×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sverige

Esport lär inte bli en del av idrottsförbundet — här är allt du behöver veta

1
Det lutar mot avslag för Svenska E-sportförbundet. Varför? Det förklarar vi i denna artikel.
Svenska E-sportförbundet har detta år lämnat in en ansökan om medlemskap i Riksidrottsförbundet. Detta är första gången som det nya förbundet, som är en sammanslagning av de två gamla, lämnar in en ansökan. Röstningen sker 26-28 maj men vi har redan nu en indikation på hur det kommer att gå.

Detta genom att RS, styrelsen för Riksidrottsförbundet, sagt sin rekommendation. Denna rekommendationen är att INTE rösta in Svenska E-sportförbundet. Deras yttrande väger väldigt tungt när de andra förbunden ska rösta.

Varför säger RS nej?


Framtidsutsikten
Riksidrottsstyrelsen, RS, pekar på framförallt två anledningar till att inte inkludera Svenska E-sportförbundet. Den första går att koppla till avgränsningen som Svenska E-sportförbundet gjort kring vilka grenar som de administrerar över. Dessa är Counter-Strike: Global Offensive, Dota 2 och Rocket League.

RS anser att det inte är möjligt vid ansökningstillfället att förutspå vilken typ av verksamhet förbundet kommer att bedriva. Detta gör att det är svårt att bedöma ansökan enligt RF:s stadgar. E-sportförbundet själva skriver att esport är en föränderlig och modern idrottsrörelse där antalet grenar växer och förändras hela tiden.

RS noterar även att dessa avgränsningar av grenar endast finns med i ansökan och inte är en del av förbundets ändamålsparagraf, detta i sin tur leder till att Svenska E-sportförbundet handlingsytrymme avgränsas.

Regelverk
Det som det dock känns som det viktigaste är när det kommer till regelverk. Svenska E-sportförbundet menar att de "äger tävlingsbestämmelser, arrangemang och representation av exempelvis det svenska e-sportlandslaget vid EM och VM i e-sportgrenarna; CS:GO [Counter-strike: Global Offensive], Rocket League och Dota2”.

RS menar dock att detta inte är tillräckligt då utövarreglerna måste bestämmas och ägas av av idrottens organisation. RS ser dock inte att så är fallen för de tre spel som förbundet har med i sin ansökan. De menar att det istället är speltillverkarna som sätter spelreglerna. De exemplifierar detta med CS:GO där Valve via sin blogg lägger ut uppdateringar kring spelet.

"RS anser, mot bakgrund av ovan, att de tre spel som e-sportförbundet för närvarande bedriver och administrerar inte är idrott enligt idrottsrörelsens definition. Därmed ska ansökan avslås."

Det är fortfarande inte över då det ska röstas i slutet av maj. Styrelsens rekommendation väger dock väldigt tungt. Om det skulle bli avslag för Svenska E-sportförbundet så kan de ansöka igen om två år.

Artikelbild: Petter Arvidson / Bildbyrån, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons, Kalle Strömgren

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..