×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Krönika

Krönika: Valve har äntligen tagit rätt beslut om fuskare

1
VAC-bannade spelare får nu delta i majors! I alla fall om de inte har fuskat efter de redan deltagit i en Valve-sponsrad turnering. Fragbites redaktör Kalle "Hallonkraem" Strömgren tycker att detta är en bra regeländring. Men borde Valve göra mer eller mindre?
Under förra veckan offentliggjorde Valve förändringar till hur VAC-bannade spelare får delta i majors eller inte. För de som missade det så får en VAC-bannad spelare spela majors om de har ett VAC-bannat konto som är mer än fem år gammalt. Detta gäller dock endast om de inte deltagit i en major eller någon annan typ av Valve-sponsrad turnering innan de blev bannade. Detta innebär att vissa spelare, som Joel "emilio" Mako och Hovik "KQLY" Tovmassian, fortfarande är bannade för alltid.

Detta gör istället att spelare som Elias "Jamppi" Olkkonen och Vinicius "vsm" Moreira nu får delta i majors. Detta är kanske de spelare som pratats mest om. Tyvärr är det redan försent för Jamppi som tidigare i år bytte över till Valorant och spelar nu tillsammans med Team Liquid. För vsm finns det fortfarande hopp om att delta i majors och det är något som borde göra alla CS-fans taggade.

Jag ser detta som en otroligt välkommen nyhet som kanske kom lite försent. Vissa kommer inte att hålla med mig där. Det klassiska CS-ordspråket "en gång fuskare, alltid fuskare" har gått varmt i kommentarsfälten under alla tider men jag håller verkligen inte med. En spelare som Jamppi håller fortfarande starkt om hans historia att det inte ens var han som fuskade. Men spelar det egentligen någon roll? För mig gör det inte det. Missförstå mig rätt nu, jag hatar fusk. Att göra något osportsligt ska alltid straffas. Men livstidsstraff för något en person gjorde när den kanske var 12 år gammal är lite hårt.

ztr hade en okänd VAC-bann och får nu delta i majors
ztr hade en okänd VAC-bann och får nu delta i majors

Det är också tydligt med de nya reglerna från Valve att det är just detta de försöker åstadkomma. Denna regeländring handlar om denna typen av bans. En 15-åring som precis börjat spela CS kanske inte ens vet om att det finns en esportscen? Tror någon som spelar ett spel för första gången att de kommer att bli proffs i det? Jag tycker det är en självklarhet att det inte ska vara livstidsbann på ett dumt misstag ett barn gör. Nu känns det äntligen som att Valve också har förstått det.

Detta gör också den andra delen av regeln extra viktig. Om de blivit bannade efter att de deltagit i en Valve-sponsrad turneringen eller kval till en sådan turnering så är de fortfarande bannade på livstid. Det briljanta med detta tillägget är att om man bara försökt kvala till en major så vet man att det går att tävla i spelet, man vet vad en major är. Det är otroligt stor skillnad på att fuska i en random matchmaking och i ett kval till en major. Detta gör att man fortfarande kan hålla på sportens integritet som är det som Valve brukar bry sig lita extra mycket om.

Jag hoppas verkligen att alla håller med om det ovanstående och jag har svårt att se varför man inte skulle göra det. Vissa kommer fortfarande att säga "en gång fuskar, alltid fuskare". Jag antar att jag kan förstå det tankesättet men jag håller inte med det. Jag tycker att detta är otroligt bra val av Valve. Jag skulle egentligen vilja ta ännu längre steg. Jag kan tycka att fem år egentligen är för långt för en random unge som fuskat lite på en public. Men det är faktiskt inte allt.

Borde någon som KQLY få en andra chans?
Borde någon som KQLY få en andra chans?

Jag tycker egentligen inte att någon som har en VAC-bann ska vara bannad för alltid. Jag tycker att alla ska få en andra chans. Om vi tar en spelare som KQLY som exempel. Han blev VAC-bannad när han redan var proffs. Han hade redan deltagit i Valve-sponsrade turneringar. Hur mycket fuskade han? Det är omöjligt att veta. Det är här det blir känsligt. Om han fuskade i en hel turnering så kan jag hålla med om att han inte ska röra spelet igen. Men om han fuskade ett par rundor lite här och där? Då tycker jag att han förtjänar en andra chans. Absolut ska han få straff. Banna han i fem år, tio år, ge han samhällstjänst, fängelse, tunga böter. Straffgraden är inte min att bestämma men min personliga åsikt är att livstid är för hårt.

Detta verkar också Valve tycka. Om vi kollar på coachbuggskandalen från förra året så valde Valve att ha olika straffgrader. Och enligt mig är det exakt lika alvarligt att använda den buggen som att använda wallhack. Där fick vi se någon som Faruk "pita" Pita som utnyttjat buggen två gånger bli bannad från ett par majors medan någon som Allan "Rejin" Petersen som utnyttjat buggen vid sju tillfällen är livstidsbannad från majors. Jag tycker att coachbuggen är lika allvarlig som fusk. Så varför ska det då vara skillnad mellan någon som fuskat och någon som använt coachbuggen?

RobbaN är bannad fram till andra majorn 2022
RobbaN är bannad fram till andra majorn 2022

Men det steget som Valve har tagit nu tycker jag fortfarande är helt rätt. Det kan vara så att det är omöjligt att veta hur mycket en spelare har fuskat. Om detta är fallet så är det omöjligt att ge olika straffgrader. Detta betyder att det som Valve har gjort nu är helt rätt beslut. Det som behövs för framtiden är ett starkare antifusk. VAC är inte direkt känt för att vara det bästa antifusket. Så om det någon gång går att ta reda på när och hur någon har fuskat så borde det finnas olika straffgrader precis som med coachbuggen.

Jag tycker det är högklassigt hyckleri av Valve om de inte ser på VAC-banns på samma sätt som de ser coachbuggen. Men detta är verkligen ett steg i rätt riktning. Jag vill också pointera att detta inte är Fragbite som helhets åsikter utan endast mina egna. Det finns folk på Fragbite som inte håller med mig alls i detta. Valve pratar ofta om integritet. Jag tycker att spelets integritet förstörs lika mycket om en spelare fuskar, om en coach utnyttjade buggen eller om ett lag spelar en läggmatch. Om det är sportens integritet som Valve bryr sig om så måste vara mycket mer konsekventa i sina straff och detta är ett sjukt bra steg i rätt riktning.

Har Valve gjort en bra regeländring?

116 personer har röstat

2 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 2 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..