×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sponsrat inlägg

Guide: Så väljer du rätt musinställningar för CS:GO

1
Hur hänger DPI, Sens och Zoom Sens ihop? Här är allt du behöver veta om musinställningar för att maxa ditt CS:GO-spelande.
Guiden presenteras i samarbete med Samsung

I CS:GO är det extremt viktigt att välja rätt inställningar både in-game och för din hårdvara. Många spelare kollar upp vad proffsen har för inställningar och kopierar dem rakt av, men för dig som vill ta ditt spelande till nästa nivå är det viktigt att själv lära dig vilka inställningar som finns och vad man kan göra för ändringar på egen hand för att få spelet anpassat efter din personliga spelstil.

I den här guiden går vi igenom de viktigaste inställningarna för din mus och vad du kan göra för ändringar för att bli en bättre spelare.

Detta är del 2 i en artikelserie om fyra delar där vi går igenom och förklarar olika inställningar för att du som CS:GO-spelare ska kunna få ut det mesta av ditt spelande.

1. Stäng av Mouse Acceleration och aktivera Raw Input i spelet

Mouse acceleration är en inställning i Windows som kan skapa en hel del problem för FPS-spelare. Att ha mouse acceleration påslaget gör att muspekaren rör sig längre på skärmen ju snabbare du rör på musen. Nästan alla proffsspelare stänger av mouse acceleration eftersom inställningen gör det svårare att utveckla muskelminnet.

Du stänger av mouse acceleration i Windows genom att gå in på Mus-inställningar och bocka av “Förbättra pekarens precision” (“Enhance pointer precision” på engelska).

Det finns även en inställning in-game som rör Mouse acceleration. Dubbelkolla i dina spelinställningar så att Mouse Acceleration är avstängt också där.

Tips! Aktivera alternativet “Raw Input” i CS:GO:s inställningar för att spelet ska ignorera eventuella Windows- eller drivrutinsinställningar kopplade till din mus. Detta gör nästan alla proffs för att undvika att hantera inställningar på flera olika ställen.

2. Hitta din sensitivity

Den viktigaste inställningen för din mus är sensitivityn. Sensitivity mäts i måttet eDPI. Innan vi går in på exakt vad eDPI innebär ska vi förklara ett par begrepp som du behöver ha koll på för att förstå måttet.

DPI

DPI är en förkortning för “Dots Per Inch” och är ett mått som anger hur mycket muspekaren rör sig på skärmen i förhållande till hur långt du fysiskt flyttar din mus på skrivbordet. En mus med hög DPI får muspekaren att flytta sig långt på skärmen även vid en liten rörelse medan en mus med låg DPI kräver mer rörelse för att få muspekaren att flytta sig på skärmen.

Exempel: Har du en mus med 1000 DPI kommer muspekaren att flytta 1000 pixlar på skärmen när du rör den en tum uppåt. Har du en mus med 500 DPI och rör den samma sträcka på skrivbordet kommer muspekaren att flytta sig 500 pixlar på skärmen (hälften så långt).

De flesta moderna gamingmöss har en fysisk knapp som du kan klicka på för att snabbt och enkelt byta mellan olika DPI-inställningar. På engelska skrivs DPI ibland också som CPI (Counts Per Inch).

Sensitivity

Sensitivity, eller sens, refererar till spelinställningen “Mouse Sensitivity”. Du hittar inställningen genom att öppna CS:GO, gå in i dina inställningar in-game och välja inställningar för ditt tangentbord och mus.

Att ha en hög sensitivity har samma effekt som att ha en hög DPI och gör att spelet blir känsligare för dina musrörelser.

OBS! Olika spel använder olika mått på in-game sensitivity. Det går alltså inte att rakt av översätta dina inställningar i CS:GO till ett annat spel.

eDPI

Eftersom både DPI:n och Sensitivity-inställningarna påverkar hur musrörelserna uppfattas in-game har man tagit fram måttet eDPI för att lättare kunna jämföra inställningar spelare emellan. eDPI står för effective DPI och räknas ut genom att multiplicera musens DPI med Sensitivity-inställningen in-game.

Exempel: CS:GO-spelaren Nicolai “dev1ce” Reedtz har en DPI på 400 och en Sensitivity på 2. Hans eDPI är 400 * 2 = 800.

De flesta proffsspelarna har en eDPI på omkring 800 vilket är relativt lågt. Det är något som märks när man ser proffsen spela då de ofta använder stora armrörelser för att kontrollera musen. Fördelen med en lägre eDPI är att man helt enkelt får bättre kontroll över sina rörelser in-game.

För många känns det onaturligt att spela med en låg eDPI men om du i dagsläget har en eDPI som ligger över 1600 kan det vara värt att testa att testa att spela på en lägre nivå genom att antingen sänka din DPI eller Sensitivity. Det kommer att ta ett tag att vänja sig, men din kontroll i spelet kommer med största sannolikhet att öka.

Kom ihåg! Du blir inte automatiskt en bättre spelare för att du spelar med en lägre eDPI. Det finns också proffsspelare som spelar med högre eDPI. Det viktigaste är alltså att pröva dig fram för att se vad som passar din spelstil bäst.

3. Ställ in Zoom Sensitivity

Zoom Sensitivity anger muskänsligheten specifikt när du siktar med till exempel en AWP. Att testa och justera olika värden på denna inställning är så klart extra viktigt om du är en AWP-spelare, men även som rifler kan det vara bra att testa dig fram till ett bra värde här för att inte göra bort dig helt om du plockar upp en droppad AWP.

De flesta proffsspelarna har en något lägre Zoom Sensitivity än standardvärdet som är 1. I genomsnitt har AWP-proffsen en Zoom Sensitivity på 0.986 men det finns också spelare som till exempel Gabriel “FalleN” Toledo som spelar med en Zoom Sensitivity på 1.2.

Tips! Om du vill ha samma relativa Zoom Sensitivity som du har när du inte siktar med ett vapen ska du välja värdet 0.818933027098955175.

4. Ställ in musens uppdateringsfrekvens

På de flesta moderna gamingmöss har du möjlighet att välja mellan olika uppdateringsfrekvenser. Uppdateringsfrekvensen mäts i Hz och avgör hur ofta din mus skickar information till din dator.

Generellt vill du ha så hög uppdateringsfrekvens som möjligt eftersom det gör att responstiden blir snabbare. De flesta proffs har möss med en uppdateringsfrekvens på 1000 Hz, men vissa nöjer sig med 500 Hz. Har din mus en lägre uppdateringsfrekvens än så kan det dock vara en bra idé att se över om du kan byta upp dig.

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..