×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Övrigt

Guide: Så väljer du rätt skärm- och grafikinställningar för CS:GO

1
Aspect ratio, skärmupplösning och optimala videoinställningar. Här är allt du behöver veta om skärm- och grafikinställningar för att maxa ditt CS:GO-spelande.
Guiden presenteras i samarbete med Samsung

I CS:GO är det extremt viktigt att välja rätt inställningar både in-game och för din hårdvara. Många spelare kollar upp vad proffsen har för inställningar och kopierar dem rakt av, men för dig som vill ta ditt spelande till nästa nivå är det viktigt att själv lära dig vilka inställningar som finns och vad man kan göra för ändringar på egen hand för att få spelet anpassat efter din personliga spelstil.

I den här guiden går vi igenom de viktigaste skärm- och grafikinställningarna och vad du kan göra för ändringar för att bli en bättre spelare.

Tips! Om du inte redan har en gamingskärm med hög uppdateringsfrekvens kan det vara en bra idé att uppgradera. Minst 144Hz är rekommenderat för FPS-spel som CS:GO.

Detta är del 1 i en artikelserie om fyra delar där vi går igenom och förklarar olika inställningar för att du som CS:GO-spelare ska kunna få ut det mesta av ditt spelande.

1. Ställ in din aspect ratio

Den första och kanske viktigaste inställningen du behöver ta ett beslut om är vilken aspect ratio du ska spela på.

Vad betyder aspect ratio?

Aspect ratio, eller bildförhållande på svenska, är ett mått som anger förhållandet mellan en skärms bredd och höjd.

Aspect ratio anges i två siffror separerade av ett kolon enligt följande formel: [Bredd]:[Höjd]. En aspect ratio på 1:1 utgör en kvadrat med lika långa sidor.

Standardinställningen på de flesta skärmarna är att ha en aspect ratio på 16:9. Den mest populära inställningen bland proffsen är dock att ändra och istället spela med en aspect ratio på 4:3 med antingen stretched bild eller black bars.

Vad är skillnaden mellan 4:3 och 16:9?

Att ändra aspect ratio från 16:9 till 4:3 innebär att bilden krymper och blir mer ihoptryckt på ett sätt som enklast illustreras med bilder.

16:9
16:9


4:3
4:3


Vad är skillnaden mellan 4:3 black bars och 4:3 stretched?

När man “krymper” bilden från 16:9 till 4:3 frigörs yta på sidorna om skärmen. Med denna yta har du två alternativ, antingen fyller du skärmen med spelet genom att sträcka ut spelet på bredden (4:3 stretched) eller så låter du den vara svart (4:3 black bars).

Översta bilden är 4:3 stretched och understa är 4:3 black bars
Översta bilden är 4:3 stretched och understa är 4:3 black bars


Vad är för- och nackdelarna med de olika alternativen?

Det finns en uppenbar nackdel att göra skärmytan mindre då det innebär att du kommer att se mindre av din omgivning. Det finns exempel på när proffsspelare som spelar med 4:3 missat motståndare som rört sig i utkanterna av deras skärm på grund av denna inställningen och till följd av detta förlorat viktiga rundor.

Det vanligaste argumentet för att spela med 4:3 stretched är att inställningen gör att spelarmodellerna ser bredare ut på skärmen. Detta beror på att bilden av spelet sträckts ut horisontellt vilket gör att alla spelelement blir ser bredare ut. Vissa tycker att denna effekt gör det enklare att se motståndare, vilket förstås kan vara en stor fördel.

4:3 stretched vs 16:9
4:3 stretched vs 16:9


Det finns inga större objektiva fördelar med att använda 4:3 black bars då du inte får de bredare spelarmodellerna som kommer med 4:3 stretched samtidigt som du ser mindre av omgivningen än med 16:9. En fördel som vissa lyfter är att HUD:en hamnar mer centralt jämfört med 16:9, vilket kan vara att föredra.

Något som kan vara värt att ha i åtanke när du väljer aspect ratio är att 4:3 kan ge högre FPS än 16:9 då det är mindre krävande för datorn att spela i. Med det sagt är också de flesta skärmar anpassade för 16:9 vilket kan göra att skärmen inte presterar på max när du kör i 4:3.

Många av dagens proffsspelare började spela Counter-Strike 1.6 som var utvecklat för att spelas på 4:3. När CS:GO, som är utvecklat för 16:9, släpptes valde många att fortsätta med samma inställningar som under 1.6 vilket kan vara en anledning till varför så många av proffsspelarna använder just 4:3.

