×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

RecensionTangentbord

Recension: Xtrfy K2 RGB

1
Vi har tagit oss en titt på det toknya tangentbordet K2 från den svenska tillverkaren Xtrfy. Ett avskalat tangentbord som ändå innehåller imponerande många funktioner.
XG-K2-R-RGB. Det skulle kunna vara vara någon avlägsen släkting till Star Wars-karaktärerna C-3PO och R2-D2, och då hade namnvalet kanske varit något mer förståeligt. För är det något som svenska Xtrfy verkligen inte lyckas med så är det att ge sina produkter fräscha och lätta namn. Eller, hur är det egentligen? Xtrfy tog sig tid att förklara namnet lite mer ingående för mig, vilket var nyttigt. K2 (Keyboard 2) är namnet på själva tangentbordet. R:et visar vilken typ av switchar det har och RGB-tillägget talar för sig självt. Rättvisast, och enklast, är alltså att kalla tangentbordet för K2. Kort och gott. Men nog om namnet, hur är då detta purfärska tangentbord? Hur står det sig jämfört med tidigare tangentbord från Xtrfy, och kan det utmana övriga tangentbord i samma prisklass?

Testet




Avskalat och kompakt. Där har vi två ord som passar in både på själva tangentbordet och på den kartong det levereras i. Det är i övrigt en trevlig förpackning som på framsidan kör hårt med Ninjas in Pyjamas som marknadsföring. Nu råkar däremot laguppställningen på den kartong jag har vara 2015 års upplaga, med finske veteranen Aleksi "allu" Jalli i stället för den svenska talangen Jacob "pyth" Mourujärvi. Vilket jag i och för sig tycker är irrelevant. På ovansidan går det även att lyfta på "locket" för att få sig en titt på själva tangentbordet. Vänder vi på kartongen hittar vi plötsligt lite utförligare information om tangentbordets funktioner.

Väl ute ur förpackningen slås jag direkt av hur enkelt det ser ut. Ingen utsvävande design och endast standard layout på knapparna (Win/Xtrfy- samt FN-knapp inräknat). Själva ramen har en något matt svart finish i jämförelse med den något blankare ytan på knapparna. Ovanför piltangenterna återfinns även den enda egentligen utsmyckningen i form av Xtrfys logotyp. Detta står i stor kontrast till de tangentbord jag har använt under de senaste åren, och det glädjer mig.

Inuti detta enkla skal hittar vi dock en hel massa funktioner. Konfigurationen av dessa funktioner sker direkt på tangentbordet, det vill säga att det inte finns någon mjukvara till för att på ett mer grafiskt sätt anpassa K2 efter dina önskemål. Detta kan kännas lite krångligt till en början, inte minst när det finns en hell uppsjö av olika val enbart för belysningseffekterna. Efter att ha läst igenom manualen ett antal gånger, samt ha prövat mig fram, inser jag däremot att det riktigt smidigt. På det här sättet kan jag ta med mig tangentbordet var som helst och alltid ha mina inställningar med mig, då de sparas i tangentbordets minne. Jag behöver inte heller installera någon mjukvara på datorn jag ska sitta vid för att komma åt macros och liknande, vilket inte minst proffsen bör ha stor nytta av.


Tekniska specifikationer:

Bakgrundsbelyst
Färg på bakgrundsbelysning: RGB (16.8 miljoner nyanser)
Mekaniska brytare
Typ av brytare: Kailh Red
Programmerbar: Ja
Anti-Ghosting
N-key Rollover
Multimediaknappar
Anslutning: USB eller PS/2, med adapter
Kabel: 1,7 meter, tygsladd

Bredd: 440 mm
Djup: 140 mm
Höjd: 35 mm
Vikt: 1 250 g

Färg :Svart
Garanti: 1 år

När vi snackar funktioner är mycket sig likt från Xtrfys XG1-R LED. Obegränsad anti-ghosting, inbyggt macrostöd och så otroligt många möjligheter när det gäller belysning. Tangentbordets sladd är tygbeklädd och 1,7 meter lång. Till skillnad från sladden på XG1-R LED går inte sladden till XG-K2-R-RGB att ta loss, vilket annars var en trevlig funktion. Däremot kan kabeln dras på tre olika sätt på tangentbordets undersida. Antingen låter du den komma ut mitt på, på baksidan. Eller så kan du dra sladden i ett par kanaler så att den kommer ut antingen på höger eller vänster sida. En sådan där lite detalj som ändå kan betyda mycket.

