×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Guide

Din kompletta guide till World of Warcraft Classic

1
Snart är det dags! Den 27 augusti släpps World of Warcraft Classic och det är åter dags att ta sig an Azeroth för många. För andra är det första gången de tar sig an WoW och därför har Fragbite sammanställt en noob-säker guide.
Är du redo för World of Warcraft Classic? Du kanske är helt ny till spelet och känner för att prova det efter all hype via sociala medier och diverse sajter? Fragbite har gjort en nybörjarguide med de viktigaste sakerna som en "WoW noob" borde veta. Ses vi i Azeroth?

Vad är World of Warcraft Classic?

Den nya klassiska versionen av WoW är inte så ny som många nybörjare må tro. WoW Classic är en rekreation av originalet som släpptes i november 2004. Mekaniken, upplevelsen och karaktärernas modeller är alla desamma som för 15 år sedan — allt för att få en autentisk upplevelse för nya som gamla spelare.

Hur laddar man ner spelet och vad är ett realm?

Alla spelare vars Battle.net-konto har en aktiv World of Warcraft-prenumeration eller "game time" har tillgång till WoW Classic utan extra kostad. Öppna bara Battle.net på datorn för att installera spelet.

Alla med WoW-prenumeration eller
Alla med WoW-prenumeration eller "game time" har tillgång till Classic. Bildkälla: Blizzard Entertainment

När du startar spelet kommer du att kunna välja ett så kallat "realm" att spela i. Se till att välja samma realm som dina vänner då man bara kan gruppera upp sig med karaktärer som delar samma realm. Det finns fyra realm-typer att välja mellan.

Normal
Denna typ är bäst för den som vill fokusera på storyn och här behöver du inte ta del av PvP om du inte vill. Du flaggas endast för PvP i motståndares städer. I andra delar av världen kan spelare bara attackera varandra om båda har PvP-flaggat sig själva med commandet /PvP.

Player-vs-Player (PvP)
Denna typ av realm låter alla spelare slåss och attackera varandra nästan överallt. De enda ställena där PvP inte är tillåtet är i säkra zoner, så som startzoner för nya spelare.

Role-Play (RP)
För den som vill rollspela är denna realm-typ perfekt. Denna typ följer "Normal"-inställningarna och har därför ingen "open world PvP".

Role-Play Player-vs-Player (RP PvP)
Den som vill rollspela, men föredrar PvP-inställningarna, bör välja denna realm-typ. Trots rollspel kan man bli attackerad i alla zoner förutom säkra sådana.

Du kan justera din karaktär för att göra den unik. Bildkälla: Blizzard Entertainment
Du kan justera din karaktär för att göra den unik. Bildkälla: Blizzard Entertainment

Så skapar du din karaktär

När du valt vilken speltyp du föredrar kommer du att kunna skapa din karaktär. Du väljer faction, klass och ras samt justerar din karaktär efter behag liksom namnger den. Det finns två factions i WoW, Alliance och Horde. Dessa två factions har fyra raser var med nio klasser att välja mellan. Alliance har en speciell klass vid namn "Paladin" medan Horde har "Shaman" som är en exklusiv klass för dem.

Alliance
Dwarves: Hunter, Paladin, Priest, Rogue, Warrior
Gnomes: Mage, Rogue, Warlock, Warrior
Humans: Mage, Paladin, Priest, Rogue, Warlock, Warrior
Night Elves: Druid, Hunter, Priest, Rogue, Warrior

Horde
Orcs: Hunter, Rogue, Shaman, Warrior, Warlock
Tauren: Druid, Hunter, Shaman, Warrior
Trolls: Hunter, Mage, Priest, Rogue, Shaman, Warrior
Undead: Mage, Priest, Rogue, Warlock, Warrior

Du kan skapa upp till tio karaktärer per realm med ett maxtak på 50 karaktärer över samtliga reals i din region. Bara en faction är tillåten i PvP-realms, det vill säga att om du väljer Alliance i PvP är du fast med denna faction.

Det finns många platser att besöka i Azeroth. Bildkälla: Blizzard Entertainment
Det finns många platser att besöka i Azeroth. Bildkälla: Blizzard Entertainment

Start och huvudständer
RasStartHuvudstad
DwarvesDun MoroghIronforge
GnomesDun MoroghIronforge
HumansEwynn ForestStormwind
Night ElvesTeldrassilDarnassus
OrcsDurotarOrgrimmar
TaurenMulgoreThunder Bluff
TrollsDurotarOrgrimmar
UndeadTirisfal GladesUndercity

Vad är alla förmågor för något?

Karaktärer i WoW lär sig nya förmågor när de levlar upp. För att dessa förmågor, eller abilities som de egentligen heter, ska vara till användning måste man träna och levla upp dem i speciella träningszoner. Dessa zoner går att hitta i huvudstäderna.

När du når level 10 öppnas talents upp. Du får ett talent-poäng per level från och med level 10 som du kan använda som du behagar i klassens tre olika träd. Du kan återställa samtliga poäng när du vill genom att besöka din klasstränare. Observera att priset för att återställa poängen höjs varje gång man gör det, med ett maxtak på 50 guld.

