×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionBildskärmar

Recension: Zowie XL2540

1
Tänk esport och skärmar, vilken tillverkare tänker du på då? Det vanligaste svaret på den är frågan är utan tvekan BenQ, vars esportvarumärke Zowie är helt inriktat på att tillverka produkter för just esport. Därför kommer det knappast som någon förvåning att företagets 240 Hz-skärm, XL2540, gör allt rätt när det kommer till tävlingsinriktat spelande.
Det här är som sagt var en skärm speciellt utvecklad för esportscenen. Huvudfokus ligger på Counter-Strike: Global Offensive, vilket blir väldigt tydligt i kontakten med Zowie, även om andra titlar också får utrymme. Ett exempel där är Overwatch. Kan ni ana en trend? Precis, det handlar om FPS-titlar. Detta är även en av orsakerna till varför Zowie väljer att fortsätta använda sig av den äldre TN-tekniken i sina paneler, jämfört med den omåttligt populära IPS-tekniken.

Utformning och funktioner

Kort om skillnaden mellan TN och IPS. IPS har oftast en bättre färgåtergivning och betraktningsvinkel. Klara färger och skarpa bilder är något som gör IPS-panelen till förstahandsvalet bland exempelvis grafiker. IPS-paneler kan även lämpa sig för vissa typer av spel. TN-panelens fördel är den låga responstiden och möjligheten att pressa höga siffror vad gäller uppdateringsfrekvensen. Detta gör den särskilt lämpad för tävlingsinriktat spelande. Dessutom tillåter TN-paneler med LED-belysning en väldigt hög kontrast, och denna paneltyp har normalt sätt en lägre energiförbrukning.


Zowies XL2540 var den första skärmen på marknaden med en äkta uppdateringsfrekvens på 240 Hz och blev därmed snabbt en favorit bland både proffs och turneringsarrangörer. Skärmen är fullspäckad med funktioner som är tänkta att ge spelarna extra “edge” då de tävlar. En av dessa är skärmens “Black eQualizer”, som har varit ett populärt inslag på Zowie-skärmar under en längre tid. Funktionen låter dig helt enkelt att eliminera de riktigt mörka områden som exempelvis finns inne i mörka på Dust2. Funktionen gör helt enkelt de mörkare områdena i spelet ljusare, vilket gör det lättare för spelaren att upptäcka sin motståndare.
Specifikationer:
Bildskärm: LED-bakgrundsbelyst LCD-skärm (TN-panel)
Strömkonsumtion (driftläge): 33 W
Skärmstorlek: 24.5"
Inbyggda enheter USB 3.0-hubb
Upplösning: 1920 x 1080
Ljusstyrka: 400 cd/m²
Kontrastförhållande: 1000:1
Dynamisk kontrast: 12000000:1
Responstid: 1 ms (grå-till-grå)
Maximal uppdateringsfrekvens: 240 Hz
Horisontell visningsvinkel: 170
Vertikal visningsvinkel: 160
Övriga funktioner: Black eQualizer, Low Blue Light Mode, flimmerfri teknik, sköldar, VESA Active Sync
Dimensioner (BxDxH) 51,543 cm x 22,604 cm x 56,994 cm
Lutningsvinkel: -5/+20
Vridningsvinkel: 90 grader (45 grader vardera, höger och vänster)
Rotationsvinkel: 90 grader
Höjdjustering: 140 mm
Anslutningar: 2 x HDMI, DisplayPort, DVI-D, 2 x USB 3.0 (ut), USB 3.0-upstream (in), hörlurar, mikrofon, S-switch
Vikt 7.5 kg
Två andra uppmärksammade funktioner på XL2540 är den medföljande kontrollen, kallad S-switch. Med S-switch kan du på smidigare sätt komma åt skärmens inställningar. I stället för att pilla runt med knapparna på skärmens undersida (det är knappast bara jag som ständigt brukar komma åt fel knapp) använder du den lilla pucken till kontroll för att göra ändringarna. Den ansluts till skärmen genom en USB-sladd och det finns en liten urgröpning för den på skärmens fot så att du alltid vet var den ligger. S-switch låter dig även att snabbt växla mellan tre olika profiler som du själv ställer in.


Den andra funktionen är sköldarna. Det handlar om två skydd som du enkelt fäster på vardera sida av skärmen och som sedan kan vinklas efter smak. Syftet med sköldarna är helt enkelt att göra det lättare för dig som spelare att koncentrera dig på att vinna.

