Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Linköping HC till final i ECL efter 4-0 i matcher mot Luleå Hockey

1
Linköping och Luleå inledde semifinalserien riktigt jämnt och de två första matcherna slutade med uddamålsseger för laget från Östergötland. Mer spännande än så blev det dock inte då Linköping kunde lägga i en högre växel och vinna de två efterkommande matcherna vilket medför att de nu är klara för final i ECL Elite.
Under söndagskvällen ställdes favorittippade Linköping HC mot Luleå Hockey i European Championship Leagues semifinal. De båda SHL-klubbarna hade fått jobba hårt för att ta sig hela vägen dit. Att Luleå hade det tufft mot Roots var nog ingen som ifrågasatte men Linköpings insats mot åttonde-rankade Symphony var inte så imponerande som de flesta hade väntat sig. Det var därför många som såg fram emot semifinalen mellan de två svenska klubbarna och även om Linköping var stora favoriter inför serien så fanns det nog ett hopp om seger hos Luleåspelarna.

Det norrbottniska lagets defensiv, med storspelande Ville "Supreex" Korhonen längst bak i målet, höll dock inte länge i den första matchen. Redan efter sex minuters spel kunde nämligen Linköpings stjärnspäckade lag spräcka nollan genom Joonas "Patzlaf" Paatiala. Luleå svarade sedan i den andra perioden genom Ville "MuKiMaisteri" Luukkonen och med ett superförsvar såg de sedan ut att ta matchen till förlängning. Linköping ville dock annorlunda och efter en rejäl press i den tredje perioden kunde de också avgöra matchen genom Patzlaf.

Slutade med rejäl utklassning

Med ledning 1-0 i matcher satsade sedan Linköping på att dra ifrån ännu mer när de i match två gjorde 1-0 redan efter tre minuters spel. Luleå gjorde dock återigen en bra match när de kvitterade i den andra perioden och sedan försvarade sig nästintill perfekt. Det hela blev dock en repris på den första matchen när Linköping återigen avgjorde med ett 2-1 mål i den tredje perioden.

Efter två spännande matcher i bäst-av-sju mötet var det nog många som trodde på fler jämna matcher. Så blev det dock inte då Linköping istället visade upp varför man är en av de största favoriterna till att vinna hela ECL. Den tredje matchen slutade 6-1 efter att Luleåförsvaret och Supreex inte längre kunnat stå på huvudet. I den fjärde matchen räckte inte Luleå till längre och slutresultatet blev även där 6-1 till LHC. Det innebär att östgötarna nu är klara för final i ECL där de ställs mot regerande Europamästarna, Havu. Linköpings målvakt, Casper "ICappeI" Lundgren, säger efter semifinalen att det var viktigt för laget att vinna de två inledande matcherna mot Luleå.

—Det var viktigt att vinna de jämna matcherna. Vi kände att vi borde gjort fler mål i match ett och två men Supreex stod på huvudet i flera lägen.

I de sista matcherna blev det istället rejält ensidigt då ni dominerade stora delar av matchen, vad gjorde att ni plötsligt kom upp i den nivån?

—Jag tycker vi spelar liknande matcher i match ett och två som i de sista matcherna men vi får hål på Supreex lättare i match tre och fyra. Vi tog endast två utvisningar på hela serien också, det var avgörande att inte ge Luleå allt för många chanser att spela numerärt överläge.

Nu har ni visat att ni är det bästa SHL-laget i ECL. Hur ska ni gå tillväga för att säkra titeln som Europas bästa lag?

—Vi ska njuta av denna sweepen först. Nästa helg ska hela laget till Linköping och presenteras för media och i arenan före matchen mellan Linköping - Brynäs. Det ska bli otroligt kul att få ha en helg tillsammans i Linköping med laget! Efter helgen lägger vi fokus på finalspelet och taktiker för kommande motstånd.