×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Artikel

Vinnare och förlorare av Copenhagen Games damturnering

1
RES Gaming, Singularity, Squared Prospect, Tyloo, ARES, Eparadise Angels, Dignitas och CLG Red. Här är en titt på lagen som presterade bäst, och mindre bra, under Copenhagen Games damturnering 2018.
Copenhagen Games är om länge förbi och vi fick se en ny vinnare i form av Singularity Female som visat på god utveckling sedan deras gruppavslut under Intel Challenge Katowice 2018. Deras individuella skills ifrågasattes aldrig men under denna turneringen visade de hur mycket tid de lagt på lagandan.

Den danska turneringen visade verkligen hur många lag utvecklats och vad vi måste hålla ett extra öga på i framtiden. I denna artikel lyfter vi de lag och spelare som gjort det där lilla extra för att kallas "vinnare". Vi har även valt att plocka fram de som inte presterade till förväntan, men som har en chans att återvända med full kraft i framtida turneringar.

Detta är en översättning, med vissa delar omskrivna, från vår internationella sida. Vill en hellre läsa artikeln i sin helhet och på engelska går det att göra det genom att följa länkarna nedan.

Winners and losers of Copenhagen Games Ladies 2018 part 1
Winners and losers of Copenhagen Games Ladies 2018 part 2

Vinnarna

Singularity Female

Innan vi går in på det faktiska ämnet får vi inte glömma att ta en extra titt på en spelare som gjorde extremt mycket för Singularity Female. Även om Alyona "Candy" Kuvaeva var toppande i finalen mot RES Gaming spelade Petra "Petra" Stoker konstant bra under hela slutspelet, detta samtidigt som hon agerande IGL för laget.

För att framhäva hur bra hon spelade så hade Stoker näst mest entries under hela turneringen, detta efter lagkamraten Kuvaeva, och med hela 75,5% framgång när hon endast gav upp 13 entries till motståndarna under totalt nio kartor.

Petra
Petra "Petra" Stoker säkrar Fragbites MVP.

Spelaren har gjort ett stort lyft under senare år. Hon var stjärnspelaren för holländska Mcon och var dominant i Team Expert. Hon lyckades dock aldrig slå världens bästa damlag, dåvarande Dynasty Gaming, men istället för att slå dem blev hon en del av femman genom att ersätta Michaela "mimi" Lintrup. Hon fick dock aldrig spela en officiell match med laget innan hon blev utbytt. Hon vände dock sorgen till energi och byggde ett nytt lag fullt av individuellt starka spelare.

Det fanns dock frågetecken kring bland andra Madalina "iLLa" Geha, som presterande bra individuellt tidigare men verkar inte haft någon laganda eller Sophia "Kim" Benfakir som verkade ha problem med att prestera under press. Samtidigt var Kuvaeva inte tillräckligt stabil på LAN. Stoker och Kelly "kllyVe" Verhaegen var de enda som konstant hade presterat på toppnivå sedan tidigare.

Alyona
Alyona "Candy" Kuvaeva var statistiskt sett bäst i laget

Intel Challenge Katowice 2018 var en viktig turnering för laget där de fick lära sig att inte endast fokusera på det individuella utan på laget i helhet. Detta tog de med sig till Danmark. Individuella skills kombinerat med enkelt, men starkt, lagspel tog Singularity till finalen av Copenhagen Games 2018 där de endast tappade en karta under hela turneringens gång.

Den enda frågan som fortfarande är värd att ställa är om femman kan fortsätta att dominera scenen eller om det bara var en engångsgrej och de snart kommer att falla tillbaka.

Tyloo Female

Att nämna Tyloo Female som en vinnare av turneringen kan komma som en chock då de presterade sämre än dess kärna gjorde under WESG-finalerna. WESG World Finals hade ett flertal deltagande mixlag vilket gjorde att LLG Female hade ett klart övertag som de använde sig av för att ta sig enda till finalen. Om vi ser tillbaka 12 månader ser vi dock att asiatisk Counter-Strike aldrig varit så här framgångsrik som under de två senaste damturneringarna.

Ting
Ting "129" Yang har kommit långt sedan Copenhagen Games 2017.

