×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionTangentbord

Recension: HyperX Alloy FPS

1
Ett avskalat, men ändå fullstort, mekaniskt tangentbord som är enkelt att ta med sig, kan det vara något? Vi har testat HyperX Alloy FPS med röda MX Cherry-switchar.
Det har blivit dags att testa ännu ett mekaniskt tangentbord, denna gång från HyperX. HyperX grundades som hårdvarutillverkaren Kingston Technologys "high performance"-avdelning och har allt tydligare positionerat sig mot gamingmarknaden. Vi har tillexempel redan testat tillverkarens mycket populära headset Cloud Revolver. Den här gången är det däremot dags att testa deras första mekaniska tangentbord.

Utformning och funktioner

Kompakt och platssparande. Det är två av de funktioner som HyperX själva trycker på lite extra när det kommer till Alloy FPS. Och nog är det kompakt alltid, tangentbordet mäter 441,65 x 129,38 x 35,59 mm och väger, med kabel, 1049 gram. Det kan jämföras med K2 RGB från Xtrfy som mäter 440 x 140 x 35 mm och väger 1250 gram. Alloy FPS är alltså millimetern bredare och mindre än så högre, däremot är det dryga centimetern mindre på längden. För vissa kan det vara nog så viktigt. Nog om det för nu.



Tangentbordets undersida är i plast medan ovansida är gjord i robust stål, som har getts en mattsvart finish. Brytarna är inte nedsänkta vilket gör att tangentbordet får den där extra avskalade looken då brytarna syns i fall man tittar på tangentbordet framifrån. Den enda egentliga utsmyckningen finns i det övre högra hörnet där HyperX-loggan finns printad bredvid LED-indikatorerna för Gaming mode, num lock och caps lock. En kompaktare version av loggan finns även på mellanslagstangenten. De ordinarie keycapsen är svarta med tecknen i vitt, som lyses upp av tangentbordets LED-lampor. Det medföljer även extra keycaps för WASD samt siffrorna ett till och med fyra. Dessa går i en blank röd ton, WASD-knapparna har dessutom fått en typ av räffling som är tänkt att ge bättre kontroll. Mer om detta längre ner.
Specifikationer
Typ: Mekaniskt
Switchar: Cherry MX (Blå, röd eller brun)
Bakgrundsbelysning: Enfärgs, röd
Belysningseffekter: 6 LED-lägen och 5 styrkenivåer
Polling rate: 1000Hz
Anti-ghosting: 100% anti-ghosting
Key Rollover: 6-key / N-key-lägen
Media control: Ja
Game Mode: Ja
Anslutning: USB-kabel, USB 2.0, 2 anslutningar (1,8 meter, tygbeklädd)
USB-kontakt: Endast för laddning av mobiltelefon.
Mått: 441,65 x 129,38 x 35,59 mm
Vikt (tangentbord och kabel): 1049 gram
Tangentbordet kopplas till datorn via en löstagbar USB-sladd och kräver två stycken USB 2.0-portar. Varför två? Jo, för att det finns en USB-port på tangentbordet som är helt och hållet avsedd för laddning av andra enheter, så som din telefon, via USB. På tangentbordets undersida hittar vi dessutom ett par fötter som går att fälla ut och som känns riktigt stabila.

Foto: Skärmbild, HyperX
Foto: Skärmbild, HyperX


I övrigt hittar vi många av de vanliga funktionerna. HyperX har valt att köra på ett mjukvarufritt tangentbord, vilket innebär att samtliga inställningar sköts direkt på tangentbordet och att de sparas direkt på det, så att du alltid har det inställt som du vill. Vi hittar Game mode med anti-ghosting och full N-key rollover. Under keycapsen återfinns Cherry MX-switchar, vilket som bekant håller hög kvalitet. Dessutom har Alloy FPS bakgrundsbelysning som går att ställa i flera olika lägen. Färgen för belysningen är röd. Som en extra bonus följer det med en smidig liten bärpåse till tangentbordet.

Testet

Jag började testet med de vanliga keycapsen och har då både spelat spel samt suttit och jobbat. Allt har fungerat som det ska och tangentbordet känns riktigt stabilt. Inga som helst krångligheter. Extra nöjd är jag med mellanslagstangenten som är bland de stabilaste jag varit med om. Den är riktigt följsam och svarar bra oavsett var på den man trycker. Jag som dessutom är van vid att använda tangentbord utan medföljande mjukvara, och därmed ställa in allting med hjälp av tangentkombinationer, tycker det är lätt att ställa in Alloy FPS så som jag vill ha det.

Foto: Skärmbild, HyperX
Foto: Skärmbild, HyperX


Fullt lika positiv är jag dock inte efter att ha bytt ut keycapsen för WASD och siffertangenterna (1 till 4) till de röda varianterna. Till att börja med är det två olika nyanser på dem. De för siffertangenterna är lite mer åt det orangeröda hållet samtidigt som WASD-keycapsen är mer vinröda. Nåväl... nu till det riktigt märkliga. HyperX säger själva att texturen på WASD-knapparna ska ge maxmimal kontroll, det har jag väldigt svårt att se. Snarare upplever jag det som att kontrollen minskar. Däremot stämmer det att det är lätt att identifiera vilken tangent du har fingret på med hjälp av texturen. Hur stort värde detta har för den inbitne gamern går dock att diskutera.

I övrigt det ett smidigt tangentbord som är enkelt att bära med sig och tämligen enkelt att rengöra, tack vare sin avskalade design.

TLDR och slutsats

Det finns en lång rad mekaniska tangentbord där ute. Så pass många att även om tillverkarna satsar på att utmärka sig så finns det ändå oftast konkurrenter med liknande produkter. Det gäller även HyperX Alloy FPS. Det lönar sig med andra ord att besöka en välsorterad elektronikbutik och pröva sig fram.

På den positiva sidan är Alloy FPS verkligen lätt att ta med sig. Att det inte kräver installation av någon mjukvara, är kompakt och kommer med bärpåsen gör det till ett hett alternativ för de som brukar ta med sig sitt tangentbord. Funktionerna fungerar som de ska och där saknar jag väl egentligen inte någonting. Däremot skulle jag aldrig använda mig av de röda keycaps som oftast syns på bilder publicerade av tangentbordet. Jag gled ofta av tangenterna då jag försökte spela med dem, vilket på intet sätt är acceptabelt. Med de vanliga keycapsen finns dock inga sådana problem. Sedan är jag allergisk mot det här med enfärgs-LED 2017. Nu går det visserligen att stänga av belysningen helt men jag skulle ändå gärna ha sett en LED-version.

Överlag är det dock ett välbyggt tangentbord med det som jag skulle vilja kalla den bästa mellanslagstangenten jag någonsin har testat. Stålramen och de stadiga fötterna gör detta till ett riktigt stabilt tangentbord, oavsett hur du väljer att ställa det på skrivbordet. Sett till prislappen är det ett bra alternativ för dig som vill ha ett högkvalitativt tangentbord avsett för professionell gaming. Märk väl att "FPS" i namnet blir extra tydligt då tangentbordet saknar inbyggt stöd för macron.

Positivt:
  • Högkvalitativt.
  • Enkelt att ta med.
  • Allt inbyggt, inga programvaror krävs.

Negativt:
  • De "snyggare" keycapsen är undermåliga.
  • Saknar inbyggt stöd för macron.
  • Enfärgs-LED.

Pris:

Betyg

7 / 10

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..