Det finns egentligen en hel del annat att säga om den här skärmen också. De riktiga nördiga, tekniska bitarna lämnar jag dock till specialiserade sajter som enbart testar skärmar av olika slag. I övrigt finner ni många av funktionerna bland de tekniska specifikationerna. Några vi kan nämna i korthet är stöd för VESA Active Sync, HDMI 2.0, DisplayPort 1.2 och inbyggd USB-hub.

Testet

Jag har nu testat skärmen under en längre tid och har spelat en rad olika titlar under tiden. Främst handlar det om Counter-Strike: Global Offensive, Overwatch och World of Warcraft. Jag har jämfört spelupplevelsen med ett antal andra skärmar, som alla är tydligt riktade mot gamingmarknaden.

Under testperioden har jag sett till att testa mig fram en hel del vad gäller de olika inställningar som finns. Jag har dessutom testat skärmen både med och utan de medföljande sköldarna. Min teststation fyller även funktionen som min huvudsakliga arbetsstation, vilket innebär att skärmen har hängt med i mitt vardagliga arbete. Hur har den då klarat sig?

Det råder inga tvivel om att jag har upplevt en klar fördel, spelandes med XL2540 jämfört med andra skärmar, då jag har spelat CS:GO och Overwatch. Den höga uppdateringsfrekvensen tillsammans med de mycket goda möjligheterna att ändra inställningarna så att de passar mig perfekt är avgörande. Dessutom upplever jag att spelet flyter mycket bättre.


I andra spel, som World of Warcraft och titlar där en stor del av upplevelsen är just grafiken, finns det dock goda argument för att satsa på en skärm med IPS-panel i stället. Vad gäller det vardagliga användandet är jag riktigt nöjd med skärmen. Även om TN-panelen kanske inte har lika bra färgåtergivning som den skärm med IPS-panel som jag har bredvid mig duger ändå XL2540 mer än väl. Enda gången jag verkligen saknar de klara, krispa färgerna hos en bra IPS-panel är då jag ser på nyare filmer. Men då ska vi komma ihåg att detta är ett användningsområde som Zowie inte ens pratar om.

Den kanske största överraskningen är hur nöjd jag är med skärmens sköldar. Jag var högst skeptisk till dem då skärmen först lanserades och det tog mig några veckor innan jag monterade dem på mitt testexemplar av skärmen. Nu har jag dock svårt för att vara utan dem. Inte nog med att det blir lättare att fokusera på spelet. Jag störs inte heller lika mycket av den skärm som står bredvid. Vidare har jag inga problem att se fördelarna med dem om du som spelare befinner dig ute på en tävling med mycket som händer runtomkring dig.

Slutsats och betyg

Det här är en skärm med extra allt. Det finns konkurrenter, som även de erbjuder mycket av det som XL2540 har, men frågan är om de verkligen kan knäppa Zowie på näsan. XL2540 är inte bara en imponerande 240 Hz-skärm. De många funktionerna och genomtänkta extrafinesser som S-switch och sköldarna gör att jag gärna hade gett den full pott. Riktigt där är den dock inte. För även om XL2540 gör alla rätt för att bli ett förstahandsval inom esportscenen tycker jag att den ska övertyga även på andra områden för att få den där sista poängen. Fast i ärlighetens namn skulle jag vilja ge den 9,5, men det tillåter inte vårt system. I övrigt kan det nämnas att skärmen har ett mycket bra reflexfilter och att fotens platta konstruktion gör att den, trots sin storlek, inte alls upplevs vara i vägen på samma sätt som hos vissa konkurrenter.

Jag har inte lyckats hitta några som helst saker som jag ogillar med skärmen under testperioden. Ja annat än just det där med filmtittandet då, men vet ni vad? Det kan jag leva med. Vill du ge dig själv de allra bästa förutsättningarna att lyckas med ditt tävlingsinriktade spelande och främst då inom CS:GO eller kanske Overwatch, ja då är detta en skärm för dig.

Positivt:
  • Inställningsmöjligheterna
  • S-switch
  • Sköldarna

Negativt:
  • Extremt nischad.

Pris:
  • Zowie by BenQ XL2540 säljs för 5 199 kronor hos en rad återförsäljare, mer information hittar ni hos Prisjakt


Betyg

9 / 10

5 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 5 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..