×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

RecensionMöss

Recension: Xtrfy M3 HeatoN

3
M3, det är titeln på den blott andra musen från den svenska tillbehörstillverkaren Xtrfy. Det är uppenbart att musen huvudsakligen är utvecklad för FPS-spelandet, med pålitlighet och enkelhet i fokus. Lever den då upp till förväntningarna?
Det fulla namnet för den här musen är XG-M3-HEATON, vilket även avslöjar att CS-legenden Emil "HeatoN" Christensen har spelat en viktig roll i utvecklandet av den. Det är helt enkelt en mus enligt Christensens egna preferenser. Det är en mellanstor mus för högerhänta med knappar för höger- och vänsterklick, två tumknappar, scrollhjul och belysning. Ja och sedan det där andra...

Utformning och funktioner

M3 är en rätt stilig mus som påminner en hel del om EC-serien från Zowie och SteelSeries hyllade Rival-möss i utformningen. Den är skapad för högerhänta gamers som föredrar en mer ergonomisk utformning. Dess gummerade yta gör att musen passar bra för alla typer av grepp, även om dess ergonomiska utformning ger bäst stöd för palm-grepp. Stiligt svartgrå till färgen med en del LED-detaljer så som en lysande rand i framkant och i mitten av scrollhjulet får sällskap av att Xtrfy-logotypen och HeatoN-signaturen bak på musens rygg med sitt gula sken.På undersidan hittar vi, givetvis, sensorn. Precis som är fallet med föregångaren, M2, har Xtrfy valt den omåttligt populära PMW 3310-sensorn. Vi håller oss kvar på musens undersida för där finns även tre stycken rätt stora glidytor, en knapp och ett reglage. Knappen används för att ändra musens DPI-inställningar och har parats ihop med en LED-indikator som visar vilken nivå den är inställd på för tillfällen. I det här fallet finns det fem stycken steg som börjar på 400 och toppar på 4 000. Reglaget styr musens uppdateringsfrekvens, som går att ställa in i 125, 500 eller 1000 Hz. Musen kopplas till din dator med en två meter lång USB-kabel med ett tyghölje som går i svart och gult, precis som på övriga Xtrfy-produkter.

Specifikationer

Sensor: Pixart PMW 3310
Maximal DPI: 4000 (CPI-knapp: 400, 800, 1600, 4000)
Maximal uppdateringsfrekvens: 1000 Hz (Reglage: 125, 500, 1000 Hz)
Vikt (utan sladd): 104 gram
Antal knappar: Fem
Maximal acceleration: 30 g
Responstid: 1 ms
Switchar, huvudknappar: Omron
Switchar, tumknappar: Kailh
USB-sladd: 2 meter, tyg.


Knapparna för höger- och vänsterklick vilar båda på Omron-switchar medan man till tumknapparna har valt ett par switchar från Kailh. Samma tillverkare som ligger bakom switcharna till deras tangentbord K2-RGB. Den mest markanta skillnaden mellan dem är att switcharna från Kailh är något mer taktila.Musen levereras i ganska simpel kartong, givetvis med Emil "HeatoN" Christensen på både fram- och baksidan, som bjuder på den viktigaste informationen. Inuti hittar vi musen, som ligger i en plasthållare, samt en liten manual och ett klistermärke.

Testet

Eftersom att detta, i första hand, är en FPS-mus har jag mestadels spelat CS:GO och Overwatch med den. Även om det har blivit en del WoW-spelande också. Musen håller sig bekväm även efter en hel massa timmars spelande och blir aldrig hal, trots handsvett. Det är inte tal om någon angle snapping eller annat icke önskvärt, precis som det ska vara med andra ord. Rent hårdvaru- och kvalitetsmässigt håller den definitivt måttet och resten kommer egentligen ner till personliga preferenser. Jag använder för tillfället M3 som min huvudsakliga mus då den helt enkelt passar min hand riktigt bra.

Det går snabbt och enkelt att lyfta på musen en snabbis för att byta DPI-inställningar, om så önskas. Apropå att lyfta; lift off distance ligger någonstans runt två millimeter. Musen har i övrigt en tämligen moderat vikt med sina 104 gram (sladd ej inräknad), vilket känns väldigt lagom.

Slutsats (TLDR) och betyg

Xtrfy M3 HeatoN gör det den ska, och den gör det på ett både bra och pålitligt sätt. Kaihl-switcharna i tumknapparna är en uppskattad detalj, likaså gillar jag den svagt taktila känslan vid scrollande som samtidigt är väldigt dämpat rent ljudmässigt. Personligen har jag dessutom lärt mig att uppskatta avsaknaden av mjukvaror som kan krångla. Det gäller både Xtrfys produkter och produkter från deras konkurrenter hos Zowie.

Det finns dock två saker att anmärka på. Det första är belysningen. Visst kan det vara trevligt med lite belysning, inte minst om du uppskattar Xtrfys gula färg. Om du inte gör det, eller helt enkelt bara vill kunna släcka ner belysningen, ja då kommer du att bli besviken. Själv föredrar jag att kunna välja färg själv, om jag nu har på belysningen. En funktion som jag inte alls finner lika nödvändig som på ett tangentbord (där det helt enkelt blir lättare att identifiera knapparna i ett mörkt rum). Det andra är priset. Du kan helt enkelt få tag på likvärdiga möss från Xtrfys konkurrenter för en billigare peng. Ett incitament för att välja M3 kan väl tänkas vara att du vill stödja just Xtrfy och i förlängningen Ninjas in Pyjamas.

Positivt:
  • En riktigt bra gummiyta.
  • Ingen programvara behövs.
  • Pålitlig.

Negativt:
  • Belysning i en färg som inte går att stänga av.
  • Priset är lite i överkant.

Pris:
  • Xtrfy M3 HeatoN säljs för 799 kronor hos en rad återförsäljare, mer information hittar ni hos Prisjakt

Betyg

8 / 10

13 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 13 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..