×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

Blumigan om Rogues chanser i Worlds: "Kan slå alla lag under en bra dag"

1
Med två svenskar i laguppställningen och en svensk coach är Rogue något av ett svensklag i den Europeiska ligan LEC. Efter en succéfylld sommarsäsong väntar nu Worlds, vilket blir en ny utmaning för samtliga tre svenskar. —Det ska bli jättespännande, det har varit mitt mål väldigt länge nu att nå hela vägen till Worlds, säger svenske coachen Marcus "Blumigan" Blom.
När gruppspelet i årets Worlds inleds imorgon, lördag, ställer Rogue upp med tre, i sammanhanget, svenska rookies. För Finn "Finn" Wiestål, Emil "Larssen" Larsson och coachen Marcus "Blumigan" Blom är det deras första riktigt stora internationella turnering. Resan dit har gått fort, på bara ett år har de tre svenskarna gått från spel och coachande i akademilaget till LEC-laget. När tidigare Misfits Gaming-stjärnan Steven "Hans Sama" Liv tog plats i uppställningen inför 2020 var Rogue plötsligt ett lag som kunde vara med och slåss om titeln. Men någon spikrak väg uppåt blev det inte, berättar coachen Blumigan.

—Det har varit lite upp och ner. Vår första split i år gick inte superbra och vi slutade på en femteplats tror jag. Vi spelade inte alls på en jämn nivå och var lite oense om hur vi skulle spela spelet. Nu under sommarens split har det dock gått bättre och det är tack vare att alla har lagt in ett superjobb för att komma överens.

—Vi visste hela säsongen att man kunde kvala in till Worlds bara genom att placera sig etta i grundserien och vi lyckades hålla en jämn hög nivå hela säsongen vilket blev belönat med förstaplatsen. Sen tycker jag det är ännu roligare att kunna motbevisa kritikerna som klagat på vår spelstil och att vi skulle kunna nå Worlds utan att vinna en bäst-av-fem serie.

Att de inte kan vinna en bäst-av-fem serie har länge varit något som kritikerna tagit upp så fort Rogue seglat upp som toppfavoriter i LEC. När de drog ihop sig för slutspel ställdes man mot Fnatic i första omgången och fick en rejäl lektion i League of Legends. Efter 0-3 i matcher fick kritikerna ny luft under vingarna, men Rogue lät sig inte nedslås. Istället kom man tillbaka starkt i nästa omgång och slog MAD Lions i tre raka matcher. Därefter väntade det största provet i semifinal, G2 Esports. Även om det slutade med förlust, 2-3 i matcher, kunde Rogue visa att man faktiskt inte längre var laget som alltid vek ner sig i en längre matchserie mot de bästa lagen i ligan och att mötet med Fnatic gick som det gick finns det kanske en förklaring till.

—I slutspelet visade Oskar "Selfmade" Boderek hur starkt det var att spela carryjunglers. Anledningen till att vi inte gjorde det mot Fnatic var för att vi inte förstod hur starkt det var. Vi visste om att det spelades lite men när vi valde Fnatic så scrimmade vi inte mot dem och därför så förstod vi aldrig riktigt hur starkt det var. Men när vi väl såg det och insåg att vi var tvungna att tänka om kring vissa hjältar bestämde vi oss bara för att köra, säger Blumigan.

Roguesvenskarna, Larssen, Blumigan och Finn - Foto: Michal Konkol/Riot Games
Roguesvenskarna, Larssen, Blumigan och Finn - Foto: Michal Konkol/Riot Games

Den svenske coachen berättar också att hemligheten till förvandlingen mellan vår och sommar stavas hårdare rutiner. Även om laget tidigare hade ett schema så arbetades ett nytt fram inför sommaren. Där ingick fler möten med laget om hur de ville spela och arbeta. Dialogen med spelarna har också blivit bättre vilket medfört att både Blumigan och Rogues huvudcoach, Simon "fredy122" Payne, haft lättare att komma överens med dem. De hårdare rutinerna har haft flera positiva effekter, förutom förbättrade resultat i officiella matcher har träningarna också blivit mer givande.

—I våras var vår träning inte speciellt effektiv. Vi kunde spela fem matcher och inte lära oss någonting. Den här säsongen så har det dock känts som att varje träningsmatch har spelat roll och att vi har tagit med oss något från varje scrimblock som vi har spelat vilket är positivt. Det blir roligare för alla då, berättar Blumigan.

