×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionMöss

Recension: Zowie ZA11

3
Zowie utökar ständigt sin arsenal av gamingmöss, detta så att företaget ska kunna erbjuda något för de allra flesta. Den här gången har vi testat Zowie ZA11, en pålitlig mus för så väl höger- som vänsterhänta.
Ni som har koll på era möss, och är väl bekanta med Zowie, är förmodligen redan bekanta med att samtliga Zowie-möss på marknaden bygger på samma teknik. Anledningen? Enligt Zowie själva har de lagt ner så mycket tid på att göra deras egna tappning av den populära 3310-sensorn att det helt enkelt skulle vara dumt att använda något annat. Och visst kan det ligga något i det.

Utformning och funktioner

I vanlig ordning kommer musen i en stilren och enkel förpackning som innehåller musen, ett klistermärke, ett par extra glidfötter och så en liten bruksanvisning. Som ni kanske redan har förstått blir mycket i denna recension en upprepning av vad som har sagts om tidigare Zowie-möss.

Något som däremot är unikt för ZA11 är musens utformning. Den påminner i mångt och mycket om FK1, med den skillnad att ZA11 har en något högre rygg. Framtill är ZA11 något mer slimmad än FK1, men musens bakända är i stället något bredare. Mer om detta senare.


Som ni kan se här ovan finns ZA-serien i tre olika storlekar. Musen vi testar nu, ZA11, är seriens största och väger in på 90 gram. ZA11 är som tidigare nämnt gjord för både höger- och vänsterhänta, vilket innebär att den har tumknappar på båda sidor av musen. Endast ett par tumknappar kan vara aktiverade samtidigt. I övrigt har den de vanliga knapparna för höger- och vänsterklick samt ett scrollhjul, som även det fungerar som en knapp. Totalt blir det alltså fem knappar som kan användas samtidigt.


På undersidan återfinns två stycken stora glidytor i musens över- och underkant. Där finns även knappen för att justera musens DPI-läge och så klart den 3310-sensor som används i samtliga möss från Zowie.


I vanlig ordning när det gäller möss från Zowie så finns det ingen programvara kopplad till produkten. Alla inställningar görs direkt på musen och det låter användaren att sätta sin DPI i nivåerna 400, 800, 1600 och 3200. Begränsande på ett sätt men samtidigt behövs oftast inte något ytterligare finlir för de allra flesta användarna. Det går även att justera musens uppdateringsfrekvens (125, 500 eller 1000Hz) och även det görs genom några knappkombinationer.

Med i kartongen finns även ett par extra glidytor, ett Zowie-klistermärke samt en manual.

Testet

Jag spelade främst Counter-Strike: Global Offensive och Overwatch då jag använde musen. Två titlar som Zowie själva är tämligen förtjusta i. Vad gäller CS:GO är det främst spelare av den titeln som företaget riktar sina produkter mot. Så hur fungerade då ZA11? Precis som väntat, helt perfekt. Den är pålitlig dag ut och dag in, utan några problem med ett scrollhjul som lever sitt eget liv eller krånglande knappar. Vilket är sådant som faktiskt brukar kunna förekomma i vissa fall. I övrigt gäller samma sak som för tidigare Zowie-möss:

"Zowie säger sig ha lyckats med något som är viktigt för deras möss. Att ha en låg lift-off distance och de anger den till låga 1.5-1.8mm. Spelen som spelades under testperioden var Battlefield 4 och Counter-Strike: Global Offensive, relativt snabb action på små kartor och musen får bekänna färg. Ingen prediction/angle snappning upplevs och heller inga problem med precisionen."

Slutsats och betyg


Även om jag personligen föredrar möss som tydligt är anpassade för högerhänta, vilket jag själv är, känns ZA11skön i handen. Den höga ryggen ger ett bra stöd för handen samtidigt som sidornas utformning ger en bra kontroll. Musen håller hög kvalitet rakt igenom och är pålitlig, två saker som är otroligt viktiga inte minst för proffsen. Som ni märker här nedan kommer jag att ta upp gummisladden som ett minus. Det beror på en i allra högsta grad personlig reflektion som går ut på att jag tycker att sladden oftare hamnar i vägen då den är gjord i gummi jämfört med tygvarianter. Detta trots att jag har satt den i en dongle. Vi rekommenderade FK1+ och det finns ingen anledning att inte göra detsamma för ZA11, som dessutom är femtilappen billigare.

Positivt:
  • För både höger- och vänsterhänta.
  • Ingen programvara behövs.
  • Hög kvalitet

Negativt:
  • Lite få DPI-steg, påverkar dock väldigt få.
  • Gummisladd.

Pris:
  • Zowie by BenQ ZA11 säljs för 649 kronor hos en rad återförsäljare, mer information hittar ni hos Prisjakt


Betyg

9 / 10

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..