×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

USA

Intervju med AlekS: Livet i USA, karriären och svensk CS

1
I en intervju med Fragbite berättar Alexander "AlekS" Andersson om hur det är att plugga och spela CS i USA, vad framtiden håller och hoppet för den svenska scenen!
Att svensk Counter-Strike sprider sig internationellt är inget nytt. Den tvåfaldiga Svenska Elitserien-vinnaren Alexander "AlekS" Andersson har tidigare spelat för lag som Fnatic Academy, Kappa Bar och 00Prospects. Därefter fick möjligheten att flytta till USA och spela Counter-Strike i Fisher Colleges CS-lag, samtidigt som han pluggar computer science på heltid. Det var en möjlighet som han helt enkelt inte kunde tacka nej till. Efter svenskens första termin i USA delar talangen med sig om livet i USA, CS-karriären och några tankar om den svenska scenen i en intervju med Fragbite.

För läsarna som inte vet, kan du berätta vad du gjort de senaste månaderna?
— Jag kom hem till Sverige i maj. Innan det så var det mycket spelande med skollaget och dagen innan jag åkte hem spelade vi en turnering där vi tog vinsten. Utöver det har vi bara grindat i laget, pluggat i skolan och haft det kul.

Hur är det at balansera plugget och skolan då? Du spelar ju på rätt hög nivå, är det mycket att hålla koll på?
— Jag var lite nervös innan jag började eftersom jag bara pluggat på gymnasiet tidigare. Jag var osäker på hur det skulle bli att kombinera det. Skolan var ovanligt lätt, tyckte jag, så jag hade inga problem alls med att balansera skolan och spelandet. Jag kanske var lite lat i skolan i början, men jag fick ändå bra betyg.

Hur ser det ut för dig på en vanlig skoldag?
— Mer eller mindre sköts skollaget av spelarna. Vi bestämmer hur mycket vi ska träna - hur mycket som behövs. Förra säsongen hade vi en inhoppare hela säsongen, så vi valde att träna mindre på att spela matcher och fokuserade snarare på att träna upp oss på alla olika kartor. Det fungerade bra.

Hur jämför sig lagkamraterna i USA med dem i Sverige?
— Det är svårt att jämföra, tycker jag. Åtminstone lagen jag spelar med har det alltid funnits en djupare filosofi där man vet vad man gör i spelet och vad det innebär, vilka konsekvenser det finns. Medan i USA så kändes det hela inte lika smart och spelarna tänkte inte lika djupt som vi gör i Sverige. Även om man gör en play som ser dum ut så finns det alltid en baktanke, men så vardet inte riktigt i USA när jag kom hit. Man vågar inte riktigt ta initiativ, gör bara enkla executes, lite sånt. Det var först i Fnatic Academy som jag insåg att man inte bara kan springa runt och skjuta, utan man måste vara lite smart. Det tog jag med till Kappa Bar och 00Prospects. Där lärde jag mig väldigt mycket - Samuel "Zyppe" Martinsson var en väldigt duktig coach gällande det.

AlekS har vunnit Svenska Elitserien två gånger (Höst 2022 i bild)
AlekS har vunnit Svenska Elitserien två gånger. (Höst 2022 i bild)

Känner du att du är en av lagets mer erfarna spelare?
— Ja, absolut. Det blir en sorts IGL/coach roll som jag har.

Vad är skillnaden, känner du, att spela i ett amerikanskt collegelag jämfört med tidigare lag?
— Här spelar jag med fyra andra som har samma upplevelse. De har samma inlämningar, prov, läxor. Man har en helt annan förståelse för att folk ibland är stressade och att det ibland blir mycket. Vi bor i ett gaminghus och gör allting tillsammans, vilket gör att kemin automatiskt blir bättre. Man måste vara kompis med alla, vilket är bra. I tidigare lag spelade vi oftast online och träffades då och då på något bootcamp i två dagar. Det var inte riktigt samma känsla.

Och hur ser framtiden ut för dig?
— Nu under första terminen tog jag det lugnt. Jag ville se hur jobbigt det skulle vara. Planen är att hitta något i USA utanför skolan också, för jag vet att jag kan klara av både skollaget och ett till lag på sidan om. Jag funderar fortfarande på vad jag vill göra efter examen, men det är nog bättre att fokusera på där jag är nu och försöka mitt bästa med det jag har. Kanske hittar jag ett lag, kanske hittar jag jobb på ett annat ställe i branschen. Först och främst ska jag fokusera på nuläget och klara skolan.

Om vi avslutar med att prata lite om den svenska scenen, har du ett öga på det?
— Faktiskt inte så mycket. Det är kul att se Metizport framgångar och att se sina gamla vänner ta såna stora steg i scenen. Just nu går det kanske inte lika bra för dem. Det är kul med Johnny Speeds succé också. Jag har spelat med Olle "spooke" Grundström och har alltid hört att Kalle "Ro1f" Johansson är duktig, så det är kul att det går bra för dem.

Hur känner du kring framtiden av den svenska scenen?
— Nu vill jag inte vara pessimistisk, men det här har man ju sett i 6 år. Samma organisationer startar ett ungdomslag, och så hittar man en bra spelare som värvas till ett större lag. Det har vi gjort i 6, 7, 8 år nu. Någon gång måste vi komma upp på toppen igen, tycker jag. Det är så svårt, för vi har alltid haft något bra lag som det gått bra för, sen går det sämre, sen byter man spelare. Det går inte bara uppåt, snarare upp och ner och upp igen.

Vad tycker du om att allt fler svenskar går med i internationella linor, exempelvis Brollan i Mouz?
— Vi har ju de individuella talangerna, det har vi alltid haft. CS verkar gå åt det internationella hållet mer och mer. Men det hade ju varit mäktigt med ett svenskt lag.

Sista frågan: Finns det en chans att du återvänder till svenska scenen?
— Jag skulle ljuga om jag sa nej. Om jag skulle börja grinda så mycket som jag gjorde tidigare och få möjligheten att spela här, då skulle jag inte tacka nej. Om jag lyckas hålla min form till efter examen, 2027, då vore det också en rolig möjlighet.

AlekS agerar nu som in-game leader som del av Fisher Colleges CS-lina. Efter sommarlovet inleds den andra terminen där svensken kommer att fortsätta delta i diverse collegeturneringar. Som vinnare av den senaste upplagan av FACEIT Collegiate, där laget tog hem 5 000 dollar (~ 50 000 kronor), har Fisher College gjort goda framsteg mot att plocka på sig ännu fler vinster i höst.

Artikelbild: Fragbite
Videokälla: Fragbite/Twitch

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..