×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sverige

"Som hockeyentusiast är samarbetet kring eSHL en dröm"

1
Den 13 januari inleds SHLs nya satsning på esport, eSHL, där 11 SHL-klubbar kommer att finnas representerade. —Jag tror det är viktigt att alla klubbar och föreningar verkligen pushar och marknadsför sina lag så vi tillsammans med SHL skapar en hype kring eSHL och esporten, säger sportchefen för Luleås esportlag Andreas Joanson.
Under onsdagen presenterade den högsta ligan i svensk hockey, SHL, att de kommer att starta en esportliga. Ligan med namnet eSHL har första nedsläpp den 13 januari nästa år och produceras i samarbete med NHLGamer, Area Academy och Sportbladet, där de sistnämnda kommer att sända två matcher i veckan via sin hemsida.

En organisation som har stor erfarenhet av att driva ligor i spelet NHL är NHLGamer som sedan 2015 arrangerar den Europeiska ligan ECL (European Championship League). Organisationens grundare Kenneth Lehtinen säger till Fragbite att de är oerhört glada över att få samarbeta tillsammans med SHL.

—Som hockeyentusiast är samarbetet kring eSHL en dröm och internt så har vi funderat på en sådan liga sedan år tillbaka. Det var dock i april i år som samarbetet med SHL påbörjades.

Lehtinen berättar vidare att det var SHL som kontaktade honom. De visade att de var insatta i arbetet och mycket intresserade av vad NHLGamer gjorde och den community som de skapat. Därefter påbörjades samarbetet kring esportligan och det har förts löpande dialoger med både SHL och dess lag för att åstadkomma en liga som både är välorganiserad samt spännande att följa.

—SHL är experter i den traditionella hockeyn och vi har fått dela med oss vår expertis och erfarenheter inom e-hockeyn och tillsammans jobba med detta projekt för att skapa en helhet som är angenäm för oss själva, lagen, spelarna och fansen, säger Lehtinen.

Har ni fler liknande samarbeten på gång?

—Vi är alltid intresserade att diskutera möjliga samarbeten men just nu är vi förstås mycket ivriga över att alla ska få njuta av sändningarna då eSHL kör igång 13 januari.

En annan part i samarbetet som också har erfarenhet av att driva ligor är Area Academy. Det Stockholmsbaserade företaget med Tommy "Potti" Ingemarsson som vd har producerat Svenska Elitserien i CS:GO under det senaste året. Förutom att producera Sveriges största liga i CS:GO erbjuder Area Academy även en helhetslösning för esportsutbildning inom skolan och Tommy Ingemarsson är stolt över att få vara med och bidra till SHLs nya satsning på esport.

—Det är en ära att få förtroendet att hjälpa SHL med deras nya esportsatsning, något vi verkligen ser fram emot. Initiativet är i linje med vad vårt företag vill arbeta med och en chans att få esporten och traditionell sport att mötas. Esporten har länge saknat en stabil struktur och detta är ett steg i rätt riktning, säger Ingemarsson.

Satsningen redan påbörjad hos vissa klubbar

Tre SHL-klubbar som redan innan eSHL hunnit med att starta varsitt esportlag är Luleå Hockey, Färjestad BK och Växjö Lakers som alla spelar i NHLGamers liga ECL. Ansvarig för Luleås satsning är den nye sportchefen för esportlaget, Andreas Joanson. Enligt honom har Luleå varit positivt inställda till att satsa på esport men betonar vikten av att fler klubbar tar satsningen seriöst.

—Satsningen SHL gör på esporten känns spännande och jättekul och ligger helt rätt i tiden och vi vill såklart haka på denna resa och se vart den tar vägen. Vi är jättetaggade på att gå in den här världen och det sprudlar med tankar och idéer inom föreningen och spelarna. Men samtidigt gäller det att ha tålamod, någonstans måste vi börja för att se vart det tar vägen och vad vi sen kan utveckla. Jag tror det är viktigt att alla klubbar och föreningar verkligen pushar och marknadsför sina lag så vi tillsammans med SHL skapar en hype kring eSHL och esporten, säger Joanson.

Det går ju bra för Luleå i SHL också, satsar ni på en dubbel?

—Målet inom esporten är såklart att vara med i toppen och utmana om titlar, vi slog ju topplaget HAVU i ECL för en stund sen och kan vi slå dom kan vi slå alla. Jag skulle säga att vi siktar på en femling, damerna har kommit igång och även J20 och J18 ser bra ut.

Har tidigare spelat ungdomshockey i klubben

Även från Färjestads håll beskrivs satsningen i positiva ordalag. Esportlagets nuvarande spelare hoppas också på att den nya ligan kan locka ännu mer publik till deras matcher. För två av spelarna blir det också lite extra speciellt då de är Karlstadsbor varav en till och med har spelat ungdomshockey för klubben.

—Vi har två stycken lokala Karlstadsbor i laget, Mattias "Tacterz" Hjelm och Johan "Jerkix" Eriksson så det kommer självklart att bli något alldeles extra för dem. Tacterz har dessutom spelat ungdomshockey med Färjestad. Samtliga spelare är självklart väldigt exalterade över att representera Färjestad i eSHL men det känns nog förmodligen lite extra kul för dem, säger lagets målvakt Filip "Obagol" Feldt.

Den tredje klubben som redan har ett lag är som tidigare nämnt Växjö Lakers och även de delar de övriga lagens positiva åsikter. Esportlagets kapten, Fredrik "Kattenj" Jansson tror dock inte att den tidiga starten ger just Växjö någon fördel gentemot de övriga klubbarna som ännu inte har debuterat med sina lag. En fördel som Luleå och Färjestad däremot kan ha.

—Ser man till Färjestad och Luleå var de redan i stort sett färdiga lag som enbart bytte namn. Vi drog ihop det här gänget lagom tills releasen av NHL 20. Även fast flera av oss spelat ihop förut fick vi ju på något sätt börja om från början med hur vi ville spela. Så nej, jag skulle inte se det som någon slags fördel, säger Jansson.

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..