Ting "129" Yang och Xiao "720" Zhao deltog i Copenhagen Games 2017 under organisationen Ehome. De tog sig till slutspelet men blev fullkomligt krossade av dåvarande London Conspiracy, nu ARES, i rundan om 16. De delade även grupp med Athletico Female som inte hade någon tidigare internationell LAN-erfarenhet vilket gjorde att en andraplats för det asiatiska laget i gruppen inte såg speciellt bra ut. LLG lyckades inte heller övertala under Intel Challenge Katowice där de slutade på en sistaplats.

Copenhagen Games bevisade dock att den asiatiska damscenen är på ingång och att det inte bara var en engångsgrej på hemmaplan under WESG. De lyckats säkra en karta från CLG Red i gruppspelet och slog sedan Spirifex Female med 2-0 i kartor samt LGB Esports Female. Detta med två nya spelare som de lagt till i femman efter WESG och knappt om tid att förbereda sig för turneringen.

SinMan
SinMan "Hazel" Fong visade upp sin oerhörda talang.

I kvartsfinalen mot RES Gaming, som säkrade en andraplats under turneringen, tog de nästan hem Cache med 14-16. Vi hoppas se mer av denna kinesiska femma i framtida damturneringar då deras utveckling är ett bra tecken som kan göra dem farliga i framtiden.

Eparadise Angels

Eparadise Angels var ett lag som inte kunde nå toppen. De nådde sin höjdpunkt under ESU Masters 2017 där de slutade på en fjärdeplats men lyckades aldrig komma närmare de toppande lagen på LAN.

De slog ofta sig själva, gjorde små misstag som påverkade deras spel i det stora. Att inte kvala till Intel Challenge var ett stort steg bakåt för laget och pressen att prestera var hög. Även om de bytte ut Kristina "zon1Q" Stevanović mot Meyssa "Missa" Bellouati har detta lag alltid haft stora problem som konstant kommit till ytan och hållit dem borta från toppen.

Marion
Marion "Mar1on" Lopez visade att hon inte är fast i gamla strategier.

Laget äntrade Copenhagen Games med en helt omgjord spelplan. Deras IGL, Marion "Mar1on" Lopez, verkade ha uppdaterat hela spelet för laget. Tidigare låg fokuset på den taktiska biten och detta med en sakta spelstil. Nu visade de mycket mer dynamik och de kommunicerade mycket bättre än tidigare. Med alla förbättringar visade laget upp sig och det kändes som att hela lagets förtroende hade höjts till skyarna där deras stjärnspelare Ana "ANa" Dumbravă låg i topp. Eparadise visade verkligen upp framstegen när de mötte ARES och RES Gaming. Om man ser tillbaka på tidigare event har lagets kärna aldrig ens nått dubbla siffror mot dessa två lag på LAN.

Ana
Ana "ANa" Dumbravă fortsatte att prestera.

De lyckades slå ARES med 2-0 på två tighta kartor och fick därefter möta RES. I en tight serie lyckades de vinna Train efter en dominant halva som anfallare. På Inferno var pressen hög men de lyckades gå in med all kraft de hade vilket gjorde att kartan kunde gå åt båda håll. När kartan avslutades visade det sig dock att Eparadise spelstil inte var helt perfekt då deras okoordinerade spel gav RES en möjlighet att kvittera. RES avslutade den sista kartan i topp efter det förtroende de gick tack vare vinsten på Inferno.

I sen helhet har Eparadise Angels småjusteringar att göra för att kunna slå topplagen. Men andra lag ska helt klart vara rädda för vad laget har i bakfickan då de inte spelar för en hög placering. De spelar för att vinna.

Counter Logic Gaming Red

Counter Logic Gaming Red som organisation har inte lyckats prestera på topp sedan Intel Challenge Katowice 2017 där de slutade i topp fyra. Laget såg ut att vara på fel spår, trots att de plockade in talanger som Emma "Emy" Choe och Jennifer "refinneJ" Le som tyvärr inte visade tillräckligt under ESU Masters 2017.

