Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Färjestad skräller mot JYP — tar två viktiga poäng i slutspelsjakten

1
Finska topplaget JYP hade bara förlorat en enda match under ordinarie tid i vårens ECL-säsong. När laget ställdes mot Färjestad BK talade inte mycket för att det skulle bli någon förändring i den kolumnen. Svenskarna hade dock andra planer och efter en kämpainsats i match två åkte JYP på sin andra förlust för säsongen.
Under torsdagskvällen var tre svenska lag i farten i ECL Elite. För Färjestad BK väntade en riktigt tuff motståndare i form av JYP Jyväskylä som bara förlorat en enda match under ordinarie tid under säsongen. Det var också viktiga poäng som stod på spel för värmlänningarna som är inblandade i en tät streckstrid där en plats i slutspelet står på spel. Skulle man lyckas stjäla poäng av JYP hade det varit värt mycket då bara två andra lag vunnit mot finländarna.

Den första matchen började dock inte riktigt som spelarna själva hoppats. Redan efter 14 minuters spel stod det 2-0 till JYP på tavlan och Färjestad hade inte mycket puck överhuvudtaget. När både 3-0 och 4-0 kom i andra perioden kändes det som att matchen var över. Karlstadlaget fick dock en biljett in i matchen efter att JYP dragit på sig dubbla utvisningar. Tyvärr för alla Färjestad-fans resulterade det inte i något mål och tidigt i den tredje perioden fastställde finländarna slutresultatet som skrevs till 5-0.

Två snabba mål gav Färjestad ledningen i period två

En tuff start på kvällen men det verkade inte som att spelarna hängde med några huvuden trots utklassningen. Istället började man returen med ett tidigt mål. Andreas "Affelj-" Ljungberg fick ett friläge efter ett par minuters spel och laddade på ett stenhårt slagskott som överlistade SibeIius i JYP-målet. Glädjen blev dock kortvarig då finländarna kvitterade sex minuter senare. Därefter följde en enorm press mot Färjestadmålet men Johan "Rundqviiist" Rundqvist stod pall för trycket.

I den andra perioden fortsatte den stora pressen mot Rundqviiist men istället för ett JYP-mål kunde Färjestad kontra in ledningsmålet. En framstörtande Christoffer "I-Maise-I" Berntsson kunde stöta in 2-1 med fem minuter kvar av mittperioden. Inte helt välförtjänt kom sedan 3-1 bara minuter senare när Affelj- styrde in sitt andra mål för kvällen. Med dryga minuten kvar av perioden fick Färjestad också en straff men Sebastian "eBasstian" Nagel lyckades inte överlista Sibelius och 3-1 stod sig perioden ut.

Rundqviiist stor matchhjälte

I slutperioden dröjde det inte länge innan JYP kunde sätta reduceringspucken. De avslutande 14 minuterna blev därmed riktigt nervösa för Färjestadssupportrarna. Någon kvittering blev det dock aldrig efter att Rundqviiist fortsatt storspelade i målet. Trots flera vassa lägen bara i slutminuten så höll Färjestad undan och blev därmed andra lag i ligan att vinna mot JYP under ordinarie tid. Lagets finske back, Harri "Totalii" Joona, var efter matchen nöjd med insatsen i match två, som enligt honom var säsongens bästa.

—Efter en tuff första match försökte vi att försvara oss så bra som möjligt för att undvika att ge dem alltför många vassa målchanser. Jag skulle säga att det var en av våra bästa insatser som ett lag den här säsongen.

Slutet på grundserien närmar sig och det är bara ett fåtal matcher kvar. Vad blir nyckeln för er som lag i de avslutande matcherna för att ni ska ta en plats i slutspelet?

—Jag tror att vi inte ska känna för mycket press när vi går in i matcherna, klarar vi att släppa det så kommer vi prestera som i den andra matchen mot JYP. Vi hade en riktigt bra känsla i laget under den matchen och jag tror att det kommer att hjälpa oss en hel del när vi jagar en slutspelsplats.

Tungt för Luleå men Vesa Pompa vann i förlängning

För kvällens två övriga svenska lag, Luleå Hockey och Vesa Pompa HC blev det blandade resultat. Luleå var aldrig riktigt nära poäng i mötet med finska topplaget hREDS. Norrbottningarna förlorade med siffrorna 1-5 och 1-4 vilket gör att en slutspelsplats nu ser ut att glida dem ur händerna. Detsamma gäller för Vesa Pompa HC som parkerar näst sist i tabellen trots att man tog två poäng efter en övertidsseger mot Ghetto Firebirds.

Artikelbild: Elias Gammelgård