×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Worlds

Worlds 2020 — här är allt du behöver veta

1
Den 25 september är det dags för årets största League of Legends turnering, Worlds. I år blir det en speciell turnering med 22 deltagande lag som spelar från en "bubbla" i Shanghai utan publik. Turneringen pågår till den 31 oktober då finalen går av stapeln på Pudong Soccer Stadium, Shanghai.
Årets höjdpunkt för alla League of Legends fans är här och det har blivit dags för Worlds 2020. Klockan 10:00 den 25 september startar den första matchen av turneringen. I år kommer Worlds att spelas i Kina där staden Shanghai står som värd för hela turneringen på grund av coronarestriktioner. I år både startar och slutar turneringen lite tidigare än vanligt så det gäller att inte missa något. Här är allt du behöver veta om Worlds 2020.

Deltagande lag

Totalt 22 lag deltar i turneringen. I år har Europa och Kina hela fyra lag med i turneringen medan Nordamerika och Korea, precis som tidigare, har tre. Övriga regioner har antingen ett eller två lag som representerar dem beroende på tidigare års prestationer. Tyvärr har Vietnam inga lag med till turneringen i år, trots att de hade två platser. Det beror på att landets coronarestriktioner stoppade de kvalificerade lagen från att kunna åka till Kina och tävla.

Inför gruppspelet ska åtta lag elimineras då endast 16 lag deltar i gruppspelet. I år finns det flera svenskar med i turneringen där Martin "Rekkles" Larsson kvalar in som den mest erfarne. Utöver Rekkles finns också Emil "Larssen" Larsson, Finn "Finn" Wiestål, Erik "Treatz" Wessén och Onur "Bolulu" Can Demirol med bland de deltagande spelarna. Marcus "Blumigan" Blom är den enda svenska coachen i turneringen.

Lag klara för huvudturneringens gruppspel:

Top EsportsG2 Esports
DWG KIATSM
JD GamingSuning
FnaticDRX
RogueGen.G Esports
FlyQuestMachi Esports

Lag klara för play-ins:

LGD GamingMAD Lions
Team LiquidPSG Talon
INTZ eSportsUnicorns of Love.CIS
V3 EsportsRainbow7
Legacy EsportsSuperMassive

Upplägg

Eftersom två lag saknas i årets turnering är det ett lite annorlunda upplägg i år. Turneringen inleds med play-ins där 12 lag lottas in i två grupper. Lagen i samma grupp spelar sedan mot varandra i ett single round robin-format. Alla lagen spelar mot varandra i bäst-av-en möten. Det bästa laget från varje grupp går direkt vidare till huvudturneringen. Tvåan, trean och fyran i varje grupp går vidare till utslagsmatcherna. I utslagsmatcherna ställs grupptreorna mot gruppfyrorna ur samma grupp. Matcherna spelas bo5 och vinnarna ställs sedan mot grupptvåorna ur den andra gruppen i en direkt avgörande bo5-match där vinnaren når huvudturneringen.

I gruppspelet lottas alla 16 lagen in i fyra grupper som spelas i ett dubbelt round robin-format. Alla lagen kommer att spela mot varandra två gånger i en bo1 match. De två bäst placerade lagen i varje grupp går sedan vidare till slutspelet. Gruppspelet spelas precis som resten av turneringen i Shanghai och startar den 3 oktober klockan 10:00 med matchen mellan FlyQuest och Top Esports. Vill du se hur grupplottningen till både play-ins och huvudturneringen ser ut kan du göra det här.

I slutspelet ställs gruppvinnarna mot en grupptvåa från en annan av de fyra grupperna. Alla slutspelsmatcher spelas i bo5 där vinnaren går vidare och förloraren åker ut. Kvartsfinaler och semifinaler kommer att spelas utan publik i Shanghai. Dessa inleds den 15 oktober. Den stora finalen går av stapeln i Pudong Soccer Stadium, Shanghai, den 31 oktober klockan 11:00. Huruvida det kommer att släppas in begränsad publik eller inte är ännu inte bestämt, men Riot Games har öppnat för att det eventuellt kan komma att finnas publik på plats.

Prisfördelning

Årets prissummor är ännu inte offentliggjorda. Riot Games har dock sedan den andra säsongen, som gick av stapeln 2012, årligen själva stått för cirka 20 miljoner kronor. Från och med 2015 har dock en del av prissumman bestått av delar från vinsten på deras försäljningar av speciella skins och föremål i spelet. Förra året valde Riot Games att inte publicera den totala prissumman utan valde istället bara att publicera den del som de själva bidragit med. 2018 uppgick prissumman till 63 miljoner kronor.

Sändningsteam

En fullständig lista över vilka personer som sändningsteamet kommer att bestå av är inte offentliggjort. Flera produktionsmedlemmar och kommentatorer har dock gått ut och bekräftat att de kommer vara inblandade i sändningen som kommer att skötas från flera olika länder. På grund av restriktionerna världen över kommer den engelskspråkiga sändningen att skötas både från Europa, USA och Korea, där varje regions kommentatorer och produktionsmedlemmar får chansen att sköta olika delar av sändningen och turneringen.

