×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

League of Legends

Worlds 2019 — här är allt du behöver veta

2
Den 2 oktober är det dags för årets största League of Legends turnering, Worlds. 24 lag kommer att vara på plats i Europa och kämpa om både pengar och den åtråvärda pokalen, Summoner's Cup. Turneringen pågår till den 10 november då finalen går av stapeln i AccorHotels Arena, Paris.
Årets höjdpunkt för alla League of Legends fans är här och det har blivit dags för Worlds 2019. Klockan 13:00 den 2 oktober startar den första matchen av turneringen. I år kommer Worlds att spelas i Europa där Tyskland, Spanien och Frankrike alla står som värdar för olika delar av turneringen. 19 speldagar utspridda över en månad ligger framför spelarna i turneringen. Här är allt du behöver veta om Worlds 2019.

Deltagande lag

Totalt 24 lag deltar i turneringen. De fem största regionerna, Europa, Nordamerika, Kina, Korea och LMS har alla tre lag som representerar dem. Övriga regioner har antingen ett eller två lag som representerar dem beroende på hur de presterat tidigare år. Inför gruppspelet ska åtta lag elimineras då endast 16 lag deltar i gruppspelet. I år finns endast en svensk uppsatt bland de deltagande lagens startuppställningar, det är såklart Martin "Rekkles" Larsson som representerar Fnatic. Förutom Rekkles förväntas även Hampus "Promisq" Abrahamsson följa med sitt lag, G2 Esports, men om han får någon speltid är tveksamt.

Lag klara för huvudturneringens gruppspel:

FunPlus PhoenixRoyal Never Give Up
Invictus GamingT1
GriffinG2 Esports
FnaticTeam Liquid
Cloud9J Team
ahq e-Sports ClubGAM Esports

Lag klara för play-ins:

Damwon GamingSplyce
Clutch GamingHong Kong Attitude
Lowkey Esports.VietnamUnicorns of Love.CIS
Isurus GamingRoyal Youth
Flamengo eSportsDetonatioN Focus Me
MammothMega

Upplägg

Turneringen inleds med play-ins där 12 lag lottas in i fyra grupper. Lagen i samma grupp spelar sedan mot varandra i ett dubbelt round robin-format. Alla lagen spelar mot varandra två gånger i bäst-av-en matcher. De två bästa lagen från varje grupp går sedan vidare till utslagsmatcherna. I utslagsmatcherna ställs alla gruppettorna mot en grupptvåa ur en annan grupp. Matcherna spelas bo5 och vinnarna kvalificerar sig för huvudturneringen. Play-ins spelas i LEC-studion i Berlin.

I gruppspelet lottas alla 16 lagen in i fyra grupper som spelas i ett dubbelt round robin-format. Alla lagen kommer att spela mot varandra två gånger i en bäst-av-en match. De två bäst placerade lagen i varje grupp går sedan vidare till slutspelet. Gruppspelet spelas i Verti Music Hall, Berlin och startar den 12 oktober klockan 14:00 med matchen mellan Fnatic och T1. Vill du se hur grupplottningen till både play-ins och huvudturneringen ser ut kan du göra det här.

I slutspelet ställs gruppvinnarna mot en grupptvåa från en annan grupp. Alla slutspelsmatcher spelas i bo5 där vinnaren går vidare och förloraren åker ut. Kvartsfinaler och semifinaler kommer att spelas i Palacio Vistalegre, Madrid. Dessa inleds den 26 oktober. Den stora finalen går av stapeln i AccorHotels Arena, Paris, den 10 november klockan 13:00.

Prisfördelning

Årets prissummor är ännu inte offentliggjorda. Riot Games har dock sedan den andra säsongen, som gick av stapeln 2012, årligen själva stått för cirka 19,5 miljoner kronor. Från och med 2015 har dock en del av prissumman bestått av delar från vinsten på deras försäljningar av speciella skins och föremål i spelet. Förra året landade den totala prissumman på 63 miljoner kronor, en summa som årets prissumma förväntas passera.

Sändningsteam

Vilka personer som sändningsteamet kommer att bestå av är heller inte offentliggjort. I och med att Worlds hålls i Europa i år så kommer det dock förmodligen bestå av en hel del bekanta personer från det Europeiska teamet som är med och sänder den Europeiska ligan, LEC.
Turneringen går att följa på engelska via twitch.tv/riotgames

Favorittippade lag

Europeiska mästarna G2 Esports vann den så kallade Mid-Season Invitational tidigare i år. Där spelade alla vårens mästare mot varandra och det var tillslut G2 som kunde besegra det legendariska koreanska laget, T1, i en riktig rysare som gick till fem matcher. Européerna från G2 har sedan dess fortsatt att imponera även om Fnatic närmat sig under sommarens säsong i LEC.

