×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Majorvinnarens IGL-skola: Fyra grejer du ska tänka på som IGL

1
AWP-stjärnan Dzhami "Jame" Ali avslöjar de fyra viktigaste sakerna att göra som en bra IGL.
Majorvinnaren Ali "Jame" Djami från är en rutinerad lagkapten och grymt stark spelare. I en video går stjärnan igenom fyra viktiga saker att göra för att bli en bra IGL i CS:GO.

1. Moral

Den första kategorin Jame täcker i videon är moralen hos lagkaptenen och specifikt hurpass stresstålig, ihärdig och självsäker man måste vara.

- Vad jag först kom att tänka på var stresstoleransen i viktiga matcher, kval etc. Du måste lära dig hur du kan vara lugn, kallblodig och inte sätta press på dig själv. När det är för mycket stress och press är punkten där de flesta brukar förändras till att göra dumma saker, säger Jame.

Han utvecklar ytterligare punkten kring stress att misstag görs som aldrig annars hade gjorts till följd av pressen som för en IGL innebär ett femfaldigt misstag. Lagkaptenen kontrollerar lagets rörelser, ekonomi och ska ha full koll på kommunikationer.

Jame fördjupar sig senare på vilken typ av utstrålning en bra IGL bör ha och hurpass viktigt det är för ett starkt lag.

- Du måste ha en energisk, starksinnad, vänlig och positiv utstrålning. Du vill vinna. Folk ser din utstrålning och ser din sammanhållning [...] Standardkraven är att vara en ledare, inte en toxisk snubbe med massa suckande och all sån skit. Det är svårt att tro på en sån ledare, tillägger Jame.

Slutligen för moralens vikt anser Jame är den lättaste punkten för en bra IGL att följa - ihärdigheten.

- Ge inte upp! Vad som än händer så måste du vilja vinna. När någon i ditt lag inte lyckas hitta någon framgång i matchen, om du som IGL ger upp, då ger resten av laget upp. Du har inte rätten till att ge upp. Du är Naruto. Du måste slåss in i det sista, säger Jame.

2. Makro

En enorm punkt som Jame anser vara viktig för en bra IGL är förståelsen för spelet.

- Att bygga en spelplan. Du som är kapten måste bygga en spelplan. Ja i moderna världen har du en coach, analytiker etc. Men det är du som är på servern och det är du som är ansvarig för att veta och hålla reda på allt, klargör Jame.

Jame trycker även på vikten av att kommunicera ofta med dina lagspelare och att alltid ha koll på kartan för att kunna ge råd eller stöd vid behov. Han påpekar också hur viktigt det är att kunna vara flexibel som spelare och vara förberedd på ändrade planer.

Stjärnan går även in på vikten av att hålla koll på motståndet och konkurrensen samt spelets generella meta som kan gynna lagets position inför matcher.

- Du måste titta på alla lag i världen, du kan sno strategier från dem och baka in det i lagets spelstil. Du gör anpassningsjobbet, du följer metan, därefter utvecklar du din makroförståelse av spelet. Eftersom du hänger med och nötar dig in på detaljerna kan du i tur lära dina lagkamrater, säger Jame.

Att vara pedagogisk och nogrann med vad och hur du lär ut till dina lagkamrater är något som Jame värderar väldigt högt och sätter som avslutande bärande pelare för makrokategorin.

3. Ledarskap

Ledarskap är en stor faktor till hur man måste agera som lagkapten där vikten av att göra rätt och tunga beslut ligger på dig.

- Du som IGL, i vilken viktig situation som helst, clutchar, matcher, 14-14, avgörande kartor, finaler- Du måste bestämma de viktiga besluten för att hela laget räknar med dig, de tror på dig, ingen vill ta initiativet. Alla lyssnar på dig.

- Att ta viktiga beslut och därefter bära ansvaret för dem är en väsentlig del att vara IGL, säger Jame.

Jame går senare in på ämnet av interna konflikter som en IGL borde kunna hantera, redan under första året som ett lag.

- Alla möjliga konflikter händer hela tiden, såsom vem som inte droppade rätt vapen och liknande. Men i slutändan är det din åsikt som betyder allra mest [...] Du kan inte sitta tyst och låta dem tjafsa, kommenterar Jame.

Han trycker på vikten av att kunna konfliktlösa situationer oavsett hur barnsliga eller allvarliga de än är för att hålla laget på banan och svetsa samman mentaliteten.

Jame tillägger senare under ledarskapssegmentet att vara där för sina lagspelare är en del av din plikt. Att hålla laget i gott skick och humöret uppe både inuti och utanför spelet är en del av ditt ledarskap.

- Du måste hålla dig cool, precis som på en server. Om du gör alla saker jag nämnt och sen går till en nattklubb och spyr någonstans medan en turnering är igång, kommer du självklart inte att bli sedd på ett bra sätt. Du kan inte disconnecta från servern och sen börja kasta skit på dina lagkamrater, säger Jame.

4. Mikro

Den sista punkten Jame lägger vikt på är mikrodetaljerna kring ditt spelande.

- Om du är en skitspelare och är IGL, dra bara åt helvete. Du kan helt enkelt inte vara skitdålig och sen säga till alla att du är en sjuk lagkapten som gör alla beslut och sånt, nej. Du måste spela bra, 100% [...] Du har inga ursäkter, du måste hålla dina individuella prestationer uppe.

- Vissa gånger kommer dina stats att dvala, för att du t.ex hoppar ut först, droppar vapen, tar beslut etc. Men att inte kunna döda en spelare som har ryggen mot dig? Det finns några IGL:s som inte kan döda snubbar som har ryggarna vända mot dem, säger Jame.

Han går djupare in på hur många IGL:s tar sin position och självsäkerheten för givet och därmed försummar sin basala spelförmåga som varje CS-spelare först och främst måste lära sig.

- Du har ingen rätt att glömma bort din individuella prestation, du måste träna. Gör inte grundläggande misstag i dina positioner, spring inte iväg med ryggen öppen [...] Du måste träna på dina skott, spela en massa Deathmatches, om du är en ung lagkapten måste du döda folk. Kom ihåg alla relevanta plays, kolla konstant på demos, kom konstant på något, tillägger Jame.

Jame trycker på vikten av att individuellt kunna leverera de resterande procenten som en spelare i ett lag. Han tillägger även att betydelsen i din titel som IGL är irrelevant, men att dina prestationer är allt som räknas i dina roller.


Artikelbild: Stefan Petrescu/PGL
Videokälla: ESL/Twitch

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..