×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Förhandstitt

Xerm tar sig en titt på lagen som tävlar i Dreamhack Masters Marseille

1
På onsdag nästa vecka går startskottet för 2018 års första Dreamhack Masters-turnering, det i den franska staden Marseille. Bland annat har det skett en rad uppmärksammade spelarförändringar, samtidigt som statusen på en del av de deltagande lagens form känns osäker.
Dreamhack Masters Marseille är den första av årets två arenaevenemang som hålls av den svenska arrangören. Totalt 16 stycken lag är på plats, och de allra flesta utav dem håller en väldigt hög nivå.

Det är dock inte det enda som de har gemensamt. En annan sak är att många utav lagen omgärdas av en rad olika frågor. Hur ser det ut med formen? Har den nya femman lyckats spela ihop sig? Kan de fortsätta spela på topp? Och så vidare. Här nedan tar vi oss en titt på de lag som sticker ut mest, men först presenterar vi turneringens fyra grupper.


Grupp AGrupp B
Cloud9Mousesports
EnvyNinjas in Pyjamas
Faze ClanSK Gaming
G2 EsportsValiance
Grupp CGrupp D
FnaticAstralis
Natus VincereGambit Esports
RenegadesTeam Liquid
TylooSpace Soldiers

Astralis — Tar de sig hela vägen till final den här gången?



Efter misslyckandet i Boston, då laget slutade på plats 12-14, byttes Markus "Kjaerbye" Kjærbye ut mot Emil "Magisk" Reif. Första turneringen med Reif i laget tog sig Astralis till kvartsfinaler i Starladder i-League Starseries Season 4. I början av mars gick de ytterligare ett steg längre då de tog sig till semifinal under IEM Katowice. Formkurvan pekar med andra ord åt rätt håll för det danska laget, och frågan är om det långa LAN-uppehållet har gjort ytterligare gott för dem. Under perioden har de presterat bra i båda ESL Pro League och ECS.

Cloud9 — Har majorvinnarna bytt ner sig?



Cloud9 stod för en riktig praktskräll då laget vann den senaste majorturneringen på hemmaplan i USA. Majorvinsten följdes upp med en andraplats under cs_summit 2, sedan har det gått tyngre. Under Starladder i-League Starseries Season 4 missade de slutspel och under IEM Katowice blev det respass i kvartsfinalerna. Laget deltog sedan i WESG-finalerna, var de tillhörde de absolut bäst rankade femmorna. Turneringen slutade dock inte i någon succé. Amerikanerna åkte ut ur turneringen efter en förlust mot Team One i kvartsfinalerna.

I slutet av mars meddelade Tyler "Skadoodle" Latham att han skulle ta ett kliv ner från den aktiva femman. Nu, ett par veckor senare, står det dock klart att han är tillbaka. Någon som däremot inte är tillbaka är Jake "Stewie2k" Yip, som numera representerar SK Gaming. Som ersättare för Yip har Cloud9 värvat in kanadensaren Pujan "FNS" Mehta, och frågan är om laget kommer att kunna komma tillbaka till den höga nivå som de hade i början av året. Mitt personliga tips? Nej, det kommer de inte att lyckas med.

Faze Clan — Vad kan laget åstadkomma tillsammans med Xizt?



Första april 2018. Det som först såg ut att kunna vara årets aprilskämt visade sig vara sant. Olof "olofmeister" Kajbjer valde att gå inaktiv på grund av personliga skäl, och ersattes av den före detta Ninjas in Pyjamas-spelaren Richard "Xizt" Landström. Landström har nu spelat en rad onlinematcher med sitt tillfälliga lag och Faze Clan har goda chanser att nå slutspel i ESL Pro League, samtidigt som de ligger på en tredjeplats i ECS.

Bortsett från detta uppmärksammade, tillfälliga, spelarbyte har 2018 varit något av en besvikelse för stjärnlaget. De har visserligen tagit sig till semifinal i samtliga turneringar som de deltagit i under inledningen av året, men någon titel har det inte blivit. Det blev andraplatser under både Eleague Major Boston och IEM Katowice, en fjärdeplats vid Starladder i-League Starseries Season 4-finalerna och en svidande delad tredje- till fjärdeplats i Budapest under V4 Future Sports Festival. Frågan är om de lyckas mobilisera sig tillräckligt, och kan dra nytta av Landströms styrkor, när det har blivit dags att ta sig an gruppmotståndarna i Marseille.

Fnatic — Blir det en tredje titel i rad för svenskarna?



Efter en två år lång titeltorka lyckades Fnatic i början av mars vinna IEM Katowice. Glädjen var förstås stor i laget, och gratulationerna haglade in från hela CS:GO-scenen. Två veckor senare kom lagets andra titel för 2018 då de vann WESG-finalerna över turkiska Space Soldiers. Det innebar samtidigt att de vände hemåt med massiva 6,7 miljoner kronor på fickan.