Efter en längre paus från damturneringar, då ESWC inte höll någon turnering förra året, gavs tiden att träna. Men så kom bomben. RES Gaming plockade upp Christine "potter" Chi bara tre veckor innan det nordamerikanska WESG-kvalet vilket tvingade dem att hitta en ny spelare. Deras räddning kom i form av Lily "ProMise9k" Chen som bevisat sig själv genom diverse LAN-turneringar under Sillhouette 2017. Valet att plocka upp Chen innebar även en omformning av hela laget där Diane "di^" Tran tog över AWP-rollen och Benita "bENITA" Novshadian blev IGL.

Emma
Emma "Emy" Choe verkar ha funnit sin plats i laget.

Det var osäkert om de skulle åka till Danmark då de inte var med på den offentliga deltagarlistan och det visade sig att de registrerat sig för sent, men fick trots allt delta. De hade en svår grupp med Tyloo Female vars kärna tog sig långt under WESG-finalerna men lyckades trots allt säkra gruppettan. LGB Esports var deras första motståndare i slutspelsfasen och de lyckades slå dem efter bara två kartor. I deras match mot Team Dignitas väntade dock ett hårdare möte, där CLG Red agerade underdogs. Novshadians lag visade minst sagt att de var vid liv genom att slå sina rivaler för att säkra den nordamerikanska kronan. Mycket tack vare Tran som bara dog 12 gånger under två spelade kartor samt plockade hem totalt 56 frags under 42 spelade rundor vilket är hennes personbästa. Lagets framfaran slutade dock i semifinalerna då de blev överrumplade av Singularity.

Diane
Diane "di^" Tran var dominant genom hela turneringen.

Om femman stannar tillsammans och fortsätter att utvecklas kan de utan tvekan nå toppen igen. De har utan tvekan redan bevisat att det är värt att satsa på nya talanger. Att göra rollbyten visade sig också vara en bra sak då Train hade det bästa eventet under sin karriär och det som ny AWP:er vilket dessutom gör att hon slåss om kronan om scenens bästa AWP:er.

Förlorarna

RES Gaming

RES Gaming har dominerat damscenen sedan Intel Challenge Katowice 2016 och har sedan dess inte förlorat ett enda LAN-event de deltagit i. Men allt gott har ett slut och det kom under Intel Challenge Katowice 2018, detta trots att de hade en lätt grupp att toppa. ARES var en svår motståndare som de lyckades vinna över i en tight bäst av en-match. De gick sedan in i mötet mot Squared Prospect som vände dem upp och ner vilket gjorde att RES inte klarade av att toppa gruppen. De tvingades möta Dignitas i semifinalerna där de förlorade och de slutade på en tredjeplats efter att de slagit Keyd Stars Female i matchen om tredjeplatsen.

Copenhagen Games var turneringen där de skulle bevisa att det bara var en dipp. Gruppspelet gick lätt förbi för dem liksom mötet med XTC i slutspelet. Tyloo visade sig vara ett större problem, speciellt efter dess uppvisning under WESG-fnalerna, men de tog sig levande ur duellen.

Är Ksenia
Är Ksenia "vilga" Kluenkova fortfarande bäst i världen?

I semifinalen ställdes de mot Eparadise Angels som aldrig riktigt lyckats ta sig förbi RES hårda spel. De blev än en gång tagna på sängen och Eparadise fick en ledning genom att plocka hem Train. Efter ett tight möte på Inferno lyckades dock RES kvittera och på den tredje kartan dominerade de genom att stänga den med 16-4.

RES tog sig till finalen och det var deras chans att bevisa att förlusten i Polen bara var en engångsgrej. De ville bevisa att de fortfarande är världens bästa lag. Dignitas förlorade mot CLG Red som i sin tur förlorade mot Singularity vilket var en oväntad motståndare för RES. Men det handlar inte om vilka de möter, det handlar om att de ska lyfta pokalen.

Singularity äntrade finalen med oerhört bra självförtroende och efter att de slagit RES med 16-3 på Inferno såg det inte alls bra ut för Zainab "zAAz" Turkie och hennes lagkamrater. Mirage var den andra kartan som gick fram och tillbaka tills RES fick ett övertag som hjälpte dem in i mål. Det var dags för den avgörande kartan, Cache. RES fick en bra start med 7-0 innan Singularity fann ny kraft och mäktade med en comeback. De tog det enda in i kaklet och RES slutade på en andraplats.

