×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

ECL-guiden — upplägg, spelare att titta på och de svenska lagen

1
European Championship League, ECL, är tillbaka med ännu en säsong fylld med matcher i NHL 20. 16 lag deltar i den högsta divisionen, varav fyra stycken representerar en svensk organisation. Här är Fragbites guide till den största ligan som spelas på den virtuella hockeyrinken.
Ikväll, måndag, inleds den tionde säsongen av den Europeiska ligan i NHL 20, ECL. I toppdivisionen återfinns tre SHL-klubbar, nämligen regerande mästarna Linköping HC, Färjestad BK och Luleå Hockey. Utöver de tre SHL-klubbarna finns det ytterligare ett svenskt lag, nämligen Vesa Pompa HC som består av flertalet spelare från Malmö Redhawks.

Deltagande lag

Av de 12 SHL-klubbarna som inför eSHL bildade ett esportlag spelar också tre av dem i den högsta divisionen i ECL. Linköping HC är regerande mästare och när man ställer upp med samma lag än en gång så får man också bära favoritskapet.

Finland är det land där NHL-seriens turneringar verkar ha rönt störst framgång och de finska lagen och spelarna är i majoritet. Under måndagen blev det också klart att Liiga-laget JYP följer de svenska klubbarna och går in i esportens värld. De tar över laget Symphony och kommer istället att gå under namnet JYP Jyväskylä.

En klubb som inte spelar under sitt eget namn men också varit med och startat en esportorganisation är Helsingforsklubben HIFK som startade hREDS som nu gör intåg i ECL. Tillsammans med HAVU Gaming är hREDS också de mest troligt största hoten mot Linköping.

Följande lag spelar i ECL Elite:

Almost FamousBrayce Phantoms
CheckmateFärjestad BK
Ghetto FirebirdsGotham Knights
HAVU GaminghREDS
KOVA EsportsLinköping HC
Luleå HockeyRoots
SJ GamingJYP Jyväskylä
Unlucky Boys HCVesa Pompa HC

Prisfördelning

Under den senaste säsongen av ECL hade toppdivisionen Elite en prispott på 5 000 euro, eller knappa 55 000 svenska kronor vilket var en sänkning från året innan. Inför vårens säsong är dock prispotten rekordstor, nämligen hela 15 000 euro. Den fördelas på följande sätt.

1. — 10 000 euro
2. — 3 000 euro
3-4. — 1 000 euro

Upplägg

ECL spelas som vanligt i spelläget EASHL där man är sex spelare som styr varsin hockeyspelare på isen. Ligan inleds med ett seriespel där de 16 deltagande lagen möter varandra två gånger. Lagen spelar oftast ett dubbelmöte under en matchdag och det blir då totalt 15 speldagar för varje enskilt lag. Ligans speldagar är måndag, onsdag och torsdag och det är upp till lagen själva att komma överens om en tid för matchen. Det finns ett spelschema som grund men under den senaste säsongen frångicks det ganska frekvent vilket gör att det bästa sättet att följa sitt favoritlag är att hålla koll på deras Twitter för information om matcher.

De åtta bästa lagen går sedan vidare till slutspelet. Något datum för när slutspelsmatcherna ska spelas finns inte ännu. I slutspelet ställs högst rankade lag mot lägst rankade lag i matchserier som spelas i bäst-av-sju matcher. För den som är mer intresserad av samtliga regler som finns i ligan hittas dessa här. En aktuell tabell finns att tillgå på NHLGamers hemsida under ligan ECL Elite och en direktlänk till den hittar ni här.

Sändningsteam och var du ser matcherna

NHLGamer står för en officiell stream som sänder matcher varje måndag och torsdag klockan 20:00 CEST. Streamen hittar ni här. Utöver NHLGamer brukar en del lag själva stå för sändningen av sina matcher, för den som är intresserad listar vi de svenska lagens kanaler.

