×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

SESF-ordföranden om The International-krisen: "Jättebra att så många som möjligt trycker på från många olika håll"

1
Esportförbundet SESF:s ordförande Magnus Jonsson berättar för Fragbite om spelet bakom kulisserna som föranledde Valves The International-beslut.
Superturneringen The International riskerar att flyttas från Sverige efter att turneringsarrangören Valve upptäckt att turneringens deltagare inte tillåts resa in i landet på grund av inreseförbud. I en intervju med Fragbite avslöjar Svenska E-sportföreningens ordförande Magnus Jonsson, som sedan i slutet på våren samarbetat med Valve, att frågan om inreseförbud först verkar ha kommit på tapeten i juni.

— Representanter från Valve kom till Sverige tidigare i juni och SESF kopplades då in för att hjälpa till med att lösa inresetillstånd för deras representanter. Det var i samband med det som det upptäcktes att det kan bli problem med inreseförbudet för eventet också, säger Jonsson.

Efter att problemet med inreseförbudet uppdagats började SESF och Valve arbetet med att hitta en lösning.

— Vi började med att prata direkt med Polisen och deras pandemistab. De berättade att de gjort sin bedömning och att de inte kan ändra sin bedömning hur som helst Någon annan måste säga åt dem att bedömningen är fel, berättar Jonsson.

— Det som måste hända är att Justitiedepartementet säger till Polisen att antingen tolka om det här enligt Justitiedepartementets vilja eller att man uppdaterar förordningen och skriver in att esport är ett undantag.

Enligt Jonsson är det inte konstigt att förordningen inte utformats på ett sätt som gjort det möjligt för The International att arrangeras i Sverige.

— Det här är temporära lagar och man har inte kunnat analysera alla aspekter och följder av det man beslutar. Jag har egentligen full förståelse för det. Det stora problemet är att när vi belyst det här så har man inte gjort någonting åt det. Den bollen ligger hos Justitiedepartementet. I nuläget är det bara de som kan lösa detta.

Ser du att det finns något ni hade kunnat göra annorlunda för att undvika det här?
— Det finns säkert mycket man skulle kunna ha gjort. Valve har varit tydliga med att de inte velat göra detta till en politisk fråga. Vi har försökt med dialog hos politiker i riksdagen och försökt få olika departement att lyfta den här frågan hos JD. Flera har också lyft frågan men från JD är det tyst.

Efter att nyheten kom ut har det startats en namninsamling i syfte att påverka politiker och makthavare, vad kan du säga om det initiativet?
— Det är jättebra och något vi funderade på att göra från början. Vi fick signaler om att det måste till politisk vilja för att det här ska ske. Men det är svårt att uppmana politisk vilja utan att skapa ett publikt tryck och en opinion.

— Där fick vi höra från Valve att vi inte skulle ta den vägen så vi gjorde inte det. Nu när nyheten är ute och alla vet om det är det jättebra att så många som möjligt trycker på från många olika håll så att JD förstår hur många det är som påverkas av detta.

Bör International få hållas i Sverige?

677 personer har röstat

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..