dem så har Skellefteå AIK satsat på lokala förmågor. Uttagningen spelades en mot en, vilket känns otroligt konstigt då eSHL spelas sex mot sex. Trots förutsättningarna finns det några spelare som tidigare spelat tävlingsinriktat och som kanske kan hjälpa till att lyfta laget. Enligt uppgifter ska laget också ha slagit IK Oskarshamn med stora siffror i en träningsmatch, frågan är om det säger mer om Skellefteå eller om Oskarshamn. En intressant sak är att man hade FIFA-spelaren Daniel "dannehako" Hakola på gång innan hans klubb, Hammarby IF, gick in och satte stopp. Återstår att se om han kommer fram till en lösning med Hammarby eller om det blir en säsong utan Hakola.

11. SverigeRögle BK

Rögle BK valde också att leta efter spelare inom sin region men sportsligt så ser de ut att ha lyckats bättre än Oskarshamn. Även om det inte är några toppspelare som återfinns på den virtuella isen så har laget en del individuell rutin. Laget har dock inte bara spelare från den egna regionen utan har valt att ta in spelare utifrån också vilket jag tror blir viktigt för att de ska kunna prestera bättre. Jag tror dock att de får de tufft att placera sig högre upp i tabellen, men är det något lag som de ska ta sig förbi så är det Skellefteå. Oavsett så blir det en bottenplacering för skåningarna.

12.SverigeIK Oskarshamn

Egentligen har IK Oskarshamn en fin tanke i att rekrytera spelare från närområdet och förhoppningsvis är det något klubbarna i framtiden också kan göra. Jag tror dock att det är lite att gå bakvägen att göra som Oskarshamn nu gjort. Esport är något som skall tas seriöst och när det finns så många skickliga spelare där ute som inte kommer att vara med i eSHL så går det inte att låta bli att undra varför man inte spelar med bästa möjliga spelare? Fem av fem för Oskarshamn när det gäller tänket kring göra samhällsnytta och skapa en lokal förankring, men för det sportsliga blir det inga höga betyg.

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..