Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

ICappeI: "Vi får hålla tummarna för att FBK lyckas med den bedriften"

1
Linköping är klara för semifinal i ECL Elite. Efter ytterligare två vinster mot finska Roots fullbordar östgötarna en "sweep" och vinner kvartsfinalserien med 4-0 i matcher. Nu väntar laget på att semifinalmotståndet ska bli klart. —Jag hoppas på Färjestad! Skulle de gå vidare är FBK det första laget med majoriteten svenskar som tar sig till en semifinal, säger Linköpings målvakt Casper "ICappeI" Lundgren.
Under onsdagskvällen hade både Färjestad BK och Linköping HC chansen att säkra en semifinalplats i ECL-slutspelet. Linköping som hade inlett med två övertygande segrar mot Roots fick dock en tuff start på den tredje matchen i kvartsfinalserien. Efter en mållös förstaperiod där mycket handlade om ett ställningskrig kunde Roots lyfta sitt spel i mittperioden. När de tilldelades ett powerplay med fem minuter kvar av perioden tog det heller inte lång tid innan det ringde bakom Casper "ICappeI" Lundgren i Linköpingsmålet. Kort efter en tekning kunde nämligen vee_SILE sätta ett slagskott bakom den svenska målvakten.

Extra tufft för LHC som i tekningen precis innan målet drog på sig ytterligare en utvisning. Östgötarna tvingades alltså till ytterligare två minuter i boxplay men lyckades bättre den gången och 1-0 stod sig perioden ut. Linköping kom sedan ut och visade upp ett högklassigt spel i slutperioden men trots den enorma pressen som följde såg Roots ledning ut att stå sig matchen ut. Med bara 28 sekunder kvar att spela klev dock den före detta världsmästaren i 1 mot 1, Erik "I_Eki_I" Tammenpää, fram och sköt matchen till förlängning med ett dragskott i krysset.

Roots kom in som ett nytt lag i match fyra

I förlängningen fick Linköping tidigt ett bra läge att avgöra matchen när Roots drog på sig en utvisning redan efter fem minuters spel. Trots en man mer lyckades dock inte det svenska laget med att avgöra matchen och den första förlängningsperioden slutade mållös. Åtta minuter in i den andra förlängningsperioden kom tillslut avgörandet. Roots missade rejält i sitt uppspel och pucken nådde I_Eki_I, först såg finländaren ut att komma till ett kanonläge själv men istället spelade han fram Paul "PleeMaker" Arontie som säkert satte pucken bakom swagx88.

Det betydde 3-0 i matcher till Linköping som därmed bara behövde ytterligare en seger för att säkra semifinalplatsen. Den fjärde matchen började dock precis som den tredje med ett baklängesmål. Redan efter tre minuters spel kunde Roots ta ledningen och det finska laget var helt förändrat. Istället för mycket LHC-press blev det mycket spel i mittzon och Roots kom även de upp i några vassa anfall. I mittperioden var de även närmast att utöka ledningen när de hade flera vassa chanser efter att ha spelat på kontringar. Innan perioden var slut kunde dock Linköping kvittera på en tekningsvariant där tekarna låste upp varandra och PleeMaker kunde plocka upp pucken och avsluta snabbt.

"Vi får hålla tummarna för att FBK lyckas"

Likaläge inför den tredje perioden och Linköping började då att ta över spelet mer och mer. Roots stack dock upp i sylvassa kontringar vilket gav resultat. Migo_boona kunde göra 2-1 på friläge och Linköping fann sig återigen i en knepig sits. Den här gången blev det dock ingen nervös väntan för alla LHC-fans. Istället kunde I_Eki_I kvittera med åtta minuter kvar på klockan. Linköping inledde en massiv press och med bara sekunder kvar fick de chansen i powerplay. Det hann inte bli något mål på ordinarie tid men direkt i förlängningen rasslade det till i nätet. Linköping anföll från start och PleeMaker kunde kyligt ta köksvägen och göra sitt tredje mål för kvällen och avgjorde därmed kvartsfinalserien.

—Det känns grymt att fullborda en sweep. Roots är ett av ligans mest svårspelade lag så att dra en sweep mot dem är starkt, säger målvakten ICappeI efter matchen.

Börjar det inte kännas lite osäkert när ni hamnar i underläge och tvingas jaga mot slutet i båda matcherna?

—Nja, vår offensiv gör sina mål så vi blir inte stressade ifall vi skulle släppa in ett tidigt. Samtidigt siktar vi inte på att jobba från underläge såklart.

Vad behöver ni förändra för att undvika att det blir så i kommande matcher?

—Det har inte skett så många gånger under säsongen så det är inget vi anser behöver analyseras nu. Vi kör vidare på vår gameplan och har en stark tro på den helt enkelt.

Nu väntar antingen Färjestad eller Havu i semifinal, vilka vill ni helst möta?

—Jag hoppas på Färjestad! Skulle de gå vidare är FBK det första laget med majoriteten av svenskar i sin startsexa som tar sig till en semifinal i ECL Elite. Så vi får hålla tummarna att FBK lyckas med den bedriften.

Färjestad förlorade match tre

Just Färjestad stod för ännu en stark insats mot grundserievinnarna JYP Jyväskylä i match tre och fyra. Trots en bra insats i onsdagskvällens första match (nummer tre i kvartsfinalserien) var det JYP som gjorde målen. 1-0 kom tidigt i första perioden och 2-0 följde i mittperioden. Färjestad gjorde sitt bästa och jagade länge en reducering men Sibelius var omutlig i JYP-kassen och det finska laget vann också rättvist med 2-0.

Att åttan från grundserien skulle ha en chans mot JYP var det inte många som trodde. När JYP vann match tre var det nog därför många som förväntade sig att det skulle bli tufft för Färjestad. Istället kom de dock ut och visade att de vill ha semifinalplatsen minst lika mycket som JYP. Efter en mållös första period fick de chansen i powerplay i inledningen av den andra och då small det direkt. Notoriske målskytten Andreas "Affelj-" Ljungberg hittade en lucka bakom Sibelius och bara ett par minuter senare utökade Christoffer "I-Maise-I" Berntsson till 2-0.

Kvartsfinalserien avgörs ikväll

Den avslutande perioden blev en riktig rysare efter att JYP reducerat fyra minuter in i perioden. När kvitteringen sedan kom, sex minuter senare, såg semifinalplatsen ut att glida Färjestad ur händerna. Efter att båda lagen haft flertalet chanser att avgöra såg matchen ut att gå till förlängning när Affelj- plötsligt och från ingenstans kunde bryta ett uppspel. Ensam med Sibelius avslutade han med vad som såg ut att vara en lös backhand och pucken gled retligt mellan Sibelius benskydd och in i mål.

Det målet innebar att Färjestad tog hem match fyra i bäst-av-sju mötet och därmed leder kvartsfinalserien med 3-1 i matcher. Kvartsfinalen kommer att avgöras ikväll, torsdag, och första matchen inleds klockan 20:00. För den som vill se mötet är det kanalen NHLGamer på Twitch som gäller. Om Färjestad lyckas vinna en match är de klara för semifinal och isåfall väntar ett svenskmöte mot Linköping. Det vore också första gången ett lag med majoriteten svenskar skulle nå semifinal i den högsta divisionen av ECL. Historia kan alltså vara på väg att skrivas ikväll.