×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sverige

Legendarerna öppnar upp om föräldrarnas stöd: "Förändrades när jag vann första Majorn"

2
Adam "friberg" Friberg, Jesper "JW" Wecksell och Robin "flusha" Rönnquist berättar om hur deras föräldrar såg på spelandet under uppväxten.
Gaming och esport har utvecklats otroligt mycket under åren. Även om esport i viss mån fortfarande inte ses som en rimlig karriärsbana av vuxenvärlden var situationen ännu svårare när några av våra största CS-legendarer växte upp.

I en intervjuserie med försäkringsbolaget Länsförsäkringar öppnar några av Sveriges bästa CS-spelare genom tiderna upp om hur deras föräldrar såg på spelandet. Den före detta Ninjas in Pyjamas- och Dignitas-spelaren Adam "friberg" Friberg berättar att hans föräldrar till en början inte var särskilt stöttande i sonens karriärsval.

— Till en början när jag satt mycket vid datorn så stöttade mina föräldrar mig inte alls utan tyckte att jag skulle vara utomhus, berättar friberg.

— Det krävdes att jag fick åka på turneringar och visa att jag kunde tjäna pengar på esport för att få dem att inse att det här kanske var något som jag kunde syssla med i framtiden. Det behövdes alltså att jag fick ett kontrakt och ett avtal för att de skulle tycka att det var okej att jag satt vid datorn, först då började de stötta mig i detta, säger han.

Robin "flusha" Rönnquist berättar en liknande historia. Först efter att flusha kommit långt i karriären och ansågs vara bland de bästa spelarna i världen förstod hans föräldrar storheten i esportandet.

Fnatic, med flusha och JW i laget, vinner Majorn i Köln 2015.
Fnatic, med flusha och JW i laget, vinner Majorn i Köln 2015. Foto: Pressbild/ESL

— När jag slog igenom runt 2012-2013 fanns det inga indikationer på att det var möjligt att livnära sig på esport eller ha det som ett yrke. Jag fick knappt något stöd från mina föräldrar vare sig det gällde att köpa en dator till mig som jag ville ha eller att de klagade på att jag satt för länge framme datorn och fokuserade mer på spelandet än på studier, säger han.

— Deras stöd för det jag sysslar med förändrades ganska mycket när jag vann den första Majorn och de såg att det fanns mer pengar än bara några tusenlappar i månaden. Efter den vinsten var det inga problem med någonting.

För flushas lagkamrat Jesper "JW" Wecksell var upplevelsen annorlunda. Tack vare att JW:s pappa drev den lokala datorbutiken fanns en förståelse för att spelandet var någonting viktigt.

— Min pappa har alltid varit förstående och detsamma gäller hela min syskonskara som också var gamers. Mamma är väl den som förstått minst, men hon har också insett att det gett oss något gott så även om hon inte förstått så har hon sett den positiva inverkan esporten har haft på mig, berättar han.

Adam
Adam "friberg" Friberg under en autografsignering. Foto: Daniel Sandström

Alla tre spelare upplever att deras föräldrar lärt sig mer om gaming och esporten allteftersom och idag är deras familjer stöttande i spelandet. Med det sagt finns det saker de önskar att föräldrar till nästa generations esportstjärnor känner till, framförallt den sociala sidan av att spela.

— Jag tror att många föräldrar är rädda, att de tror att sina barn spelar ensamma och kommer att bli utstötta på grund av sitt spelande. I själva verket sitter man ofta med vänner och pratar över Discord eller i andra chattprogram, säger friberg.

Artikelbild: Igor Bezborodov/Starladder och Kalle Strömgren

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..