SteelSeries sägs veta om problemet och lovar att det ska vara löst nu när deras senaste mus har släppts, Sensei.
Övrigt
SteelSeries Sensei
1
SteelSeries är ett företag som har släppt massor med musmattor och headset genom åren, men några möss har även hittat till marknaden. Senast var Xai, en teknikspäckat mus även för den riktigt inbitna fantasten och den fungerade utmärkt, tills den för en del började lagga efter några månader.
Sidan 1
Design och ergonomi
Formmässigt är det ingen skillnad alls mellan Xai och Sensei och varför ska det, Xai var väldigt uppskattat. Dock har man valt en helt annan lösning på ovansidan av musen. Då Xai hade ett gummi som gav väldigt bra grepp har man på Sensei valt ett mer påkostad material som efterliknar metall. Det är nämligen plast med ett metalhölje. Dock ger det inte samma grepp och det var en av de första nackdelarna med musen som jag upptäckte. Gummit på sidan av musen är fortfarande kvar och efter en tids användning är avsaknaden av gummi på ovansidan inget som man längre reflekterar över, musens design ger ändå tillräckligt bra grepp och den ligger väldigt fint i handen. Designen gör även att den passar både spelare som kör håller musen i ett fast grepp med hela handen över musen såsom dom som bara kör med fingergrepp. Jag har hört att folk som lätt svettas om händer anser att Senseis nya material gör att det klibbar och att den då kan dra åt sig smuts, det är dock inget som jag själv har upplevt.
Knapparna på musens sidor ser likadana ut som på Xai, men låter lite annorlunda. Scrollen har blivit uppgraderad och lyser nog lite, samt SteelSeries-logon i bakkant är numera belyst. Den nya scrollen är klart skönare att använda än den som Xai är utrustad med och rullar mjukare samt låter inte lika mycket. På musens undersida ser det ut som vanligt. Totalt räknar jag till åtta knappar om man inkluderar den klickbara scrollen och det enda som fattas är egentligen ett viktsystem, inget som jag personligen saknar, men en del vill att sina möss ska vara tunga.
Teknik
Utöver uppfräschningen av musens utsida har man rörjt om helt på insidan och det är därför man valt att ge musen ett nytt namn.
De flesta möss har mjukvara där man kan spara olika profiler, Sensei möjliggör att spara dessa direkt i musens eget minne vilket innebär att man kan använda sig av sina inställningar utan att behöva installera drivrutiner om man tar med sig musen till någon annan dator, smidigt! Precisionen är utmärkt, det går inte ens att provocera fram fel ens vid galet snabba rörelser. Både Xai och Sensei sägs ha cirka 5% positiv acceleration, vilket är så lite att jag inte har märkt av det överhuvudtaget.
Enligt SteelSeries så var det stora problem med att Xai började krångla efter ett tag och att optiken dammade igen, detta har man löst genom att göra öppningen till sensorn något större. Sensorn i sig är faktiskt samma som sitter i Xai, men processorn som hanterar vad sensorn läser är ny och på hela 32-bit ARM. Detta medför att musen inte behöver skicka all information till datorn för tolkning, den kan göra jobbet direkt i musen och skicka färdiga signaler till datorn istället. En av de stora skillnaden som man kan dra nytta av är att Sensei klarar hela 11400 CPI, Xai klarade bara 5001 CPI, vilket i sig inte är lite. Först tänkte jag, vad ska man ha det till, de flesta lirar väl ändå med runt 1600-1800, men efter att ha lekt runt lite med inställningarna och insett att i spel som Battlefield där fordon finns tillgängligt kan det vara smidigt att på ett enkelt sätt ändra till ett högre hastighet. Anlednigen är att man vill kunna använda Tanks på ett smidigare sätt. Istället för att det ska ta väldigt lång tid att svänga på tornet kan man nu göra det betydligt snabbare, vilket räddar ens liv oftare än man tror. Andra scenarior kan vara att man vill ha snabbare hastighet när man lirar mycket med snipers eller kör med flera skärmar. Detta kallar SteelSeries för ExactSense och man har en CPI-knapp på musen ovansida för de två lägena som man väljer. Just funktioner var något som Xai hade många av och Sensei lider inte direkt av att ha för få heller. Här kommer en liten lista.
Personligen rekommenderar jag er att ha allt avstängt och välja fabriksinställningar på ExactLift och Pollingrate, såvida ni inte föredrar 500Hz istället. En annan funktion i mjukvaran är att man kan spara statistik över och kolla vad man håller på med. Onödigt kan tyckas, men alltid glädjer det någon. Mjukvaran i sig är välgjord, men något seg att använda.
- ExactSense
(Ställ in två olika CPI-lägen för att snabbt kunna ändra hastighet.)
- FreeMove
(Passar inte så bra för spel, men en del vill ha hjälp med att dra rakare linjer.)
- ExactAccel
(Precis som det låter, musacceleration direkt i musen istället för via Windows.)
- ExactAim
(En annan version av FreeMove, musen försöker beräkna ut var du vill dra muspekaren för att hjälpa dig med det om underlaget inte är tillräckligt bra, t.ex. avsaknaden av musmatta eller en dålig sådan.)
- ExactLift
(Ger dig möjlighet att själv justera hur högt du ska behöva lyfta musen för att den ska sluta försöka läsa av underlaget. Standard=40%.)
- Pollingrate
(De flesta möss ger oss numera möjlighet att justera Hz, Sensei har 1000Hz som standard, men 500, 250 och 125Hz går att välja.)
Överlag så är jag väldigt nöjd med Sensei, den fungerar klanderfritt, är skön att hålla i och programvaran erbjuder mycket. Det jag dock inte är fullt lika nöjd med är priset. Den kostar en rejäl slant precis som Xai gjorde när den kom, men så är det väl när man siktar på att släppa marknadens bästa mus och i det här fallet vet jag inte vilken mus som skulle kunna överbevisa dom. Däremot finns det många möss som fungerar alldeles utmärkt till en betydligt lägre kostnad, dock får man inte all teknik och skyhöga CPI.
Positivt:
- Prestanda och precision
- Ligger otroligt bra i handen
- Fungerar lika bra för vänster som högerhänta
- Tilltalande för ögat och fina materialval
- Sköna knappar och scroll
- Inget behov av drivrutiner, men bra mjukvara finns
- Massor med funktioner, men behövs allt?
- Teknik kostar
- Saknar viktsystem
- Från 699 kronor från välkända butiker enligt Prisjakt.
TestinformationFler givande recensioner hittar ni i vår eminenta Prylguide.
Under testet spelades dessa spel:
Battlefield: Bad Company 2
Battlefield 3-beta
Call of Duty: Black Ops
Counter-Strike 1.6
Starcraft II
Total War: Shogun 2
Dessa musmattor användes:
SteelSeries Qck+
SteelSeries S&S
Qpad CT
Qpad EC-R
Roccat Sense
Detta är en redaktionell artikel, med länkar via vår partner Prisjakt.
Ad
38 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.