×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Intervju

Dreamhack: "Vi tycker det är dags att Sverige får stå värd för en major igen"

1
Äntligen har det blivit dags för Stockholm att stå värd för en stor CS:GO-turnering. Det ser den svenska arrangören Dreamhack till då de i höst kommer att arrangera sin populära Masters-turnering i den svenska huvudstaden.
Som vi redan har kunnat berätta kommer Dreamhack Masters att återvända under 2018. Den här gången styr dock arrangören, Dreamhack, skeppet bort från Malmö och upp till huvudstaden Stockholm. Närmare bestämt Johanneshov och den legendariska, sfäriska, arenan Ericsson Globe. Fragbite vände sig till Marc Winther, projektledare för Dreamhack Masters, för att ta reda på mer.

Det har aldrig anordnas en stor turnering i Stockholm samtidigt som publiken var faktiskt i Malmö, men även i Köpenhamn den gångna helgen. Vad kan vi förvänta oss av Stockholm?

"Stockholm har en lång historia inom esport, om det så är för att oldschool-spelare, nya stjärnor och många lag från runtom i världen har rest till Stockholm för att träna mot de bästa under de bästa förutsättningarna. Trots det har staden inte haft ett stort evenemang på länge. Jag hoppas att publiken i och kring Stockholm ska ta omfamna evenemanget eftersom att jag är säker att de längtar efter ett event av den här storleken. Tillsammans med fantastiska partners i Stockholm Stad och Stockholm Live är jag säker på att vi kommer att skapa en atmosfär i Ericsson Globe som är inget mindre än episk."


Det är många turneringar nuförtiden som arrangeras på alla möjliga sorters platser, många som inte räknas som storstäder och definitivt inte huvudstäder. Hur viktigt är det att ta esporten till de större städerna?

"Dreamhacks evenemang har historiskt sett inte hållits i huvudstäder och det finns definitivt både för- och nackdelar i båda fallen. Jag tror inte att allt handlar om att vara i huvudstäderna, utan snarare om att etablera kontakter med de rätta städerna runtom i världen - oavsett om det är huvudstäder eller inte. Viktigare är att säkertställa att var du än beger dig så faller de väl in med publiken och demografin. Skapar du något magiskt kommer folk att resa till det, det tycker jag att vår festival i Jönköping är ett praktexempel på."


Ni tillkännager evenemanget nästa ett år i förväg, något som är väldigt ovanligt när det kommer till esportindustrin. Vad är era tankar bakom detta?

"Att utannonsera evenemang i god tid kommer bara att gynna alla. På samma sätt offentliggör vi alla våra festivaler under det årets upplaga av det, samt vilka esportkomponenter dessa event kommer att bjuda på. Detta låter alla att planera sin tid bättre; fans som vill besöka evenemanget, de som ska titta hemifrån och lagen som ska delta."


Hur ser ni på att få Dreamhack Masters Stockholm att bli en majorturnering? Vad har ni gjort för att vara konkurrenskraftiga i den frågan?

"Skulle Stockholm-evenemanget väljas som nästa majorturnering är jag säger på att alla på kontoret skulle vara överlyckliga. Det är ingen hemlighet att vi strävat efter att få anordna en majorturnering igen och jag anser att våra evenemang har visat att vi är redo för uppgiften. Vi försöker, även om ryggraden i våra evenemang talar för sig själv, att utveckla oss och lyfta fram nya initativ. Jag hoppas få chansen att visa upp dessa för er, om Stockholm skulle bli valt.

Utöver det tycker vi att det är på tiden att Sverige får arrangera en majorturnering igen. Stockholm skulle passa perfekt."


Trenden just nu är att majorturneringen pågår under en längre tid, med Eleagues kommande majorturnering schemalagd över tio dagar. Hur gick tankarna bakom att hålla er till fem dagar? Vad är för- och nackdelarna med en längre respektive en kortare turnering?

"Det kostar väldigt mycket att anordna evenemang likt Dreamhack Masters, vilket helt enkelt begränsar oss när det kommer till hur länge det kan pågå. Vi utvärderar ständigt hur vi kan förbättra och utveckla formatet, i Malmö ändrade vi till exempel en omgång med bäst av en-matcher till bäst av tre, samtidigt som vi höll evenemang till samma antal dagar.

Med fem dagar kan vi åstadkomma en bra synergi mellan ett gruppspel som leder in till slutspeldagarna i arenan. Med färre dagar skulle vi vara tvungna att antingen kompromissa när det gäller antalet deltagande lag eller antalet matcher, något vi inte är beredda att göra.

Skulle det bli utvalt som en majorturnering behöver vi givetvis justera antalet dagar för att göra plats för det längre formatet."


Det finns alltid en hel del kritik och idéer från spelare, och scenen, gällande hur turneringar - speciellt majorturneringar - ska skötas samt vilket format som används. Har ni tagit något av detta i åtanke och involverat spelarna mer?

"Vi försöker att ta till oss så mycket kritik som möjligt från både lag och spelare, ett bra exempel på det är coachingregeln vi införde inför Malmö. Esporten befinner sig fortfarande i en tid då det är möjligt att testa olika format och låta de förändras över tid. Samtidigt är det viktigt att lyssna till fansen och tittare för att ta del av deras åsikter."
Ericsson Globe har plats för 16 000 åskådare, kommer ni att anpassa utformningen av scenen utifrån intresset för evenemanget eller har ni redan bestämt er för en idé? Finns det tankar på att fylla arenan och en en centralt placerad scen eller kommer ni att dela upp den, som de flesta arrangörerna gör?

"Vi tittar på alla alternativ just nu och kommer att meddela allmänheten innan det att biljetterna börjar säljas den 28 februari nästa år. En centralt placerad scen är definitivt intressant och det var fantastiskt att testa, men det kommer med vissa begränsningar. Just nu har vi inte bestämt något definitivt, därmed är fortfarande både en korstide- och en centralt placerad scen aktuell."

Kommer du att besöka Dreamhack Masters Stockholm?

67 personer har röstat
Du måste vara inloggad för att delta i den här undersökningen.

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..