K2 väger marginellt mindre än XG1-R LED (endast 50 gram mindre) och dess vikt landar på 1,25 kilo. Detta tillsammans med ett gäng helt okej kuddar på undersidan gör att tangentbordet ligger stilla såväl direkt på ett bord som på en musmatta av modell "desk size".

För transparensens skull bör det nämnas att jag nu testar mitt andra K2. Anledningen till detta är att det första drabbades av ett gnisslande ljud på mellanslagstangentens vänstra sida. Jag tog kontakt med distributören och frågade ifall de stött på problemet tidigare, och efter att Xtrfy hade rådfrågats ville de gärna ta sig en närmare titt på tangentbordet för att se vad som kan vara fel. Detta har inte skett ännu, så jag kan inte lämna några direkta besked. Men då detta nya tangentbord fungerar felfritt misstänker jag att det handlar om ett klassiskt måndagsexemplar. Med andra ord inget att höja märkbart på ögonbrynen över. För i övrigt känns tangentbordet gediget. Det är kraftfyllt byggt och upplevs trots sin litenhet väldigt rejält, nästan så det stundtals blir svårt att förstå det att ramen är tillverkad i plast.

Nytt för K2 är även de mekaniska switcharna. Den här gången har de klassiska MX-switcharna från Cherry fått kliva åt sidan, i stället sitter det en hel massa switchar av modell Red RGB från Kaihl. Jag har både hört och läst en del olika åsikter om Kaihls switchar, som är tillverkade för att direkt efterlikna de från Cherry. Är det något jag skulle kunna lägga direkt trovärdighet i handlar det väl om att dessa switchar, som ska ha en lägre tillverkningskostnad än Cherry MX-switcharna, kanske inte har en lika lång livslängd. Xtrfy erbjuder dock ett års garanti. Tittar vi lite snabbt på livslängden som tillverkaren, Kaihl, själva utlovar för sina Red RGB-switchar handlar det om hela 60 miljoner klick, att jämföra med 50 miljoner för Cherry MX dito. Allt detta får vi dock ta med en nypa salt. Men på det stora hela märker jag ingen större skillnad mellan de två när jag jämför tangentbord, sid vid sida.

Detta nya tangentbord från Xtrfy har även fått sig en ny, rejäl prislapp. Det går loss på knappt 1 800 kronor, vilket gör att de ligger i samma prisklass som exempelvis Corsair K70 RGB, SteelSeries Apex M800 och Razer BlackWidow Chroma. I denna jämförelse är K2 det klart mest kompakta, trots detta erbjuder det i princip samma funktioner som övriga.

På det hela taget är detta ett riktigt trevligt tangentbord, speciellt för de som inte vill ha någon extravagant design. Det är även perfekt för de som flyttar runt med sitt tangentbord mellan olika datorer, just med tanke på att alla inställningar styrs med, och sparas på, tangentbordet. Samma funktioner kan dock få en något avskräckande effekt på de som föredrar en tillhörande mjukvara med ett bra, grafiskt gränssnitt. Att de har lyckats klämma in så mycket funktionalitet på en sådan liten produkt tillsammans med vetskapen om att tidigare tangentbord från Xtrfy har hållit god kvalitet gör ändå att K2 förtjänar en åtta i betyg, med en rekommendation på det.

Positivt:
  • Omfattande macro-funktion
  • Avskalad design
  • Välbyggt
  • LED-belysning som imponerar.
  • Allt i tangentbordet

Negativt:
  • Endast röda switchar.
  • Kan vara svårt att lära sig till en början.
  • Prislappen
Pris:

Betyg

8 / 10

19 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 19 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..