När den här intervjun genomförs är det bara dagar kvar till Rogues avresa till Kina och Worlds. Väl framme i Kina väntade en 14 dagar lång karantän, ensam i ett hotellrum, för samtliga spelare och ledare. En speciell situation för lagen som normalt är vana vid att bo med varandra och kunna träna och ha genomgångar i samma rum. Enligt Blumigan blir det en större utmaning för vissa än för andra då en del av spelarna är mer sociala av sig.

Att arbeta online har dock de flesta erfarenhet av från tiden i Rogues akademilag och även fast spelarna ansvarar för sig själva på sina egna rum så har teamet i Rogue gjort upp en plan för både coacher och spelare så att de inte ska bryta deras scheman. Mat och sömn prioriteras och Blumigan berättar att organisationen gett dem flera verktyg för att de ska kunna anpassa sig så bra som möjligt till den speciella vistelsen på karantänhotellet.

Larssen och Blumigan i diskussion med lagkamraterna Hans Sama och Vander - Foto: Michal Konkol/Riot Games
Larssen och Blumigan i diskussion med lagkamraterna Hans Sama och Vander - Foto: Michal Konkol/Riot Games

Efter att grupplottningen genomförts stod det klart att Rogue hamnat i dödens grupp med inte mindre än två av de tre största favoriterna till turneringssegern, DWG KIA och JD Gaming. Eftersom intervjun genomfördes innan grupplottningen är det inget som den svenske coachen var medveten om, men när favoriterna JD Gaming, Damwon Gaming och Top Esports kommer på tal är det ändå relativt positiva tongångar som hörs från Blumigan.

—De ser väldigt starka ut, spelar snabbt och aggressivt samtidigt som de haft en annan meta med exempelvis Graves och Nidalee samt en tidigt draftad Renekton. Eftersom de har lite annorlunda drafts och syn på spelet är det svårt att säga hur vi står oss mot dem eftersom vi inte mött varandra i år, men jag tror att de Europeiska lagen ska ha en chans att stå emot dem. Vi får se hur stor den chansen är, men jag tror absolut att Rogue kan slå alla lag om vi bara spelar bra och har en bra dag.

För Rogue inleds turneringen klockan 12:00 imorgon, lördag, när man ställs mot gruppens fjärde lag, PSG Talon. Även om chanserna till slutspel inte ser speciellt stora ut med tanke på gruppens två stora favoriter så blir premiärmatchen en oerhört viktig match på vägen dit. En som garanterat kommer att spela en nyckelroll i den matchen och Rogues övriga matcher är 20-årige midlanern Larssen. Under sitt första år i LEC har svensken imponerat på de flesta och är numera självklar som en av Europas bästa midlanespelare. Att han kan bli ännu bättre är det nog inte många som tvivlar på, allra minst Blumigan.

—Han kan verkligen bli bäst. Ärligt talat kommer han aldrig att vara lika flashig i sin spelstil som Rasmus "Caps" Winther, men han håller hela tiden en hög och jämn nivå. På det sättet är han en superstjärna redan nu och han kommer ha många år av succé framför sig. Larssens laning och teamfights är inte att leka, han förstår spelet på en väldigt djup nivå som man sällan ser hos så pass unga spelare som han är.

—Det finns ingen riktig gräns för hur bra han kan bli tror jag och vi är väldigt nöjda med honom. Han var en av de första signeringarna för Rogue när de blev en organisation så det är kul att det går bra för honom och både som vän och coach har det varit kul att få se hans utveckling genom åren.

En timmeslång intervju med Blumigan har tagit slut och jag sitter framför inspelningen med en känsla av att en kortare artikel om Worlds inte riktigt ger den rättvisa. Det finns så mycket mer att berätta om Blumigans resa mot världstoppen, som hur han efter flera mer eller mindre lyckade sejourer i Turkiet flera gånger funderade på att lägga av. Eller hur han under sin spelarkarriär avskydde coacher men sedan blev coach själv, och dessutom under de tidiga dagarna som coach blev precis en sådan coach han tidigare avskytt. Förhoppningsvis kommer en dag för den berättelsen också, men nu är det fullt fokus på att ta sig ur dödens grupp i ett publiktomt Shanghai som gäller.


Artikelbild: Michal Konkol/Riot Games

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..