×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Införartikel

Två taggade lag inför kvällens derby: "Det kommer bli åka av"

2
Ikväll spelas tidernas första SHL-derby i esport när Luleå HF Esport möter Färjestad BK Esports i den Europeiska EASHL-ligan ECL. Inför den historiska matchen skickar Färjestads center en passning till sina motståndare. —Det kommer att bli åka av för The_Alpha_Furyan och ma0niii, säger Christoffer "|-Maise-|" Berntsson.
Klockan 21:00 ikväll har det äntligen blivit dags för den, i esportsammanhang, historiska matchen mellan Luleå HF Esport och Färjestad BK Esports. Matchen sänds och kommenteras från NHLGamers Twitch-kanal och det är två taggade svenska lag som kommer till start. Men hur hamnade vi egentligen här? Vad är det som gör att två av Sveriges största ishockeyklubbar nu helt plötsligt gör upp i en match i TV-spelet NHL 20? För båda lagen började det hela under helt andra namn, nämligen Bucketeers och Northern Ascendancy.

"De visade starkt intresse och positiv inställning"

Bucketeers grundades redan 2013 av nuvarande assisterande kaptenen, Johan "Jerkix" Eriksson och två av hans vänner. I början var det ett lag som mest spelade för att ha roligt och de nådde inte några stora framgångar. Efter ett par år tog det dock fart och laget började tävla mot andra lag i den Europeiska ligan ECL. Därifrån gick resan från den lägre divisionen, Lite, ända upp till högstadivisionen Elite. För Jerkix har det varit en lång men rolig resa.

—I början var vi inte speciellt bra men vi hade såklart väldigt kul och spelade även mestadels tillsammans med datorstyrda spelare då vi inte var tillräckligt många för att fylla ett helt lag. Tyvärr är inte mina två kompisar längre kvar i laget men Bucketeers har en lång historia även om det tog ett par år innan vi på riktigt började tävla med andra lag i ECL.

Tanken på att representera ett SHL-lag föddes sedan när den Allsvenska ishockey-klubben AIK skrev kontrakt med ett annat svenskt EASHL-lag, Sjukstugan, inför den åttonde ECL-säsongen. När Bucketeers i våras slutade trea i den svenska ligan, SCL, bestämde sig laget för att göra slag i saken och efter att ha pratat med flera olika klubbar var det Färjestad som stack ut mest. Lagets forward, Christoffer "|-Maise-|" Berntsson, berättar att det inte heller var speciellt svårt att övertyga den värmländska klubben om en satsning inför den nionde säsongen av ECL.

—Intresset från Färjestads sida var ömsesidigt och de skötte allt professionellt och var väldigt flexibla. En av anledningarna till att det blev just Färjestad var för att de visade starkt intresse och positiv inställningen under hela vägen. Det hjälpte oss att nå en överenskommelse som både vi och Färjestad var nöjda med.

Luleå, det självklara valet

Även för Luleå startade resan under ett annat namn. Lagets nuvarande assisterande kapten, Connor "MartindalexC" Martindale grundade nämligen laget redan 2012, då gick de under namnet Northern Ascendancy. Sedan dess har en hel drös med spelare representerat laget vars höjdpunkt var under säsong sex av ECL. Då tog de sig hela vägen till finalen där de snöpligt förlorade mot Carlsberg efter fem matcher. Lagets nuvarande uppställning samlades i Mars tidigare i år men fick ytterligare tillskott så sent som i September.

Under året hade Northern Ascendancy kontakt med flera SHL-klubbar där några självmant kontaktade dem. Det visade sig vara en hel del klubbar som såg stora möjligheter med just spelläget EASHL i NHL 20 men att det tillslut blev Luleå var ändå ganska självklart enligt lagets assisterande kapten Hampus "The_Alpha_Furyan" Duvefelt.

—Luleå utmärkte sig väldigt positivt under den här perioden, framförallt med sitt sätt att tala om satsningen de ville göra. Esport-laget skulle inkluderas som en del i föreningen på samma sätt som herr-, dam- och juniorlagen. Att få vara en del i en förening som satsar helhjärtat och långsiktigt och dessutom har så passionerade fans var i slutändan det som fick oss att välja Luleå. Ett val som vi nu i efterhand känner var helt rätt ska tilläggas.

