Roccat vill dock ändra på det och har tagit fram ett tangentbord för de spelare som vill kunna göra lite mer med sitt tangentbord och som dessutom ska ta lite mindre plats på skrivbordet än det man haft tidigare.
Övrigt
Roccat Arvo
1
Det var länge sen vi recenserade ett tangentbord, mycket beror givetvis på att det inte händer så mycket på den marknaden samt att de allra flesta inte anser att det är produkter som är värda att lägga lika mycket pengar på i jämförelse med en mus eller ett bra grafikkort.
Sidan 1
Design och ergonomi
Det märks tydligt att Roccat försökt hålla storleken nere. Tangentbordet känns kompakt utan att det blir för trångt mellan knapparna eller att man tagit bort NUM PAD:n. De knappar som brukar trängas mellan avdelningen för vanliga bokstäver och NUM PAD:n är däremot bortplockade. Detta inkluderar print screen, scroll lock, pause, insert, delete, home, end, page up och page down, samt piltangenterna. Med andra ord inga knappar man normalt sett använder.
Trots detta har man utökat de knappar som man normalt ser på ett tangentbord och lagt till en MODE-knapp. När denna är knapp är aktiverad så får man extra funktion på ettan och trean på NUM PAD:n. Utöver dessa två ”extra”-knappar så har man även placerat tre knappar direkt under space-tangenten, de har extra hårt motstånd vilket medför att man inte trycker ner dem såvida det inte är med mening. Dessa fem knappar är givetvis programmerbara. När man använder MODE får man även tillgång till piltangenterna i NUM PAD:n. Detsamma gäller de flesta av de ovan nämnda borttagna knapparna. Med andra ord har Roccat inte helt tagit bort dem, man har bara frigjort onödiga ytor för knappar man sällan använder.
I jämförelse med Steelkeys 6G-tangentbordet som vanligtvis ligger på mitt skrivbord så är Arvo mindre på alla håll. Några centimeter på höjden och ett flertal på bredden, samt någon centimeter på tjockleken. Det enda jag saknar är det ergonomiska handledsstödet som medföljer 6G.
Knapparna i sig är däremot riktigt sköna och kan förklaras som ett mellanting mellan de knappar som bärbara brukar utrustas med och gamla gammeldags tangentbord. De har relativt låg höjd, något trögare än normalt och ger en skön känsla när man trycker ner dem. F-knapparna kräver något högre tryck innan de är nertrycka än de vanliga bokstäverna, samt att Makro-knapparna kräver ytterligare högre tryck.
Teknik
Om man installerar de medföljande drivrutinerna får man möjlighet att programmera egna makron vilket även inkluderar de tidigare nämnda extra knapparna. Arvo levereras med 1.5m USB-kabel vilket jag upplever som normallångt. Jag upplevde aldrig att tangentbordet inte hann med, även när jag försökte provocera lite så klarade Arvo av att leverera. Detta kan bero på att tangentbordet arbetar i hela 1000Hz.
Gillar man att arbeta med makron så kan man spara dessa i hela fem olika profiler. För WoW finns det särskilt stöd och ett stort antal förvalda funktioner går att ställa in på de programmerbara knapparna. Det går även enkelt att stänga av vänster och höger Windows-knapp, Caps Lock och TAB om man skulle vilja det.
Arvo innehåller helt klart en del tekniska lösningar. Dock kan man sakna funktioner som en inbyggd USB-hub och justerbart handledsstöd. Den versionen av Arvo som jag fick ta del av hade Nordic-layout på knappsatsen. Med andra ord kommer det ingen version enbart för den svenska marknaden. Misströsta inte, knapparna sitter där de brukar. Har man inget behov av ett tangentbord i en mindre storlek så tycker man säkerligen inte att alla dessa besparingslösningar är till godo. Däremot, har man ett litet skrivbord och vill frigöra mer yta till en stor musmatta så är detta ett vettigt alternativ. De extra knapparna nedanför space är dock något som jag uppskattar mycket. De är helt enkelt placerade på ett vettigt avstånd från WASD. Ett kompakt tangentbord har dock ett pris och det är att det inte passar folk som inte har behov av den mindre storleken och istället stör sig på att fattas knappar. Med andra ord är det här en väldigt nischad produkt.
Dock är det här en dyr produkt, en snabb koll på Prisjakt vittnar om att man får räkna med 839 kronor om man vill beställa från en välkänd butik. Vågar man chans går det att spara några guldtior.
Pris
- Från 839 kronor hos de kända butikerna enligt Prisjakt.
- Smart design
- Programmerbara knappar
- Makro-funktion
- Sköna tangenter
- Inget handledsstöd
- Dyr
- Kompakt format = Minskat användarvänlighet
Ad
30 kommentarer — skriv kommentar
Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.