Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Färjestad chockar serievinnarna JYP — LHC med två segrar mot Roots

1
De flesta trodde på förhand att Färjestad skulle få det tufft mot grundserievinnarna JYP. Istället är det dock värmlänningarna som befinner sig i förarsätet efter måndagens matcher. Laget stod för två starka insatser där man tack vare målskyttarna I-Maise-I och Affelj- säkrade segern i båda matcherna.
På måndagskvällen drog det efterlängtade slutspelet i ECL Elite igång. För de två svenska lagen som tagit sig till slutspel väntade två lite olika uppgifter. Färjestad BK som slutade åtta efter grundserien ställdes mot ettan JYP Jyväskylä och enligt förhandstipsen skulle värmlänningarna kanske kunna stjäla en eller två matcher i kvartsfinalserien, om de hade flyt. För slutspelets andra svenska lag, Linköping HC väntade istället en matchserie mot Roots där det svenska laget gick in som stora förhandsfavoriter.

Kvartsfinalserierna spelas i bäst-av-sju matcher och de två första matcherna i varje möte spelades under måndagen. Först ut var Färjestad som chockade JYP direkt i första perioden. Värmlänningarna tog tidigt ledningen genom Sebastian "eBasstian" Nagel som stationerad mitt i slottet kunde lätta in en backhand bakom Oskari "Sibelius" Grönroos. Repliken kom dock snabbt efter ett klassiskt JYP-anfall där pucken såg ut att gå på ett snöre fram till indi969 som satte kvitteringen.

I-Maise-I stod för en vacker soloprestation

1-1 efter inledningsperioden stod sig även efter den andra perioden och trots att JYP hade mycket puck kom de inte fram till de riktigt farliga målchanserna. Finländarna såg nästan ut att komma övertända till den tredje perioden där de inledde i ett rasande tempo. Johan "Rundqviiist" Rundqvist lämnade dock ingen lucka och det var tydligt varför Färjestad hade hämtat in målvakten från Leksands IF inför säsongen. Matchen fick tillslut avgöras i förlängning och när JYP åtta minuter in i förlängningen drog på sig en utvisning fick Färjestad ett gyllene läge att stjäla match ett i kvartsfinalserien.

Det numerära överläget imponerade dock inte och det såg inte ut att bli några vassare målchanser för Karlstad-laget. Som en blixt från klar himmel tog då assisterande kaptenen Christoffer "I-Maise-I" Berntsson det hela i egna händer. Centern transporterade in pucken i offensiv zon längs med sargen och tog sig förbi två JYP-spelare. När han sedan bröt in på mål stod han för ett riktigt klassavslut. Pucken flög upp i det närmaste krysset och segern för Färjestad var ett faktum.

Kontringar var Färjestads melodi

I returmatchen fortsatte JYP att dominera matchbilden och man tog också ledningen helt rättvist efter 10 minuters spel. När Färjestad sedan åkte på en utvisning med bara minuter kvar av den första perioden såg det tungt ut för värmlänningarna. Det numerära underläget klarades dock av och när bara sekunder återstod stack I-Maise-I och Andreas "Affelj-" Ljungberg iväg på en kontring. Varianten som de båda Färjestadspelarna sedan stod för har dykt upp flera gånger tidigare. I-Maise-I skickade nämligen pucken stenhårt i kortplanket så att den studsade rakt ut till Affelj- som, först på pucken, kunde vinkla in en backhand mellan benen på Sibelius.

Den andra perioden bestod även den av JYP-dominans. Färjestad som under grundserien inte haft det bästa försvarsspelet höjde sig dock rejält och de få puckar som letade sig fram till mål kunde en säker Rundqviiist mota undan. Karlstad-laget fortsatte i sin tur med sitt vassa kontringsspel och när Robin "Rubituss" Söderqvist lyfte iväg en lång passning som landade på bladet hos Affelj- kunde lagets skyttekung göra sitt andra mål för kvällen. 2-1 ledning för Färjestad inför den avslutande perioden och det såg ut att börja smyga sig in en viss frustration hos JYP-spelarna.

"Affe är en knivskarp målskytt"

Det finska laget fick dock en superläge att kvittera matchen när eBasstian tog en utvisning efter knappa två minuters spel i den tredje perioden. Tack vare bra försvars- och målvaktsspel från Färjestads sida blev det dock ingen utdelning och istället kunde Färjestad bara minuter senare göra 3-1 på en kontring. Inte oväntat var det återigen Affelj- som stod för målet och han noterades därmed för ett hattrick.

JYP lyckades skapa lite nerv i matchen igen efter en reducering med åtta minuter kvar på klockan men finländarna lyckades inte överlista Rundqviiist ytterligare en gång. Istället tog Färjestad hem även match två och sätter därmed rejäl press på JYP inför onsdagens matcher. Huvudpersonen själv, målvakten Rundqviiist, lyfter främst lagkamraterna efter segrarna och är mer blygsam över sin egen insats.

—Vi är väldigt glada att vi lyckades ta båda matcherna. Vi kunde spela utan press och det gjorde att vi slappnade av och spelade kontrollerat. Sen satt både försvaret och anfallet i över två matcher, med hög kvalitet, som gjorde att vi kunde knipa båda vinsterna.

Du gör en hel del avgörande räddningar och storspelar under hela kvällen, vad säger du om din insats igår?

—Både jag och laget spelade bra igår. När gubbarna ligger såpass bra i position som de gjorde igår så blir det mycket lättare för mig att läsa vad motståndarna kommer att hitta på. Det fungerar inte alltid men igår gick det bra.

I andra matchen vinner ni på tre kontringsmål där Affelj- hänger ett hattrick. Är det något ni letar efter i varje match?

—Affe är en knivskarp målskytt och en skön personlighet. Kul för honom och oss att dubbeltrean får sätta några från "kontoret". Sen i och med att vi bara möter lag som slutade över oss i tabellen så måste vi fokusera på defensiven, då är det bra att ha en liten sniper på topp som man kan slå en sedinare på.

Linköping gjorde jobbet mot Roots

I matcherna med senare matchstart hade Linköping en, på pappret, betydligt enklare uppgift än Färjestad. Det visade sig också stämma och LHC dominerade båda matcherna mot Roots. Paul "PleeMaker" Arontie noterades för ett hattrick och Casper "ICappeI" Lundgren fick hålla en nolla. Även lagets andra svensk, Joel "jtorro-.-" Tourunen, noterades för ett mål och en assist under kvällen. Kvartsfinalerna fortsätter på onsdag med match tre och fyra, då kan både Linköping och Färjestad avgöra och ta sig vidare till semifinal.

Artikelbild: Elias Gammelgård