×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Fragbites LEC-guide: favoriter, laguppställningar och upplägg

1
Idag den 24 januari har det återigen blivit dags för den Europeiska ligan LEC att dra igång. 10 lag kommer att vara på plats i LEC-studion i Berlin och kämpa om titeln som Europamästare. Ligaspelet pågår till den 21 mars, sedan drar slutspelet som ännu inte är schemalagt igång.
De nio kommande helgkvällarna är räddade för alla Europeiska League of Legends-fans. Ikväll kör nämligen LEC igång igen efter ett par månaders uppehåll. Klockan 17:00 inleds sändningen med försnack och klockan 18:00 spelas den första matchen för säsongen mellan G2 Esports och MAD Lions.

För att göra det så enkelt som möjligt för dig som vill följa ligan har Fragbite satt ihop en guide som innehåller alltifrån vilka lag som är favoriter till ett komplett spelschema. Här är allt du behöver veta om vårsäsongen av LEC.

Deltagande lag

Precis som under förra året är det tio lag som gör upp om titeln som Europas bästa lag. Enda skillnaden bland lagen i vårens upplaga är att Splyce rebrandat till MAD Lions, i övrigt är det exakt samma uppsättning lag som sist. Inför vårens säsong är det totalt tre svenskar uppsatta bland de deltagande lagens startuppställningar.

Som vanligt är Martin "Rekkles" Larsson med i Fnatics uppställning men förutom honom är två yngre talanger på uppgång. Rogues top- och midlaneduo Finn "Finn" Wiestål och Emil "Larssen" Larsson hade ett riktigt bra 2019 och kommer mest troligt vara med och hjälpa sitt lag att utmana topplagen ännu mer i år.

Upplägg

LEC inleds med ett vanligt double round robin seriespel där de tio deltagande lagen ställs mot varandra två gånger under säsongen. Varje möte spelas i bäst av en match, till skillnad från vanlig sport så räknas inte poäng i LEC utan lagens vinster och förluster blir det som rankar dem sinsemellan. När samtliga lag har mött varandra två gånger kvalificerar sig de sex lagen som har flest vinster för slutspelet.

Slutspelet har ändrat karaktär inför årets säsong och vid en första anblick kan det verka lite krångligt. De fyra bästa lagen inleder nämligen i något som kallas winners bracket medan lag fem och sex startar direkt i losers bracket. Det innebär att de fyra bästa lagen kan förlora ett slutspelsmöte men ändå ta hem segern i slutändan, till skillnad från lag fem och sex som är ute efter första förlusten.

Nedan följer ett exempel på hur slutspelet skulle kunna se ut, notera att den som slutar etta efter grundserien får välja om de vill möta lag tre eller fyra i sin första slutspelsserie. Samtliga möten är bo5.

Bild: @Shakarez
Bild: @Shakarez

Grundserien spelas mellan den 24 januari och den 21 mars. Datum för slutspelet är inte fastställt men semifinaler och finalen spelas i Budapest den 25-26 april

Prisfördelning

De tre senaste åren har prispotten för varje säsong legat på 200 000 euro. Om det fortfarande är samma belopp som gäller är inte offentligt ännu och därför kan denna information komma att ändras.

1. — 80 000 euro
2. — 50 000 euro
3. — 30 000 euro
4. — 20 000 euro
5-6. — 10 000 euro

Sändningsteam och var du ser matcherna

När det kommer till teamet som kommer att ta hand om oss tittare är det en hel del kända ansikten. En som är ny för i år är dock tidigare Team Vitality-coachen, Jakob "YamatoCannon" Mebdi. Svensken kommer att dyka upp som gästexpert under flertalet av vårens sändningar.

Sydafrika Trevor "Quickshot" Henry
USA Daniel Drakos
Storbritannien Andrew "Vedius" Day
USA Indiana "Froskurinn" Black
Storbritannien Aaron "Medic" Chamberlain
Belgien Eefje "Sjokz" Depoortere
Frankrike Laure "Bulii" Valée
USA Christy "Ender" Frierson
Sverige Jakob "YamatoCannon" Mebdi

Matcherna kommer att sändas på YouTube och Twitch precis som tidigare säsonger. En skillnad är dock att Riot bytt kanal på LEC till twitch.tv/lec, för den som missat detta går det utmärkt att gå in på Riot Games vanliga kanal då den kommer att hosta LEC-kanalen. En sak man inte ska glömma bort är dock att det inte går att genomföra tittaruppdragen genom att titta direkt på twitch. För dem gäller det att vara inloggad på watch.lolesports.com och följa matcherna där.

Favorittippade lag

G2 Esports
De regerande Europeiska mästarna G2 Esports vann Mid-Season Invitational förra året och slutade tvåa i Worlds. Sedan dess har de inte gjort några förändringar i laguppställningen och den enda riktiga skillnaden mot förra året är att Rasmus "Caps" Winther och Luka "Perkz" Perković bytt roller med varandra.

Frågan som går att ställa sig är om Caps verkligen är en lika bra AD-Carry som Perkz, om så är fallet kommer G2 att vara precis lika starka som tidigare, om inte så kommer det att finnas svagheter som de andra lagen kan dra nytta av. Oavsett så ska de regerande mästarna finnas på den övre delen av tabellen.