Laget har omgärdats av en del rykten, inte minst kring att Maikil "Golden" Selim skulle ha gjort sitt i den svartgula tröjan. Selim är då kvar i laget. Nu återstår att se om de lyckas avsluta ESL Pro League på ett starkt sätt och därmed ta sig till finalerna i Dallas. Samtidigt har de öppnat rätt bra i den nuvarande säsongen av ECS. Helt klart är i alla fall att Fnatic åter är ett lag att räkna med, och svensklaget går in i Dreamhack Masters Marseille som en av förhandsfavoriterna.

G2 Esports — Regerande mästare



De regerande Dreamhack Masters-mästarna, G2 Esports har inte riktigt lyckas göra något vidare avtryck hittills under 2018. Laget lyckades visserligen säkra en "Legends"-plats under Eleague Major Boston, vilket ger laget en direktplats i gruppspelet för majorturneringen i London senare i år. Sedan dess har det dock gått tuffare. Här senast lyckades laget visserligen säkra en plats i IEM Sydney - genom att säkra en delad tredje- till fjärdeplats under i den europeiska kvalturneringen. Laget är inte längre helfranskt sedan Óscar "mixwell" Cañellas klivit in i stället för Richard "shox" Papillon. Därutöver har det skett en förändring när det kommer till coach-rollen. Edouard "SmithZz" Dubourdeaux har tackat för sig och ersatts av Jérôme "NiaK" Sudries.

Kan det bli en andra raka Dreamhack Masters-titel för G2 Esports? Jag skulle inte tro det. Med tanke på lagets grupp är det inte ens säkert att de kommer att lyckas ta sig till slutspel.

Mousesports — Kan de ta sig till ännu en final?



Den nuvarande Mousesports-femman har spelat tillsammans sedan början av augusti i fjol, och laget har gjort det riktigt bra. Efter en säkrad "Legends"-plats under Eleague Major Boston har det blivit två raka, uppmärksammade turneringssegrar för laget. Först besegrade de Natus Vincere på deras hemmaplan för att säkra titeln under Starladder i-League Starseries Season 4. Efter det kom en ny titel då de vann V4 Future Sports Festival.

Laget är även med i kampen i de två stora onlineligorna och verkar överlag hålla en god form. Att Mousesports lyckas knipa en av de två slutspelsplatserna i grupp B känns därför inte allt för otroligt. Lyckades de med det, ja då kan de mycket väl ta sig hela vägen fram till final.

Ninjas in Pyjamas — Kan de ta onlineformen till en offlineturnering?



Efter att i november ha vunnit IEM Oakland för det andra året i rad har det sett betydligt tuffare ut för de svenska ninjorna. Då de inte spelade majorturneringen i Boston var cs_summit två den första året för 2018 som de deltog i. Turneringen slutade i besvikelse och efter det byttes Richard "Xizt" Landström ut mot den tidigare Fnatic- och Godsent-spelaren Dennis "dennis" Edman. Den första turneringen med sin nya rekryt sutade med en delad femte- till sjätteplats (IEM Katowice). Därefter har laget endast spelat online, och där har det gått bättre. Under torsdagen säkrade Ninjas in Pyjamas en plats i världsfinalerna av ESL Pro Leagues sjätte säsong. Även i ECS är de med och tampas i toppen.

Frågan är om Ninjas in Pyjamas, som nådde semifinal under den senaste Dreamhack Masters-turneringen i Malmö, lyckas mobilisera sig och gå långt även den här gången. Klart är i alla fall att om de kan omvandla sitt stundtals riktigt fina spel online till att fungera även offline, ja då ska de definitivt ha goda chanser.

SK Gaming — Kan Stewie2k lyfta laget?



2016 års giganter hade ett lite mer turbulent 2017, ändå lyckades laget samla på sig en rad imponerande titlar. 2018 däremot har inte alls börjat lika bra. Visserligen blev det en delad tredje- till fjärdeplats under Eleague Major Boston. Detta följdes sedan upp med en tredjeplats under cs_summit 2. Sedan har det gått tyngre, och under WESG-finalerna - som de själva sa var en så viktig turnering - floppade laget rejält. Laget åkte ut redan i det första gruppspelet efter förluster mot BIG och Russia.

Sedan dess har Epitácio "TACO" de Melo valt att lämna laget. In som ersättare hämtade SK Gaming den före detta Cloud9-spelaren Jake "Stewie2k" Yip, och frågan om laget har hunnit spelat ihop sig tillräckligt sedan dess. Online har de blandat och gett, där förluster mot betydligt lägre rankade lag har stuckit ut mest.

Space Soldiers — Stora utropstecknet!



Turkiska Space Soldiers har varit en del av CS:GO-scenen under en lång tid. Det är dock först på senare tid som laget verkligen har lyckats göra avtryck även bland de riktigt stora namnen. Det turkiska laget toppar den europeiska divisionen av ESL Pro League och besegrade bland annat North på sin väg till Dreamhack Masters Marseille.

Space Soldiers återfinns i grupp D, med Astralis, Team Liquid och Gambit Esports.

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..