Förlorade bronsmatchen i våras

Konkurrensen mellan svenska lag i ECL finns alltid där och kanske har den blivit den lite större efter vårens svenska mästerskap där finalerna spelades live i Uppsala på LAN:et Birdie. Varken Luleå eller Färjestad (då under sina tidigare namn) tog sig till final, men lagen möttes i en tuff match om bronset. Där var det tillslut Bucketeers (Färjestad) som kunde knipa bronset efter tre matcher, något Luleås The_Alpha_Furyan mycket väl kommer ihåg.

—Konkurrensen mellan svenska ECL-lag är alltid lite extra speciell, än mer mot lag vars spelare vi faktiskt träffat och umgåtts med vid LAN-event och tävlingar. Vi mötte just Färjestad (då Bucketeers) i en tuff matchserie om bronspengen i våras där de vann den avgörande matchen med 1-0. Att nu mötas som Luleå och Färjestad, det kommer att bli minnesvärt, så mycket kan jag säga.

Hyllar motståndarnas center

Lagen har sedan dess genomgått en hel del förändringar. Den kanske största och mest nämnvärda är att Mattias "Tacterz" Hjelm bytt lag från just Luleå till Färjestad. Forwarden har sedan barnsben varit en stor Färjestadssupporter enligt lagkamraten |-Maise-| och laget är extremt nöjda med den värvningen. Tacterz har själv hittills stått för hela 19 poäng och tillsammans med forwardkollegan Robin "Rubituss" Söderqvist har de gjort 37 poäng på åtta matcher. Något som imponerar på anfallskollegan |-Maise-|.

—Tacterz har alltid varit extremt skicklig offensivt men något som jag tycker är kul att se är hur han utvecklat sitt defensiva spel och sin spelförståelse. Tillsammans med vårt andra stjärnskott på högerkanten, Rubituss, utgör han för tillfället ett av de vassaste forwardsparen i Europa.

För Luleå som är bekanta med Tacterz offensiva kunskaper kommer det att bli en rejäl utmaning för att stänga ner hans framfart. Kanske är dock |-Maise-| lite ödmjuk när det gäller sin egen förmåga för när Fragbites skribent tar upp Tacterz och Rubitus höga nivå med Luleås The_Alpha_Furyan är det nämligen |-Maise-| som kommer på tal.

—Om jag får säga min ödmjuka mening så anser jag att Färjestads center, |-Maise-|, är nyckeln till deras anfall. Det kanske inte reflekteras i poängställningen i dagsläget men han är navet som ser till att Mattis (Tacterz) och Robin (Rubituss) kan känna sig fria att göra sin grej. Han är den i särklass bästa svenska centern just nu.

"Det kommer att bli åka av"

Färjestads superoffensiv mot Luleås mer kollektivt inriktade lag, men när lagen själva får berätta vad som kommer att bli nyckeln till seger blir det helt andra svar. Enligt Luleås The_Alpha_Furyan blir nyckeln att spela avslappnat och njuta av utmaningen att få spela mot en av deras största rivaler. Laget som nu ligger i botten av tabellen hoppas också på att kunna skapa en vändpunkt utifrån kvällens matcher.

För Färjestad är det försvarsspelet som står i fokus, lyckas man stänga ner Luleås många offensiva vapen så har laget goda möjligheter att plocka hem poäng tack vare sina duktiga offensiva spelare som alltid levererar. Utöver det avslöjar |-Maise-| att de även har en del taktik som de inte vill dela med sig av och avslutar intervjun med att skicka en hälsning till Luleås båda backar, The_Alpha_Furyan och Mattias "ma0niii" Tagesson.

—Det kommer att bli åka av för Alpha och ma0niii ikväll, säger |-Maise-|.

För de som vill följa kvällens match så gör ni det från klockan 21:00 på Twitch.tv/nhlgamer. Där sänds matchen och kvällens kommentatorer är Nick "F5Penguin" DiMeo och Joonas "SUPERVIRTA" Virta. För alla Färjestadssupportrar kan det även vara lönt att kika in på sändningen redan från 19:30 då laget möter serieledarna FILADELPHIA.

3 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 3 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..