×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Färjestad inleder säsongen med dubbla vinster och förluster

1
Under måndagskvällen var det dags för Färjestad BK:s säsongspremiär i ECL 10. SHL-klubben ställdes mot finska KOVA Esports och tyska Brayce Phantoms vilket slutade med delad poäng i de båda dubbelmötena. —Vi gick ut och ville visa vilket duktigt offensivt lag vi verkligen är men slarvade i det defensiva, vilket lag på denna nivån utnyttjar till fullo, säger målvakten Johan "Rundqviiist" Rundqvist.
På måndagskvällen var det dags för det fjärde och sista svenska laget i den högsta divisionen av ECL att göra säsongspremiär. Färjestad BK ställdes i det första dubbelmötet mot finska KOVA Esports, ett lag som består av flera finska spelare som representerade Djurgården Hockey i eSHL. Det blev också en riktigt tuff inledning för Färjestad där Kova kunde ta ledningen i den andra perioden efter mål i numerärt överläge. När man sedan gjorde både 2-0 och kort därefter 3-0 i den tredje perioden var matchen över. Karlstadlaget lyckades reducera med ett fåtal sekunder kvar men det målet var mest av psykologisk betydelse inför returen.

Färjestad vände och vann

I returen var det dock återigen Kova som kunde ta ledningen, den här gången på straff. Det finska laget utökade sedan till 2-0 i den andra perioden efter att ha fått ett friläge. Färjestad skulle dock komma tillbaka. Christoffer "I-Maise-I" Berntsson reducerade i slutminuterna och sedan kunde nyförvärvet Andreas "Affelj-" Ljungberg trycka in kvitteringen med sekunder kvar av perioden. I tredje perioden var Färjestad åter hetast och det andra nyförvärvet från Växjö Lakers, Sebastian "eBasstian" Nagel, kunde ge värmlänningarna ledningen för första gången under kvällen.

Det skulle dock bli än mer spännande när Kova med tio minuter kvar av matchen kvitterade till 3-3. Bara fem minuter senare kunde dock eBasstian sätta sitt andra mål för matchen och fastställa slutresultatet till 4-3. En viktig seger för värmlänningarna som nog inte gärna hade velat inleda säsongen med dubbla förluster. Ytterligare en förlust blev det däremot direkt i den första matchen mot Brayce Phantoms, där tyskarna gjorde tre mål under en fenomenal mittperiod vilket gjorde att man ledde med 5-1 inför slutperioden. Där vaknade Färjestad till liv men närmare än 6-3 kom man aldrig.

Nyförvärvet stod pall

I returmatchen var det ett helt annat Färjestad som kom till spel och man tog också ledningen tidigt genom I-Maise-I. Värmlänningarna hade bud på mer men Brayce Phantoms målvakt lyckades rädda två frilägen och 1-0 stod sig perioden ut. I mittperioden kunde Färjestad utöka sin ledning till 2-0 men en sen reducering av Brayce Phantoms gjorde att slutperioden blev en riktig nagelbitare. Där fick nyförvärvet från Leksands IF, Johan "Rundqviiist" Rundqvist, visa upp sina färdigheter när han stod för ett par avancerade räddningar och säkrade segern för sin nya klubb. Trots det var han dock inte nöjd med sin insats.

—Väldigt skönt att vi har kommit igång nu. Vi har väntat förväntansfullt på detta. Kanske tyvärr att det låste sig lite för oss på grund av det då vi inte riktigt fick igång maskineriet som vi förväntat oss. Vi gick ut och ville visa vilket duktigt offensivt lag vi verkligen är, men slarvade i det defensiva, vilket lag på denna nivån utnyttjar till fullo. För egen del är jag mycket missnöjd med mitt spel och behöver komma upp några nivåer. Det är ju när offensiven inte riktigt fungerar, som målvakterna behöver prestera för att ge laget chansen att vinna.

Förra säsongen inledde Färjestad starkt för att sedan falla av och missa slutspel, hur ser slutspelschanserna ut för er under vårens säsong?

—Jag är ju ny för säsongen, stod för Leksand i förra upplagan av ECL. Men vi har ett lag med en fantastisk hög högstanivå, bra disciplin, stabilt backspel och bra målskyttar. Vi behöver bara höja våran lägstanivå några snäpp så kommer vi kunna ta oss till slutspel, med marginal.

"Han behövde ett break från tävlingsspelandet"

Inför ECL 10 gjorde Färjestad en hel del förändringar i laget. Jämfört med ECL 9 och eSHL har man splittrat den framgångsrika anfallskedjan med Robin "Rubituss" Söderqvist, I-Maise-I och Mattias "Tacterz" Hjelm. De två tunga backpjäserna Wille "Willekunq" Juntunen och Mikael "Nassustelija" Katajisto har också lämnat och är tillbaka i HAVU Gaming efter att ha varit utlånade till Karlstadklubben under eSHL. Lagets assisterande kapen, I-Maise-I, berättar vad som ligger till grund för förändringarna.

—Efter eSHL så kände Tacterz att han behövde ett break från tävlingsspelandet samt att Willekunq och Nassustelija gick tillbaka till Havu, så vi fick helt enkelt förhålla oss till det. Vi sonderade terrängen och kom i kontakt med AffelJ, eBasstian och Totalii, och när det fanns intresse från dem att gå med oss i Färjestad så diskuterade vi internt och kom fram till att det bästa för laget är att plocka in alla tre samt flytta ner Rubituss på vänsterbacken. Då Rubituss är en väldigt all-round spelare och att han spelade en del matcher på backen i senaste ECL, så visste vi att han skulle göra sig väldigt bra på backplats.



Artikelbild: Elias Gammelgård

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..