×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Fragbite förklarar: Därför kan The International inte hållas i Sverige

1
Här går vi igenom vad som har hänt och vem som är ansvarig för Valves beslut om att eventuellt flytta The International från Stockholm.
Tidigare under dagen har Fragbite rapporterat om Valves beslut om att eventuellt flytta världens största esport-evenemang, The International, från Sverige. Då det just nu florerar en hel del olika bud om vem som är ansvarig för vad har vi här svarat på de vanligaste frågorna vi sett.

Varför kan inte The International hållas i Sverige?

På grund av coronapandemin meddelade Sveriges regering en förordning om inreseförbud till Sverige i början av förra året. Inreseförbudet innehåller en regel som säger att personer som saknar svenskt medborgarskap helt enkelt inte får resa in i Sverige.

Eftersom förordningen förlängdes till att gälla fram till åtminstone sista augusti innebär det att utländska deltagare och personal som vill resa in i Sverige för att delta eller arbeta på The International helt enkelt inte får komma in i landet.

Finns det inga undantag?

Jo, det finns ett antal undantag till huvudregeln listade i förordningen.

Bland annat finns ett undantag för "personer som ska delta i eller utföra nödvändiga arbetsuppgifter vid internationella elitidrottstävlingar". Detta undantag har använts för att till exempel arrangera konståknings-VM i Stockholm tidigare i år.

Vad bra — The International är ju en internationell elitidrottstävling!

Nja, så enkelt är det tyvärr inte.

Eftersom regeringens förordning inte innehåller någon förklaring av vad "internationella elitidrottstävlingar" är för någonting är det upp till polismyndigheten, som har till uppgift tillämpa reglerna i praktiken, att bedöma frågan.

Polisen har i sin tur bedömt att "internationella elitidrottstävlingar" är internationella tävlingar i sådan verksamhet som bedrivs av Riksidrottsförbundets medlemsföreningar. Eftersom Riksidrottsförbundet konsekvent nekat de ansökningar som skickats in från de svenska esportförbunden klassificeras inte The International som en "internationell elitidrottstävling".

Vems fel är det här egentligen?

I första hand är det regeringen som bär det största ansvaret eftersom det är regeringen som beslutat om inreseförbudet. Hade inreseförbudet inte funnits hade det inte funnits några problem.

Det är också regeringen som utformat undantagen till förordningen och där har man inte lyckats formulera ett undantag som träffar esport-evenemang.

Det är många som valt att lyfta Riksidrottsförbundet och polismyndighetens ansvar i frågan. Här får vi vara tydliga med att det varken är Polisen eller Riksidrottsförbundet som bestämt att inreseförbudet ska utformas på sättet som det gjorts.

Vad krävs för att The International ska kunna hållas?

Kort sagt krävs att ett undantag från inreseförbudet görs för esport-evenemang. Detta kan antingen ske genom att polismyndigheten väljer att göra om sin tolkning av förordningen eller att regeringen utfärdar en ny förordning med ändringar som innehåller ett mer tydligt utformat undantag.

Fragbites rättsliga expert (jag) bedömer det inte särskilt troligt att polismyndigheten kommer att ändra sin bedömning. Hoppet ligger därför i huvudsak på att regeringen utfärdar en ny förordning.

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..