×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Ad
Philips OneBlade

Intervju

Nördheims skapare: "Jag vill skapa ett 'Best of Scandinavia' med inslag av Alperna"

1
Vad kan en 29 år gammal marknadsförare göra med PUBG och Norden i åtanke? Ett koncept under namnet "Nördheim" som är så bra att omvärlden tror att han är hjärnan bakom PUBG Corps nya vinterkarta.
I samband med att Bluehole offentliggjorde en ny vinterkarta på ingång i Playerunknown's Battlegrounds började flera spelsajter söka mer information. Eftersom PUBG inte släppt något mer än en teaser fastnade många på en fan-skapad karta under namnet "Nördheim". Konceptet är så bra att många journalister och spelare över hela världen trodde att det var kartan PUBG Corp förbereder inför vintern, men så är inte fallet.

Vi tog kontakt med Nördheims skapare som går under namnet "IamEzalor" på Reddit och "LunchFisk" på Twitch samt i spelet. Hans riktiga namn vill han hålla anonymt, men berättar att han är en 29 år gammal svensk som just bor i USA där han arbetar inom markadsföring.

— Jag har ingen som helst erfarenhet av speldesign, men jag vet hur man säljer in ett koncept så det var där min process med Nördheim började. Jag såg det som att designa en Kickstarter-kampanjsida.

IamEzalor har spelat spel så länge han kan minnas. Han har alltid älskat multiplayer och speciellt de spel som är kompetiva. Han berättar att han har spelat extremt mycket Counter-Strike, Dota 2 och att han spelade på en hög nivå under vanilla i World of Warcraft. Nu ligger fokuset på PUBG. Första gången han spelade ett survival- eller battle royal-spel var i H1Z1 och han ser sig inte som en "old school" spelare inom genren men det betyder inte att han inte känner sig hemma. Han gillar utmaningen och brukar ligga i topp 100 i SOLO FPP på de nordamerikanska servrarna.

Han har spelat PUBG sedan det släpptes som "Early Access" på Steam i mars 2017. Kärleken för den första kartan var overklig och när Miramar kom ut ryktades det om att nästa karta kanske skulle bli en vinterkarta. Han gick direkt igång på tanken att vinterbanan skulle vara baserad på Skandinavien och började tillsammans med en vän tänka ut hur den skulle kunna se ut. IamEzalor började rita upp kartan och säger själv att han spenderat alldeles för mycket tid på den.

— Till slut hade jag lagt mer än 100 timmar på att skapa min vision av vad en vinterkarta i Skandinavien kunde vara, resultatet blev Nördheim. Namnet blev pricken över i-et. Det är ett skämtsamt easter egg för oss skandinavier, men det funkar också för engelsktalande. Som utlandssvensk saknar man alltid Sverige lite så om man kan göra en virtuell visit via en karta som Nördheim hade det varit supermysigt, och stillat hemlängtan lite grann haha.

Så här ser konceptet ut. Bildkälla: pubgwintermap.com
Så här ser kartan ut, närmare information om varje del finnes på pubgwintermap.com

Nördheim innehåller en hel del referenser till verkliga ställen runt om i Norden. Efter att IamEzalor hade spelat Erangel en hel del insåg han att de olika områdena kändes relativt generiska och lika varandra. Det fanns några avstrickare så som Ruins, Prison, Shelter och Mylta Power — men för det mesta var allt ganska likt sig. Han ville därför skapa en "Best of Scandinavia" med lite inslag av Alperna och därför plockade han inspiration från dessa platser.

Bland platserna finnes "Ïkeäå" som är en parodiversion av Ikea samt "Drömhack" som är en referens till Dreamhack i Jönköping. Dessutom finns "Viking Museum" som är en variant av Vasamuséet i Stockhom, "Knugen Naval Base" som är en referens till Muskös marinbas och Oslos operahus går under namnet "Concert Hall".

När vi frågar honom om han kommit på något nytt han hade velat tillägga sedan han publicerade konceptet säger han att det mesta finns med. Det handlar främst om smågrejer för att göra det lättare för spelaren att ta sig runt kartan då han inte vill att den ska ha samma problem som Miramar hade under en längre tid gällande framkomlighet. Dock har PUBG Corp inte hört av sig till honom angående kartan, men han hoppas innerligt att de fann någon form av inspiration från hans koncept.

— Man kan ju alltid hoppas att de fann någon inspiration i Nördheim. Kanske kan man åka skidor på deras vinterkarta. Det hade varit grymt! Jag hoppas verkligen de överväger att öppna upp för mod-support igen. Det var en besvikelse att höra att de backade ur det löftet.

Även om IamEzalor inte fick någon direkt respons från skaparna av spelet har han fått en enorm eloge från communityn. Samma kväll som han var klar med konceptet postade han en länk via PUBG:s subreddit. När han vaknade hade han hela 7000 upvotes och hundratals kommentater. Redan innan han kommit ur sängen började han svara på kommentarerna och det resulterade i att han kom två timmar försent till jobbet.

Flera PUBG-fans har hört av sig till honom och sagt att de vill hjälpa till med skapandet av kartan. Han är glad att andra också blir taggade av tanken på något han skapat och hoppas att alla en dag får chansen att spela den tillsammans.

Eftersom Nördheim ses som ett färdigt projekt arbetar IamEzalor på andra koncept. Till exempel har han skapat en 4x4-karta baserad på Venedig. Han tror inte att han kommer att sluta där, utan kommer att fortsätta att pumpa ut ideér till kartor när han känner att något kan skapa intressanta miljöer.

— Men jag kommer inte lägga 100 timmar på det igen eftersom det mest är en hobby, och inget jobb för mig. Jag gör det för att jag tycker det är roligt. Så sålänge det håller i sig kommer jag fortsätta.

Ad
Philips OneBlade

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..