Turneringen går att följa på engelska via twitch.tv/riotgames

Favorittippade lag

De kinesiska mästarna Top Esports kommer in som storfavoriter till turneringen. Kanske inte så konstigt med tanke på att Kina vunnit Worlds två år i rad och att den inhemska ligan, LPL, sett starkare ut än någonsin. Med i laget finns 2018-års vinnare Wen-bo "JackeyLove" Yu och den spännande midlanern Zhuo "Knight" Ding som nu får göra internationell debut på riktigt.

Bakom Top Esports finns deras främsta utmanare i den kinesiska ligan den här säsongen, JD Gaming. Laget med den unge koreanske junglaren Seo "Kanavi" Jin-hyeok och Knights goda vän, midlanern Ceng "YaGao" Qi, vann faktiskt vårens finalmöte med Top Esports och även om man förlorade sommarens final så gick de båda matchserierna till fem matcher. Det är med andra ord upplagt för en helkinesisk final när Top Esports och JD Gaming vill göra upp i säsongens tredje bo5-möte.

Korea har haft en tyngre period och sett till spelet i den inhemska ligan, LCK, talar inte jättemycket för att det blir någon ändring på det. Ett lag har dock fullkomligt dominerat motståndet och det är inga mindre än DWG KIA. Under grundserien gick de 16-2 på sina 18 matcher och i finalen besegrade de DRX med klara 3-0. De koreanska mästarna har toppspelare på varje position där midlanern Heo "Showmaker" Su står ut mest. Noterbart är att laget har samma uppställning som förra året med undantaget att Yong-jun "Ghost" Jang kommit in istället för Jeong-hyeon "Nuclear" Sin.

Att det blir något av ovanstående tre lag som vinner årets turnering är inte direkt någon högoddsare. Många Europeiska fans hoppas dock förmodligen på att G2 Esports ska kunna blanda sig i toppstriden och det är absolut inte omöjligt. Med en Rasmus "Caps" Winther i form skulle de flesta lag med dansken i uppställningen ha en möjlighet att ta sig långt i turneringen och istället kommer mycket att hänga på de övriga spelarna. Det finns dock inte rum för lika mycket misstag som syntes under sommarens LEC-säsong.

Spelare att ha ett extra öga på

Toplane: Zhang "Zoom" Xing-Ran, JD Gaming
Toplanespelare kan ibland vara flashiga carryspelare eller bara tråkiga tankspelare, där prestationerna ofta varierar mellan mycket bra och rent uselt. En som visat sig behärska båda spelstilarna och dessutom inte låter sin prestation åka berg och dalbana är Zoom från JD Gaming. Den 23-årige kinesen har varit en av de stora anledningarna till att det gått bra för JD Gaming och med sitt stabila spel är han den bäste toplanern i årets turnering.

Jungle: Seo "Kanavi" Jin-hyeok, JD Gaming
Den unge Koreanen som var inblandad i Griffin-härvan har fått en kanonstart på sin karriär i JD Gaming. Redan ansedd som en av de bästa junglarna i LPL vet man att det blir åka av när han finns med i matchen. Bildar livsfarlig duo med midlanern Yagao som kan slåss med de allra bästa.

Midlane: Jeong "Chovy" Ji-hoon, DragonX
Chovy blir den enda spelaren som finns kvar på den här listan från 2019. Trots att Griffin kraschade under och efter Worlds så fann Chovy snabbt ett nytt hem i DragonX. Där har fortsatt att utvecklas och är i tillsammans med Heo "Showmaker" Su ligans bästa midlaner. Att han är så bra märks inte minst när DragonX förlorar, övriga spelare har ofta svårt att mäta sig med motståndet i förlusterna men Chovy tycks alltid hitta vägar till nya outplays.

AD-Carry: Jae-hyuk "Ruler" Park , Gen.G
Världsmästaren från 2017 är tillbaka och han är det med stil. Ruler levererar fortfarande i match efter match och det märks knappast att tre år har gått sedan han var med och vann VM-titeln. Förmodligen den starkaste AD-Carryn i LCK, en liga som historiskt haft flera duktiga AD-Carrys till skillnad från övriga regioner där det oftast varit en spelare som dominerat. Welcome back säger vi till Ruler.

Support: Gein-hee "BeryL" Cho, Damwon Gaming
Det är inte alltid lätt att välja en supportspelare till en sådan här lista men i år är valet enkelt. Är det roamande supports som alltid hittar nya spännande vägar till andra lanes så är det Damwon Gamings supportspelare BeryL som gäller. Koreas mest intressanta support i landets bästa lag, det finns alltså ingen anledning till att missa Damwon Gamings matcher.


Artikelbild: Riot Games

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..