Fnatic
Fnatic har länge varit G2 Esports främsta utmanare och under förra säsongen var de otroligt nära att ta hem segern. Trots att de hade ledningen i de båda slutspelsmöten med G2 slutade både seriefinalen och den stora finalen 3-2 i matcher till G2. Nu har man släppt Mads "Broxah" Brock-Pedersen och tagit in Oskar "Selfmade" Boderek vilket gör det svart-orangea laget mer skickliga individuellt sett, hur de håller som lag är en fråga som tiden får utvisa.

Rogue
Det tredje laget på listan är ett väldigt intressant lag. När Rogue tillslut kunde använda sig av Emil "Larssen" Larsson i LEC-laget blev det succé och med fyra unga spelare ihopparade med veteranen Oskar "VandeR" Bogdan så höll man nästan på att ta sig till Worlds trots ett tufft utgångsläge. Nu har man förstärkt uppställningen med Steven "Hans Sama" Liv och så länge Larssen inte flyger in i motståndarnas laser har man alla möjligheter att gå långt.

Spelare att ha ett extra öga på

Toplane: Martin "Wunder" Hansen — G2 Esports
Dansken är i sina bästa stunder en av ligans allra bästa spelare. Håller en otroligt hög högstanivå och är en viktig kugge i G2:s skickliga lag. Får han chansen att spela carrys så gör han det med stil och ingen har väl glömt när han fick motståndarna att slita sitt hår med sin splitpushande Camille under Worlds 2018?

Jungle: Oskar "Selfmade" Boderek — Fnatic
Broxahs ersättare kommer in med höga förväntningar på sig. Imponerande både i MAD Lions, där han spelade tillsammans med Nemesis, och senast i SK Gaming. Debutsäsongen var dock bättre än hans senaste och nu har han en del att bevisa. Är en av de skickligaste jungle-spelarna i LEC och är i grunden en bättre spelare än Broxah så länge han inte bygger Infinity Edge på Rek'Sai.

Midlane: Emil "Larssen" Larsson — Rogue
Svenskens säsong slutade med ett av de mer minnesvärda ögonblicken i LEC-historien. När Rogue håller på att vinna matchen råkar svensken flyga in i motståndarnas fontän med sin hjälte Corki. Ett mindre lyckat agerande vilket sannolikt avgjorde matchen till motståndarna Schalkes fördel. Fram till dess hade han dock varit en av de bättre midlanespelarna och han är även känd för att vara otroligt bra på att inte tappa cs, titta själv nästa gång!

AD-Carry: Konstantinos "FORG1VEN" Tzortziou — FC Schalke 04
Efter en frånvaro på flera år är den hetsige greken tillbaka på den stora scenen. I vilken form han är i är svårt att sia om men att Schalke värvat honom efter att ha släppt Upset vittnar om att en del av de gamla takterna sitter i. Det här är spelaren som ser till att dominera botlane 2v2 men om han får besök av motståndarnas jungler alltför ofta brukar det bli tufft för 27-åringen. Har en spelstil som saknas hos många AD-Carrys idag och är därför ett välkommet tillskott till den Europeiska ligan.

Support: Zdravets "Hylissang" Galabov — Fnatic
Spelaren som är älskad av vissa medan andra hatar honom. Spelar alltid på gränsen vilket gör att han kan se helt vilsen ut i vissa matcher. När han väl får vinden i ryggen blir han dock en av Europas bästa supportspelare någonsin och hans Pyke är riktigt underhållande att titta på. Här får man dock vara medveten om att det inte är i varje match han är sevärd, om man nu inte gillar att se spelare springa ner.

Bubblare: Rasmus "Caps" Winther/Luka "Perkz" Perković — G2 Esports
Att inte ha med någon av G2:s två främsta spelare vore det närmaste tjänstefel jag kan komma. Att de nu bytt plats gör att de hamnar under kategorin bubblare. Vad publiken kan förvänta sig av Perkz är tydligt, han har redan visat att han behärskar både midlane och botlane men frågan är hur Caps kommer att stå sig som AD-Carry. Hur rollbytet går för dem båda är helt klart värt att följa såhär i säsongsinledningen.


Artikelbild: Riot Games

Komplett spelschema

Fredag 24 januari

Fnatic vs. Astralis

Lördag 25 januari


Tryck för fullständigt spelschema

Fredag 31 januari

Rogue vs. Astralis

Lördag 1 februari

Fnatic vs. SK Gaming

Fredag 7 februari

G2 Esports vs. Rogue

Lördag 8 februari

MAD Lions vs. Rogue
G2 Esports vs. Fnatic

Fredag 14 februari


Lördag 15 februari

Rogue vs. SK Gaming
Fnatic vs. MAD Lions

Fredag 21 februari

Rogue vs. Fnatic

Lördag 22 februari

Astralis vs. Fnatic

Fredag 28 februari


Lördag 29 februari

Rogue vs. Astralis

Fredag 6 mars

SK Gaming vs. Fnatic

Lördag 7 mars

Rogue vs. MAD Lions
Fnatic vs. G2 Esports

Fredag 13 mars

G2 Esports vs. Rogue

Lördag 14 mars

Fnatic vs. Rogue

Fredag 20 mars

MAD Lions vs. Fnatic
Rogue vs. SK Gaming

Lördag 21 mars

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..