De svenska lagens Twitch-kanaler:

Alla svenska lag



Karlstadlaget kommer till spel med en liknande uppställning som under eSHL, minus HAVU-spelarna som lånades in. Man har dock plockat in Leksands succémålvakt, Rundqviiist, samt Växjö Lakers vassa anfallsduo, eBasstian och Affelj-. På backsidan har man också hämtat in Totalii. Senast det begav sig inledde FBK riktigt starkt för att sedan tappa under den andra halvan av grundserien och laget missade tillslut slutspelet. I eSHL gick det bättre och man var inte långt ifrån att nå en plats i finalen. Anfallstrion med Tacterz, I-Maise-I och Rubituss har länge varit lagets främsta vapen, nu ser det ut som att Rubituss kliver ner till backplats och det ska bli intressant att se om eBasstian eller Affelj- kan fylla hans skor.


Linköping var både Europas och sveriges bästa lag under den föregående säsongen. Man har heller inte gjort några som helst förändringar inför den kommande säsongen och bör därmed vara en av de stora förhandsfavoriterna även den här gången. Laget såg i det närmaste komplett ut under eSHL och det är svårt att hitta något nytt att säga om den här starka uppställningen.


Luleå Hockey gick hela vägen till semifinal i ECL9 men i eSHL åkte man ut redan i kvartsfinal mot ett överraskande starkt Leksand. Kanske spelade de plötsliga spelarbytena som skedde i slutet av säsongen roll. Stommen är densamma även inför vårens säsong där jergeli ut och Jyrkkis_ in är den enda skillnaden jämfört med hur det såg ut slutskedet av eSHL. Laget har helt klart potential, men man får inte fastna i gamla hjulspår. Då fick man alltför ofta lita till att Supreex tog laget till förlängning där OT-hjälten MartindalexC alltid avgjorde.


Innan eSHL grundades spelades det också ett svenskt mästerskap i NHL-serien. Den gången var det Vesa Pompa HC som stod som segrare. Laget består inte riktigt av samma spelare nu, men grunden är kvar. eken45jr, antoniomannen_, Lehmannens och Thunboorg var alla med och plockade hem titeln då. Inför vårens säsong har man plockat in finske centern jergeli. Även om laget till stora delar består av spelarna som tog Malmö Redhawks till final i eSHL så saknas ändå Tuukka "FlyerKungen" Kuha och Risto "Dominointi" Järvi som är tillbaka i HAVU Gaming. Därför kanske man inte ska räkna med att Vesa Pompa slåss om en finalplats, men till slutspel bör laget ha nog med rutin och skicklighet att ta sig till.

Tre svenskar att följa

Henrik "eken45jr" Eklund
Den unge forwarden är främst känd för sin skicklighet inom 1v1-scenen där han ofta syns till i finalerna. Hans nivå inom EASHL är dock också riktigt hög och vill man se någon som kan göra de där extra finterna är det eken45jr man ska titta på. Han får den här gången klara sig utan både FlyerKungen och Dominointi vilket förmodligen kommer att märkas av genom en minskning i poängproduktionen.

Mattias "Tacterz" Hjelm
Pratar man om unga och offensivt skickliga spelare så är det också svårt att inte lyfta fram Färjestads Tacterz. Forwarden öste in poäng under både ECL och eSHL tillsammans med I-Maise-I och Rubituss. Är en klassisk målskytt och även om det inte alltid är spektakulära mål han gör så kan man räkna med att Tacterz alltid står på rätt plats vid rätt tillfälle. Gjorde en hel del mål trots hård uppvaktning och sämre vinklar och vill man ha ett bevis på att det går att göra mål även i de svåraste situationerna så är det bara att följa Tacterz under vårens säsong.

Hampus "l-Furyan-l" Duvefelt
Luleås offensive back ägnar sig inte bara åt att spela spelet, han skriver också artiklar om både eSHL och NHL. Där har han kanske varit lite dålig på att lyfta sina egna kvalitéer och det är sällan man som läsare bjudits på några utsvävande texter om stenhårda slagskott som sitter perfekt i kryssen. Vill man titta på en offensiv back som har ett riktigt vasst skott så är l-Furyan-l helt rätt spelare att följa.



Artikelbild: Elias Gammelgård

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..