×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Major

Så fungerar spelarlåset och så påverkar det majorlagen

2
Starladder Berlin Major i Counter-Strike: Global Offensive närmar sig med stormsteg och det så kallade "låset" har blivit ett allt större problem för de deltagande lagen. Bland de påverkade finnes Made in Brazil samt svenska Ninjas in Pyjamas.
Den 25 juni låstes samtliga laguppställningar in inför den kommande Starladder-majorn i Berlin, Tyskland. Till och med den 23 augusti kommer de deltagande lagen att vara låsta vilket innebär att de inte kan göra några spelarbyten under närmare två månaders tid. Det här med majorregelverket kan vara ganska rörigt för deltagarna och inte minst för fansen som ifrågasätter varför deras favoritlag inte får lov att spela med sitt nytillskott. Därför har Fragbite samlat all information gällande låset samt hur det påverkar deltagarna.

Så fungerar majorturneringar

Varje major i Counter-Strike: Global Offensive innefattar 24 lag. Större delen av dessa, närmare bestämt 14 av lagen, har redan säkrat sina platser i majorn under den tidigare upplagan. De klara lagen för Berlin innefattar bland andra Ninjas in Pyjamas, Made in Brazil och Faze Clan som alla slutade i toppen av IEM Katowice-majorn tidigare i år.

Resterande 10 lag kommer från diverse minortureringar. Dessa turneringar är uppdelade i fyra regioner; Europa, Amerika, CIS och Asien. De toppande två lagen ur varje minor avancerar till majorn och får titeln "New Challengers". Detta innebär att det återstår två platser. Dessa två platser fylls av de två toppande lagen i tredjeplatstagarnas play-in.

Ninjas in Pyjamas slapp spela de öppna minorkvalen inför Faceit London Major 2018.
Ninjas in Pyjamas slapp spela de öppna minorkvalen inför Faceit London Major 2018.

För att ens ha chansen att spela en minor måste lagen ta sig igenom ett av fyra minorkval i någon av regionerna. Minorkvalet innefattar fyra öppna portioner, där vem som helst kan vara med, och en sluten portion där det även bjuds in åtta andra lag från regionen. Oftast är de inbjudna lagen de som föll ur föregående majorturnering, men i vissa fall bjuds även "nya" lag in vilket var sättet NiP slapp spela igenom de öppna kvalen inför Faceit London Major 2018.

Mellan varje öppet minorkval får lagen lov att förändra sin startfemma. När ett lag tagit sig till det slutna kvalet får de dock inte lov att lägga till några nya spelare, utan måste behålla den registrerade femman. Laget får dock lov att ha en coach eller reservspelare registrerad under samtliga delar av kvalet och dessa får lov att hoppa in för någon av spelarna mellan matcherna.

Låset

När ett lag säkrat en plats i någon av de fyra minorturneringarna är dess spelare låsta och får inte lov att spela för något annat lag som deltar i minorsen eller majorn. Misslyckas ett lag att ta sig till minorn från det slutna kvalet får dess spelare lov att spela för något av de klara lagen, så länge spelaren registreras under det nya laget innan låset träder i kraft.

Made in Brazil lyckades säkra Lucas
Made in Brazil lyckades säkra Lucas "LUCAS1" Teles innan låset trädde i kraft.

Detta var vad Made in Brazil gjorde när de plockade upp Lucas "LUCAS1" Teles som ersättare för Joao "felps" Vasconcellos. LUCAS1 lyckades inte ta sig till den amerikanska minorn tillsammans med Luminosity Gaming vilket gav MIBR chansen att plocka upp honom till sitt majorlag. Detta skedde som tidigare nämnts innan speluppställningarna låstes in den 25 juni.

Efter den 25 juni är inga byten tillåtna. Är det dock en nödsituation och arrangörerna, i detta fall Starladder, har bevis på denna nödsituation så får laget lov att göra ett spelarbyte efter att låset trätt i kraft. En nödsituation kan bland annat vara visumproblematik eller seriösa hälsoproblem.

Så påverkas NiP och MIBR

Även om MIBR lyckades planera i förväg gällande LUCAS1 så har de stött på ett annat problem. Deras stjärna Marcelo "coldzera" David har nämligen begärt sig själv bänkad från startfemman, men de får inte lov att spela med någon annan då detta skedde efter att lagen låst in sina spelare. Enda sättet för MIBR att få lov att göra ett spelarbyte är om en nödsituation sker och detta hindrar coldzera från att delta i turneringen.

Nicolas
Nicolas "Plopski" Gonzales Zamora får inte spela för Ninjas in Pyjamas i Berlin.

Ett annat lag som påverkas av låset är Ninjas in Pyjamas. De valde att ersätta Dennis "dennis" Edman med Nicolas "Plopski" Gonzales Zamora, men eftersom den senare nämnda kvalade till minorn tillsammans med Team Ancient så får han inte lov att spela med något annat minor- eller majorlag. Svenskarna hittade dock en nödlösning i Maikil "Golden" Selim som de lånat från Cloud9 innan den 25 juni.

Trots många majors verkar låset vara ett fortsatt stort problem för de deltagande lagen och dess organisationer. Spelare, fans och andra delar av industrin ifrågasätter konstant reglerna men det lär fortsätta vara ett problem så länge det är en kritisk del av Valves regelverk.


Artikelbild: Adela Sznajder, ESL

4 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 4 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..