×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Vem är ztr? — Allt du behöver veta om NiPs nya supertalang

3
Ninjas in Pyjamas valde nyligen att placera Simon "twist" Eliasson på bänken. Detta ledde att Erik "ztr" Gustafsson fick hoppa in i laget. Han presterade starkt under Blast Premier och det känns inte omöjligt att han kan bli en del av laget på riktigt. Men vem är egentligen ztr? Det går vi igenom i denna artikel.
Det blev ett tufft år under 2020 för Ninjas in Pyjamas. Laget lyckades inte ta sig till en enda final och trots byte av IGL så blev inte laget starkare. Detta har nu lett till att de valt att bänka Simon "twist" Eliasson. Under gruppspelet av Blast Premier fick därmed Young Ninjas-spelaren Erik "ztr" Gustafsson hoppa in. Den endast 17 år gamla spelaren imponerade dessutom. Det blev två raka vinster för svensklaget som säkrade en plats i Spring Finals av Blast Premier. ztr imponerade dessutom och bjöd till och med på en riktigt snygg runda. Men vem är egentligen denna supertalang som verkar ha kommit från ingenstans?

Den unga talangen föddes så sent som 2003 och är just nu endast 17 år gammal. Men redan som 14-åring så kunde man se spelaren för första gången. Den första matchen som registrerades på HLTV för den unga talangen var under ett svenskt kval av King of Nordic under februari 2018 som han lyckades vinna tillsammans med Sean "eraa" Casido Knutsson som nu spelar för Gamerlegion. I själva finalspelet vann de mot de norska representanterna men föll mot Danmarks lag med spelare som Rasmus "sjuush" Beck och Asger "farlig" Jensen i finalen.

Det blev fortsatt mycket online-spel för ztr under denna period och bara två månader senare kunde han säkra sin första onlinevinst. Detta i Leaf gaming CS:GO 1. Bland lagen i turneringen kunde man hitta spelare som Rasmus "kreaz" Johansson och Ludvig "HEAP" Alonso men det var ztr som lyckades vinna turneringen tillsammans med nuvarande Fnatic-spelaren Jack "Jackinho" Ström Mattsson. Online-spelet fortsatte med blandade resultat men det tog inte lång tid innan vi fick se ztr spela sin första LAN-turnering. Innan det fick vi se den unga talangen delta i sju avsnitt av GAMERZ säsong 2. Han blev dock inte en fast medlem för det röda laget som till slut vann säsongen.

Redan som 14-åring visade ztr upp sin talang
Redan som 14-åring visade ztr upp sin talang och fick chans i GAMERZ

Det var under Birdie 28 som ztr gjorde sin LAN-debut. Detta var tillsammans med laget Represent Gaming där han återigen kunde ses spela med eraa. Laget med då fortfarande endast 14 år gamla ztr gick obesegrade ur gruppspelet där de slog bland annat AliGon med spelare som Jerry "xelos" Råberg och Gustav "KAB0M" Runemalm i laget. Detta resulterade i en slutspelsplats där de ställdes mot AliGon direkt igen. Denna gången blev det istället en förlust med 2-0 i kartor. Men det visade att den unga talangen även kunde skjuta på LAN. Detta blev extra tydligt när han och hans radarpartner eraa några månader senare plockade hem en vinst på GANK-Zone 2018.

Han fortsatte efter detta att spela olika onlineturneringar och mindre LAN, ofta tillsammans med eraa och Jackinho. Det var också med dessa han fick testa på att spela i ett riktigt lag för första gången. Detta var i NerdRage som i april 2019 valde att satsa på ett svenskt CS-lag. ztr var inte med i den första lineupen och det är inte heller solklart om han faktiskt var en del av laget eller om han bara agerade inhoppare. Laget var inte heller stabilt på något sätt. De höll knappt tre månader. Men två spelare fortsatte spela tillsammans, ztr och eraa. De anslöt sig nu till Valorix bara en månad efter NerdRage-projektet dött ut.

Det var här som ztr äntligen hittade en stabil femma. Laget bestod av ztr, hans radarpartner eraa, Adam "bq" Bergqvist, Andreas "addi" Wallenberg och Isak "isak" Fahlén. Man kunde nu börja se dem spela mer ligor så som Elitserien och större kval medan mer mixiga turneringar försvann lite ur bilden. Det första lanet tillsammans blev slutspelet av Elitserien 2019 höst. Men det blev inget succé för laget som förlorade både semifinalen samt tredjeplatsmatchen. Starten av 2020 blev dock bättre för laget som trots inhoppare lyckades säkra en andraplats av Yalla! Cup.

Tillsammans med Prima fick nu ztr många blickar på sig
Tillsammans med Prima fick nu ztr många blickar på sig

De reste också utomlands för första gången i början av året. Detta till Supreme Masters där de gick obesegrade ur gruppspelet. Slutspelet startade också bra med en vinst i åttondelsfinalen. Mer än så blev det tyvärr inte men det var utan tvekan en imponerande första internationell turnering för den då 16 år gamla ztr. Under majoriteten av 2020 fortsatte ztr med Prima som gick igenom en del lagförändringar. Det blev blandade resultat för laget men på den positiva sidan kan man hitta en andraplats i Fragleague season 3 samt en förstaplats i Birdie 30. Efter vinsten på Birdie stannade däremot laget av lite och det blev inga mer imponerade resultat. Detta ledde till att ztr under oktober månad såldes till den spanska organisationen KPI för en internationell satsning.

Det blev dock ingen internationell succé med KPI utan man kunde ofta se ztr spela svenska onlineturneringar med olika mixar. Han spelade faktiskt bara i organisationen i två månader innan NInjas in Pyjamas offentliggjorde honom som första spelaren till Young Ninjas. Och redan nu har han fått hoppa in för huvudlaget med en imponerande prestation. Kommer Ninjas in Pyjamas att fortsätta använda sig av den unga talangen? Är detta Sveriges nästa stora stjärnspelare? Eller är det en ledare som kommer ta svensk CS tillbaka till toppen? Det är frågor som är väldigt svåra att svara på just nu. Men en sak är klar. ztr är utan tvekan en spelare att fortsätta hålla ögat på. Under de två korta år som man har kunnat se honom på den svenska semielit-scenen har han imponerat. Och det ser inte ut som att han kommer att sluta imponera på ett bra tag.


Artikelbild: Prima Esport

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..