×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Europa

Färjestad fullbordar bragden — slår ut JYP med 4-1 i matcher

1
Färjestad hade chansen att skriva historia under torsdagskvällen och värmlänningarna tog den. De behövde inte mer än en match för att avgöra kvartsfinalserien mot JYP. —Med tanke på att vi inte har spelat så länge tillsammans så är det nästan otroligt att vi lyckas vinna med 4-1 i matcher mot seriesegraren, säger Andreas "Affelj-" Ljungberg efter matchen.
Efter att Färjestad BK och JYP Jyväskylä vunnit varsin match under onsdagskvällen skulle kvartsfinalserien avgöras på torsdagen. Färjestad, som ledde matchserien med 3-1 i matcher, hade ett bra utgångsläge för att fullborda en av de största skrällarna i NHL:s esporthistoria. Laget med fem svenskar i startuppställningen hade också chansen att bli det andra laget någonsin att med en svensk majoritet nå hela vägen till semifinal i ECL Elite.

Den femte matchen började dock tufft för värmlänningarna när Kristian "kriketsi17" Veijola gav JYP ledningen efter sex minuters spel. Det finska laget, som vann grundserien, kom ut och spelade precis som väntat eftersom deras fortsatta säsong hängde på att de behövde vinna tre raka matcher. Trots en stark förstaperiod kunde de dock inte överlista Johan "Rundqviiist" Rundqvist mer än en gång och 1-0 stod sig perioden ut.

Gjorde mål på sitt andra skott i slutspelet

I inledningen av mittperioden åkte en JYP-spelare på en stenhård tackling och blev liggande, vilket gav Sebastian "eBasstian" Nagel öppen väg från mittzon hela vägen fram till Oskari "Sibelius" Grönroos i JYP-kassen. Väl där gjorde han inga misstag och hittade en liten lucka mellan Sibelius två benskydd och 1-1 kom upp på tavlan. Bara minuter senare fick Färjestad ett bra läge att ta ledningen i matchen när JYP åkte på dubbla utvisningar inom loppet av en och en halv minut.

I spel 5 mot 3 behövde värmlänningarna inte speciellt lång tid på sig för att göra mål. Andreas "Affelj-" Ljungberg hittade backen Robin "Rubituss" Söderqvist som med sitt andra skott i slutspelet gav Färjestad ledningen. Där och då såg det omöjliga ut att kunna gå vägen. JYP blev allt mer desperata vilket öppnade upp för Färjestads vassa kontringsspel och det dröjde inte heller länge innan det återigen ringde bakom Sibelius.

"Det känns helt fantastiskt att slå JYP"

eBasstian och Affelj- fick ett kanonläge när de kom ensamma mot den finske målvakten. Väl där gjorde duon inga misstag, eBasstian väntade lugnt ut Sibelius och slog sedan en perfekt sidledspassning till Affelj- som bara behövde lägga in pucken i öppet mål. Målet var Färjestadforwardens sjätte i slutspelet vilket innebar att han gick upp på en delad fjärdeplats i skytteligan. Med 3-1 i både matchen och matchserien gick Färjestad in för en tredje period, förmodligen väl medvetna vad som komma skulle.

JYP lyfte upp spelet ännu mer och inledde en slutforcering men pucken ville inte in. Trots flera kanonlägen så klarade de inte av att få in pucken bakom Johan "Rundqviiist" Rundqvist som ännu en gång gjorde en kanonmatch. Finländarnas sista möjlighet kom med fyra minuter kvar av matchen när de tilldelades ett powerplay, men inte heller det räckte. 3-1 stod sig matchen ut och Färjestads målkung Affelj- berättade efter matchen att det nog egentligen bara var spelarna i laget som trodde att de skulle ha en chans mot JYP.

—Det känns såklart helt fantastiskt att slå JYP. Det känns som att det bara var vi inom laget som egentligen trodde på att vi skulle ha en chans att slå ett så spelskickligt lag som de är. Med tanke på att vi inte har spelat så länge tillsammans så är det nästan otroligt att vi lyckas vinna med 4-1 i matcher mot seriesegraren.

Anfallsspelet har alltid varit Färjestads nyckel till framgång, men nu känns det som att ni lyft både defensiven och målvaktsspelet ytterligare en nivå. Känns det som att ni har hittat en bra balans i offensiv och defensiv nu?

—Så är det absolut, anfallsspelet känns det som att vi har haft under hela säsongen. Det defensiva spelet är ju det som varit det största problemet under denna säsong, men det känns som även det börjar sätta sig. Vi lyckades ju stänga ner JYP som gjorde 99 mål under grundserien och nu under slutspelet gjorde de bara 8 mål på 5 matcher. Man kan säga att vi lyckades pricka formen under rätt skede av säsongen helt enkelt.

Ni blir första lag med majoriteten svenskar i uppställningen att nå semifinal. Vad tror du att det betyder för den svenska NHL-scenen?

—Jag tror att det betyder jättemycket. Vi har nu bevisat att även ett lag med majoriteten svenskar kan vara med och utmana finnarna i ett slutspel. Sen känner man att intresset växer för varje ECL-säsong som går. Det är ju fler och fler svenska lag som anmäler sig inför varje säsong.

Sen du anslöt från Växjö har du gjort en hel del viktiga mål från Färjestad, vad är det som gör att du alltid lyckas gör just de målen?

—Haha ja, på något konstigt sätt så har jag lyckats göra många viktiga mål. Det är inte alltid de snyggaste målen som kommer från min klubba men de räknas de också. Främsta anledningen till att jag gjort så många mål i Färjestad är att jag har fyra otroligt duktiga medspelare där ute som gör det väldigt enkelt för mig att göra de målen. Det är bara att ha klubban i isen.

Sista frågan då. Ni ställs mot Linköping i semifinal vilket betyder SHL-derby. Vad behöver ni göra för att fullborda ännu en skräll?

—Vi går in med samma känsla som inför kvartsfinalen mot JYP. Vi möter, enligt mig, det bästa laget i Europa och vi går in som underdogs även i semifinalen. All press är på Linköping men bara vi fortsätter att spela som vi gjorde i kvartsfinalen ska vi nog kunna hota dem också.

I en tidigare version av artikeln stod det att Färjestad BK var det första laget med svensk majoritet att nå semifinal. Det stämmer inte, Northern Stars var det första laget att nå semifinal i Elite under ECL 5. Färjestad är därmed det andra laget någonsin med svensk majoritet som når semifinal i ECL Elite.
2020-06-02 13:11
Under förra veckan gick Ninjas in Pyjamas med en nyhet som gjorde de flesta förvånade. De har valt att bänka Jonas "Lekr0" Olofsson och istället plocka in Hampus "hampus" Poser. Men vem är egentligen Ninjornas nya IGL? Här är allt du behöver veta om hampus.
2020-05-30 19:25
I vårt andra avsnitt av En Sub Med så pratar vi med en av Sveriges nya stjärnspelare, Nicolas "Plopski" Gonzales Zamora från Ninjas in Pyjamas. I intervjun går vi igenom Plopskis karriär från mixlag till just Ninjas in Pyjamas. Vi pratar även om hur han var ett fan som gick till att spela i sitt favoritlag, lagets form just nu och mycket mycket mer.

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..