Vill du ha en karaktär som gör bra ifrån sig i combat så måste du träna dina vapenskills. Ju mer du använder ett visst vapen, ju högre blir din skill. En högre skill innebär att det blir lättare att träffa målet. Alla klasser kan använda samtliga vapen, men du måste besöka en "weapon master" i huvudstaden för att lära dig ett vapen som du inte börjat med.

Använd ett visst vapen för att träna dina vapenskills. Bildkälla: Blizzard Entertainment
Använd ett visst vapen för att träna dina vapenskills. Bildkälla: Blizzard Entertainment

Resurser

Vissa klasser behöver speciella resurser för att kasta speciella spells eller använda vissa abilities. Priests måste köpa ljus för att kasta "Prayer of Fortitude", rogues måste skapa giftet de har på sina daggers och hunters måste alltid ha mat till sina djur för att inte förlora dem. Om din karaktär använder sig av ett vapen så som en pilbåge eller armborst måste den alltid ha pilar med sig.

Välj ett yrke

I WoW Classic finns det nio primära yrken att välja mellan. En karaktär kan lära sig upp till två stycken åt gången. Inom tre av yrkena kan man specialisera sig inom vissa områden runt om i världen. Det finns även tre sekundära skills som alla karaktärer kan lära sig.

Primära yrken
Alchemy, Blacksmithing, Enchanting, Engineering, Herbalism, Leatherworking, Mining, Skinning och Tailoring.

Specialisering
Blacksmiths kan specialisera sig inom armor och vapen.
En engineer kan specialisera sig i Goblin- eller Gnomish Engineering.
Leatherworkers kan specialisera sig i Elemental-, Dragonscale- eller Tribal leatherworking.

Du kan lära dig att fiska i World of Warcraft. Bildkälla: Blizzard Entertainment
Du kan lära dig att fiska i World of Warcraft. Bildkälla: Blizzard Entertainment

Sekundära skills
Cooking, First Aid och Fishing.

Transport

Till en början bör du lära dig alla rutter genom världen, Azeroth. Då handlar det om flyg-, skepp- och zeppelinar-rutterna. Vid level 40 kan man, om man har tillräckligt med guld det vill säga, lära sig att rida samt köpa sitt första mount. Ett mount kan användas för att färdas över kartan.

En mage kan även skapa portaler till vissa ställen och kan ge portal-stenar till gruppmedlemmar. En warlock kan också, med hjälp av ytterligare två spelare, skicka en karaktär till en annan plats. För att göra detta måste man dock vara i samma grupp som magikern eller warlocken.

Loota med din grupp

Att gruppera sig med andra spelare är smart för att lättare och snabbare bemästra motståndet. Gruppledaren kan välja hur looten fördelas inom gruppen. Se till att samtliga gruppmedlemmar vet hur fördelningen görs innan ni spelat allt för länge, detta då en person som behöver ett specifict föremål måste veta om och hur den får detta föremål.

Master Loot: Ledaren bestämmer vem som får vad ur looten.
Round Robin: Alla gruppmedlemmar får loota i tur och ordning.
Group Loot: Alla gruppmedlemmar får rolla om looten.
Need before Greed: Bara de som kan använda sig av ett föremål får lov att rolla om det.
Free-for-All: Alla kan loota allt.

Du kan utföra raids och dungeons tillsammans med din grupp. Bildkälla: Blizzard Entertainment
Du kan utföra raids och dungeons tillsammans med din grupp. Bildkälla: Blizzard Entertainment

Spela igenom Raids och Dungeons

För att ta del i raids och dungeons måste du ha en grupp. Har du ingen grupp så kan du hitta en via en kanal som du blir del av via commandet /join LookingForGroup. När du funnit en grupp väntar du in den eller tar dig till resterande gruppmedlemmar för att ta er till ingången till en raid eller dungeon. Du kan se namn samt level genom att hålla musen över "Meeting Stone" utanför ingången.

Droppas något från en boss kan man i vanliga fall inte byta bort det. Men det finns ett fönster på två timmar för spelare att byta med varandra, men bara inom gruppen och med spelare som var delaktiga i raiden eller dungeonen.

För att få en så autentisk upplevelse som möjligt kommer alla raids och evenemang in-game att släppas i olika faser, precis som det var när vanilla spelades. Nedan följer vad som sker i vilka faser, vill du läsa mer om varje fas går det att göra här.

Phase 1 (Classic Launch): Molten Core, Onyxia, Maraudon
Phase 2: Dire Maul, Azuregos, Kazzak, Honor system, PvP Rank Rewards
Phase 3: Blackwing Lair, Darkmoon Faire, Darkmoon Deck, Alterac Valley, Warsong Gulch
Phase 4: Zul'Gurub, Green Dragons, Arathi Basin
Phase 5: Ahn'Qiraj War Effort, Ahn'Qiraj raids (Ruins och Temple of Ahn'Qiraj) öppnas
Phase 6: Naxxramas, Scourge Invasion, World PvP objectives i Silithus och Eastern Plaguelands

16 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 16 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..