Är det en ny era på ingång utan RES Gaming i topp?
Är det en ny era på ingång utan RES Gaming i topp?

Det hela slutade med att RES förlorat två bäst av tre-matcher mot olika lag, haft ett svårt möte med Squared Prospect i en bäst av en som de förlorade och nästan fallit mot Eparadise Angels som de vanligtvis slår med handen bakom ryggen. Betyder detta att RES Gaming faller nu? Är det självförtroende de byggt upp nu borta och innebär detta en ny era?

Det är definitivt en ny era på ingång, vilket är väntat, men vi får inte glömma två oerhört viktiga saker. Första är att RES fortfarande har mycket erfarenhet och individuellt starka spelare i sin startfemma. Nu har de även valt att släppa Anna "Ant1ka" Ananikova som tvingades i en roll hon inte verkade bekväm i och om RES ersätter henne med en stark support kan detta lag bli starkare än någonsin. Det andra är att det är väldigt svårt att stanna i toppen genom att vara dominanta och oslagbara. Å andra sidan får laget väldigt mycket självförtroende men det blir svårt att utvecklas om ingen kan slå dem.

Såklart finns det väldigt många chanser för laget att spela allmänna turneringar och det är något många lag alltid borde försöka sig på för att utvecklas. Men man måste respektera RES för att de stannat i toppen under så pass lång tid. Vi tror inte att det är över. Vi tror att de kommer att återvända mycket starkare under nästa turneringen och de har fortfarande chansen att ta tillbaka tronen med sin nya spelare.

Squared Prospect

Innan vi går in på varför laget ligger under "förlorarna" är det viktigt att understryka att de bör vara väldigt nöjda med sin prestation. Detta med tanke på hur laget sattes ihop och hur spelare så som Vanessa "Nessa" Ahlström kom från botten till toppen.

Med det sagt har Squared Prospect varit ett lag att hålla ögonen på efter Intel Challenge 2018 där de slutade på en andraplats efter att de slagit RES Gaming i gruppspelet och tagit sig till final efter vinst mot Keyd Stars. RES var deras hårdaste motstånd och de överraskade motståndet med snabbt och koordinerat spel.

Svenskan Vanessa
Svenskan Vanessa "Nessa" Ahlström kom från ingenstans.

I Danmark hade laget en chans att bevisa att de kan fortsätta skina så som de gjorde i Polen. De avslutade sin grupp i topp, vilket var väntat, och de lyckades även slå polska Riot Gaming trots att det var en svår match men som bevisade deras inviduella talanger.

Det är dock lätt att förstå varför Squared hade det svårt mot Riot då den polska damscenen alltid levererat talangfulla spelare. Det var även ett nytt lag vilket är svårare att förbereda sig inför. Turneringen slutade i händerna på vinnarna, Singularity, och de lyckades aldrig placera sig i toppen.

Julia
Julia "bullet girl" Kurzyńska slog sina polska landsmän.

I finalen av Intel Challenge fick vi se hur långt borta Squared är från Dignitas prestationsmässigt. Det visar att det fortfarande ligger mycket arbete bakom Squared för att åter ta en topp-placering. Men potentialen och talangen finns definitivt där. Om deras ersättare för Kristina "zon1Q" Stevanović, Anna "rewen" Martiny, kan bevisa sig stark kan de åter fightas i toppskiktet.

Team Dignitas Female

Detta hade kunnat vara året Team Dignitas Female tog hem. Med den kanadensiska superduon Mounira "GooseBreeder" Dobie och Amanda "rain" Smith i startfemman verkar inget kunna stoppa Dignitas från att erövra scenen Även nyförvärvet Kiara "milk" Makua har visat upp sig.

Kiara
Kiara "milk" Makua fick chansen att bevisa sig själv.

Med den support laget får från Philadelphia 76ers, som låter dem använda deras lokaler och coacher, visde att de äntligen kunde ta sig till toppen. De slog RES i semifinalerna av Intel Challenge 2018, och det med ett klart övertag, samt Squared Prospect i finalen.

En ny världsetta var född och väntades slåss om tronen de nyss tagit över i finalspelet mot RES på Copenhagen Games. Men det blev inte riktigt så.