SKT, som de främst kallas, har också de levererat på hemmaplan i Korea. Efter en knackig start, där de tillslut blev fyra i grundserien, kunde de vinna samtliga slutspelsmatcher. I finalen besegrade de grundserie-suveränerna från Griffin och vårens form verkar vara tillbaka hos de trefaldiga världsmästarna.

Från Kina kommer FunPlus Phoenix som deras förstaseedade lag. Efter att ha krossat motståndet under grundserien tog de sig inte ens till final under vårsäsongen. Tillbaka till sommarens upplaga av den kinesiska ligan fortsatte de på samma spår när de körde över allt motstånd i grundserien. Till skillnad från våren hade dock laget tillslut lyckats bli av med slutspelsnerverna och det blev seger i finalen mot anrika Royal Never Give Up.

Att det blir något av ovanstående tre lag som vinner årets turnering är inte direkt någon högoddsare. Många undrar dock säkert om inte förra årets finalister, Fnatic och Invictus Gaming också bör vara med här. Sanningen är den att Invictus haft stora problem under säsongen och att superstjärnan, Eui-jin "RooKie" Song, inte imponerat. Laget lyckades först kvala till Worlds efter dubbla 3-2 vinster i det kinesiska kvalet vilket vittnar om hur nära det var att de inte ens tog sig till turneringen.

Fnatic har kvar stora delar av sitt lag från förra årets final men tappade en viktig spelare, Rasmus "Caps" Winther. Utan Caps har det inte gått riktigt lika bra och trots att de var nära att besegra G2 under sommarens final så lyckades de inte med det. Därför får Fnatic ses som en bubblare här, speciellt med tanke på att de har en riktigt tuff grupp där både SKT och RNG också finns.

Spelare att ha ett extra öga på

Toplane: Dong-geun "TheShy" Kang, Invictus Gaming
En av de bästa spelarna från förra Worlds, TheShy är redo att återigen visa vad han går för. Trots att hans Invictus Gaming inte imponerat under säsongen har TheShy stått för ett bra och stabilt spel. Superformen från 2018 är dock inte där ännu, men det är fortfarande två veckor kvar tills turneringen börjar.

Jungle: Marcin "Jankos" Jankowski, G2 Esports
Många tänker säkert på Korea och flera av deras starka jungle-spelare. En som däremot varit den klart bästa spelaren under 2019 är dock polacken Jankos. G2-spelaren har varit en stor bidragande faktor till att hans lag presterat så bra. När G2 annonserade sitt nya "superlag" fick Jankos inte de största rubrikerna. Under våren och sommaren har han dock bevisat att han förtjänar minst lika mycket rampljus som sina medspelare.

Midlane: Jeong "Chovy" Ji-hoon, Griffin
För de som följt den koreanska ligan har det varit svårt att missa den unge midlanern. Chovy, som är född 2001, imponerade under vårsäsongen och blev den förste professionella League of Legends-spelaren att nå en övergripande KDA på 100 i en proffsliga. Under sommarens säsong har det kanske inte varit han som stått ut mest i Griffin och internationellt är han oerfaren. Det är dock inget som påverkar den unga koreanens spelmekanik som är bländande.

AD-Carry: Lin "Lwx" Weixian, FunPlus Phoenix
AD-Carry positionen är generellt något som Kina är kända för. Jian "Uzi" Zi-Hao har ofta dominerat i LPL men efter en karriär fylld med skador har han det senaste året fått trappa ner på spelandet, något som påverkat hans spel. Bakom honom har många pratat om 18-åriga Wen-bo "JackeyLove" Yu. Under sommaren har dock 21-åriga Lwx varit den som imponerat mest och nu har han chansen att visa det även på den internationella scenen.

Support: Shi "Ming" Sen-Ming, Royal Never Give Up
Om Uzi alltid varit en självklar nummer ett på positionen som AD-carry har Ming smugit lite i bakgrunden. När Se-hyeong "Mata" Cho lämnade RNG fick en ung 18-åring chansen och Uzi tog på sig rollen som mentor. I en botlane är det alltid två spelare och även om Uzi är den store stjärnan så förtjänar också Ming ett erkännande. Oavsett vilken typ av support han spelar är han alltid ett hot mot motståndarna och hans samspel med jungle-spelaren Hung "Karsa" Hau-Hsuan är oerhört viktigt för laget.

Bubblare: Tae-sang "Doinb" Kim, FunPlus Phoenix
Han är kanske inte den midlane-spelare med de bästa spelmekanikerna men hans spelstil är perfekt för FunPlus Phoenix. Genom att offra en del av sina egna resurser i midlane och sätta press på övriga sidor av kartan är han den förmodligen viktigaste spelaren för sitt lag. Men att hans följare, mer eller mindre på skämt, under live-streams kallar honom för den tredje bästa midlanern ligger det nog något i.Artikelbild: Riot Games

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..