×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sverige

Luleå vinner den historiska matchen mot Färjestad i ECL

1
Under söndagskvällen spelades det historiska mötet i ECL mellan SHL-klubbarna Luleå HF och Färjestad BK. Det värmländska laget var inför matchen favoriter men lyckades inte ta tillvara på sina chanser och efter två tuffa matcher stod Luleå som slutsegrare i dem båda.
Inför den nionde säsongen av European Championship League i NHL-spelläget EASHL kom nyheten om att tre SHL-klubbar värvat varsitt esportlag. Luleå HF och Färjestad BK gick direkt in i den högsta divisionen medan Växjö Lakers började i divisionen under. En intressant satsning och Luleås vd, Stefan Enbom, såg det hela som "en spännande aktivitet för att bredda intresset". Under söndagskvällen var det tillslut dags för ett historiskt möte mellan de båda SHL-klubbarna som för första gången alltså ställdes mot varandra utanför hockeyrinken och inom esportens värld.

Till matchen kom två lag med helt olika formkurvor. Färjestad BK hade inlett säsongen strålande och på sina tio spelade matcher hade de säkrat sju vinster. Luleå däremot hade det tuffare och på åtta spelade matcher hade de bara säkrat tre segrar. Det norrbottniska laget var med andra ord ordentligt motiverade till att vinna och bryta den negativa trenden. Färjestad, som tidigare samma kväll förlorat mot finska Filadelphia i vad som närmast kan beskriva som utklassningssegrar 0-4 och 0-7, verkade ha de förlusterna kvar i huvudet även i inledningen av matchen mot Luleå.

Luleås finländare levererade

Luleå kunde nämligen starta matchen i ett högt tempo och 1-0 kom snabbt av deras finske vänsterforward, Ville "MuKiMaisteri" Luukkonen. Efter det bjöds det på bra lägen åt båda hållen men det var återigen Luleå som hittade nätet först när Viktor "cHIIMEERa" Ghamari kunde sätta 2-0 efter en fin kontring. I den andra perioden kunde Färjestad reducera tack vare Christoffer "|-Maise-|" Berntsson men Luleå, som spelade mycket bättre än vad de gjort tidigare under säsongen, stängde sedan till bra. Innan perioden var slut hade MuKiMaisteri gjort sitt andra mål för kvällen och det såg ut att bli seger för det norrbottniska laget.

Den tredje perioden blev dock en riktig nagelbitare då Färjestad försökte forcera in en reducering. Luleå kom knappt ur egen zon och det var först efter halva perioden som de kunde kontra till sig en farlig målchans. Trots flera farliga chanser dröjde det dock ända till slutminuten innan ytterligare ett mål kom. Då var det Färjestad som reducerade efter att Robin "Rubituss" Söderqvist överlistat Luleås Ville "Supreex" Korhonen i målet. Färjestad satte sedan in en rejäl press för att försöka få till en kvittering men Luleå höll undan och säkrade segern i den första matchen mellan de två SHL-klubbarna.

Returmatchen blev en rysare

I returmatchen som spelades direkt efter den första så bjöds publiken på en mållös första period där Färjestad var det bättre laget. Den som ville se fler mål behövde dock inte vänta länge. I den andra perioden gjorde nämligen lagen två mål var och det blev fortsatt likaläge inför den tredje. Känslan var dock att Färjestad var det bättre laget men att de slarvade för mycket i defensiven. Speciellt vid Luleås 2-1 mål där de tappade pucken i egen zon bara för att sedan få stå och titta på medan cHIIMEERa, som stod rättvänd i slottet, kunde nypa dit ledningsmålet.

Även den tredje perioden såg ut att bli mållös men det saknades inte chanser. Med två minuter kvar hade Färjestad ett skott i ribban. I hockey är det små marginaler och tydligen gäller det även i esport-varianten. Efter Färjestads ribbskott kunde Luleå nämligen ta ledningen i anfallet efter. När Filip "Obagol" Feldt lämnade en retur var ingen mindre än MuKiMaisteri framme och rakade in pucken. Efter att Färjestad tappat puck på offensiv blå kunde sedan Connor "MartindalexC" Martindale fastställa slutresultatet till 4-2 när han på ett friläge stensäkert satte pucken bakom en chanslös Obagol. Efter matchen var Luleås Hampus "The_Alpha_Furyan" Duvefelt nöjd med lagets insats men betonar att det handlar om små marginaler i även inom esportens hockey.

—Det kändes otroligt skönt att vinna. Framförallt för att vi tog fyra poäng av fyra möjliga såklart, men det skadade ju inte att det var mot just Färjestad i samband med en större produktion från NHLGamer.

—Samtidigt handlar det om ruggigt små marginaler. Färjestad hade ett skott i stolpen i match två, vid ställning 2-2, varpå vi vänder och gör mål i anfallet efter. Vissa dagar har man de studsarna med sig, vissa dagar emot sig. Men för vårt lag, ur vårt perspektiv, var det förbannat skönt att vi hade studsarna på vår sida den här gången. Nu hoppas vi kunna bygga på detta redan ikväll då vi ger oss i kast med Symphony klockan 20.00.

Slutar ni före Färjestad i tabellen?

—Det är alltid kul när det går bra för svenska lag och vi behöver kunna hävda oss mot de finska giganterna tillsammans... Men visst är det en sporre att försöka placera oss framför FBK, absolut!

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..