Mounira
Mounira "GooseBreeder" Dobies lag blev tagna på sängen av CLG Red.

Deras första slutspelsmatch var mot TSV Oftersheim Esport som saknade erfarenhet vilket slutade i en lätt vinst till Dignitas. Näst på tur var deras nordamerikanska rivaler i CLG Red där de gick in som förhandsfavoriter. Det gick dock inte som Dignitas ville och de tvingades lämna över den nyligen erövrade tronen.

Alpha Republic of Esport Female

Alpha Republic of Esport Female toppade under Copenhagen Games 2017 där de slog Dignitas för att sedan ställas mot dåvarande Team Secret i finalen. Under ESU Masters 2017 tog de sig än en gång till finalspel mot samma lina och än en gång hamnade de på en andraplats. De bevisade att de låg på en stabil andraplats i världsrankingen inom damscenen. Men efter detta blev det tyst och de missade möjligheter vilket gjorde att de föll från sin plats.

De blev inte inbjudna till Girl Gamer Festival, trots sin höga spelnivå, och de lyckades aldrig ta sig till damfinalerna av Cross Border Esports. De föll även i WESG-kvalet efter förlust mot Russian Forces, ett lag kretsande kring Ksenia "vilga" Kluenkova, som vann hela turneringen.

Viktoria
Viktoria "tory" Kazieva har potential att bli världens nästa stjärna.

Inför Intel Challenge Katowice 2018 hade de en ny spelare i startfemman som kommit från ingenstans; Viktoria "tory" Kazieva. De placerades i en grupp med RES Gaming och två andra lag som väntades vara lätta motståndare. Deras första match var mot rivalerna i RES, en tight sådan som slutade i förlust, men andraplatsen låg fortfarande redo för dem att hämta. Chockerande nog slog Squared RES och ARES tvingades möta dem igen i avgörandet som de förlorade.

Trots ett gruppavslut visade dock nyförvärvet upp sig och presterade på topp. Kazieva är utan tvekan en spelare som bör följas och som har potentialen att bli en stjärna.

Copenhagen Games var scenen där de skulle ta sig hela vägen. En enkel grupp gick snabbt förbi trots att de hade ett svårt möte med WASDWASDwtfcantmove där de förlorade första kartan vilket tvingade dem att göra comeback på Overpass. De lyckades slutligen avancera efter vinst på Nuke och deras nästkommande motstånd var, i alla fall på papper, lätt då de aldrig haft det svårt mot Eparadise på tidigare LAN.

Kan Darya
Kan Darya "dshq" Mishutina finna en ny stjärna till laget?

ARES var starka, men eftersom Eparadise gjort om hela sin spelplan och fick oerhört mycket förtroende till sig själva var den ryska sidan tvungna att släppa vinsten med 14-16 på båda kartorna.

Laget har mycket att jobba på och bevisa. Deras nyförvärv ser ut som en uppgradering men andra lag utvecklas väldigt snabbt vilket tvingar ARES att tänka om. De har skillsen, potentialen och motivationen att åter ta sig till topp fyra, men kommer de lyckas ta sig ikapp de andra igen?

Slutplaceringar och prisfördelning

1. Singularity Female — 15 000 dollar (cirka 127 500 kronor)
2. RES Gaming — 7000 dollar (cirka 59 500 kronor)
3-4. Eparadise Angels — 1500 dollar (cirka 13 000 kronor)
3-4. Counter Logic Gaming Red — 1500 dollar (cirka 13 000 kronor)
5-8. Tyloo Female
5-8. Alpha Republic of Esport Female
5-8. Team Dignitas Female
5-8. Squared Prospect
9-16. XTC
9-16. Spirifex Female
9-16. WASDWASDwtfcantmove
9-16. MASY
9-16. TSV Oftersheim Esport
9-16. LGB Esports Female
9-16. Riot Gaming
9-16. Ambush Esport Female
17-25. Maintain Gaming
17-25. Crowns Esports Club Female
17-25. FreshFox eSports Female
17-25. Solaris Esports Female
17-25. Good Question
17-25. Unknown Aces
17-25. Crystal Bears Female
17-25. UNITED IGNITED
17-25. Playing Ducks Female

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..