TLDR

Det finns inget objektivt rätt svar på vilken aspect ratio som är den bästa. Det viktigaste att tänka på när du väljer aspect ratio är att välja den inställning som du själv känner dig mest bekväm med.

  • 16:9 är standardinställningen som gör att du ser maximalt av din omgivning.
  • 4:3 gör skärmytan mindre vilket innebär att du ser mindre av din omgivning än med 16:9.
  • 4:3 stretched gör att spelarmodellerna ser större ut på din skärm vilket kan göra det lättare för dig att upptäcka dem.

2. Ställ in skärmupplösning

När du valt din aspect ratio är det dags att ställa in din skärmupplösning. Vilka alternativ du har att välja mellan avgörs av vad du väljer för aspect ratio så börja med det innan du går vidare.

Vad är skärmupplösning för något?

Skärmupplösning, eller resolution på engelska, är ett mått som anger hur många pixlar som en datorskärm visar. Högre skärmupplösningar visar fler pixlar vilket gör bilden tydligare och skarpare.

Skärmupplösning anges i pixlar horisontellt och vertikalt enligt följande formel: [Pixlar horisontellt]x[Pixlar vertikalt]. En skärm som har en upplösning på 1920x1080 har alltså 1920 pixlar på bredden och 1080 pixlar på höjden.

Val av skärmupplösning med 4:3 aspect ratio

Om du spelar med 4:3 i aspect ratio har du i huvudsak två skärmupplösningar att välja mellan, antingen 1280x960 eller 1024x768. Bägge alternativen används av proffsspelarna, men 1280x960 är något populärare än 1024x768.

Testa de två olika alternativen och välj det som du tycker känns bäst. Vissa föredrar att ha så hög upplösning som möjligt medan andra gillar när det är mer pixligt.

Val av skärmupplösning med 16:9 aspect ratio

Väljer du att spela med 16:9 som aspect ratio kommer du troligtvis att spela med 1920x1080 i skärmupplösning. Detta är den vanligaste upplösningen på de flesta skärmarna och används av i princip alla proffsspelare som spelar med 16:9.

TLDR

Vilken skärmupplösning du väljer beror på vilken aspect ratio du spelar i:
  • Spelar du i 4:3 kan du antingen välja 1280x960 för en skarp och tydlig bild eller 1024x768 om du föredrar en mer pixlig bild.
  • Spelar du i 16:9 fungerar det bra att spela med 1920x1080 i skärmupplösning.

3. Skärmspecifika inställningar

Med skärmupplösningen och aspect ration ur vägen är det dags att börja fila på detaljerna. I princip alla skärmar kommer med möjligheten att ändra grundläggande funktioner på skärmen såsom ljusstyrka och kontrast.

Här är det bara att börja experimentera med inställningarna för att hitta det som passar dig bäst. Eftersom alla skärmar har olika alternativ finns det ingen magisk formel som ger dig rätt inställningar men det finns några saker du kan ha i bakhuvudet när du testar dina olika alternativ:
  • Ställ in ljushet och kontrast så att du enkelt kan upptäcka spelare som gömmer sig i mörka områden.
  • Sätt på adaptive sync. Med denna inställning på syncar datorn och skärmen så att du undviker screen tearing.
  • Skydda dina ögon under längre gamingsessions genom att dra ner mängden blått ljus från skärmen.

Tips! Samsungs senaste gamingskärmar kommer med förprogrammerade gaminginställningar som du enkelt kan byta till när det är dags att lira CS:GO. Genom de förprogrammerade lägena får du FPS-anpassat ljus, adaptive sync och möjlighet att skydda dina ögon med bara ett par knapptryck.

TLDR

Experimentera med skärminställningarna tills du hittar något som passar dig. Har du en nyare Samsung-skärm kan du få optimala inställningar genom att välja ett av de förprogrammerade FPS-programmen.

4. Videoinställningar in-game

När det kommer till videoinställningarna som du kan ställa in i spelet är det datorns prestanda som sätter gränserna. Har du för hög grafik riskerar du att få låg FPS (frame per second) vilket kan göra att spelet känns hackigt.

Många föredrar att spela med så låga grafikinställningar som möjligt för att kräma ut så mycket FPS som möjligt, men har du en riktigt bra dator kan du förstås öka grafiken om du föredrar det.

Här är de rekommenderade inställningarna för att få ut så mycket FPS som möjligt:

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..