×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Fragbites guide till sommarens LEC — allt du behöver för att följa ligan

1
Imorgon den 12 juni har det blivit dags för sommarens säsong av den Europeiska ligan LEC att dra igång. 10 lag kommer som vanligt att kämpa om titeln som Europamästare. Ligaspelet pågår till den 9 augusti, sedan drar slutspelet som ännu inte är schemalagt igång.
På fredag har det äntligen blivit dags för League of Legends i världsklass att köra igång igen. Den Europeiska ligan LEC drar nämligen igång efter ett två månader långt uppehåll. Nytt för sommarens säsong är att ligans grundserie kommer att spelas under åtta veckor istället för nio. För fansen innebär det två superhelger under den första och sista veckan där matcher kommer att spelas både fredag, lördag och söndag.

På fredag klockan 17:00 inleds den första sändningen med försnack och klockan 18:00 spelas den första matchen för säsongen mellan G2 Esports och MAD Lions. För att göra det så enkelt som möjligt för dig som vill följa ligan har Fragbite satt ihop en guide som innehåller alltifrån vilka lag som är favoriter till ett komplett spelschema. Här är allt du behöver veta om sommarens säsong av LEC.

Deltagande lag

Precis som tidigare är det tio lag som gör upp om titeln som Europas bästa lag. Från vårens säsong är det inga förändringar bland lagen och endast mindre spelarförändringar verkar ha gjorts. Inför vårens säsong har antalet svenska startspelare ökat från tre till fyra, fördelat på tre lag.

Veteranen Martin "Rekkles" Larsson är såklart med i Fnatics uppställning. I Rogue återfinns den svenska top- och midlaneduon Finn "Finn" Wiestål och Emil "Larssen" Larsson som efter en stark avslutning på 2019 hade det lite tyngre under våren. Det senaste svenska tillskottet är Felix "Kryze" Hellström som tagit över toplane för Excel Esports.

Lagen som deltar i LEC Spring Split 2020:

Excel Esports
SverigeFelix "Kryze" Hellström
StorbritannienMarc "Caedrel" Lamont
NederländernaJoran "Special" Scheffer
TjeckienPatrik "Patrik" Jírů
NorgeTore "Tore" Hoel Eilertsen

FC Schalke 04
RumanienAndrei "Odoamne" Pascu
TysklandLukas "Lurox" Thoma
TysklandFelix "Abbedagge" Braun
BulgarienNihat "Innaxe" Aliev
EstlandRisto "Nukes" Luuri

Fnatic
BelgienGabriël "Bwipo" Rau
PolenOskar "Selfmade" Boderek
SlovenienTim "Nemesis" Lipovšek
SverigeMartin "Rekkles" Larsson
BulgarienZdravets "Hylissang" Galabov

G2 Esports
DanmarkMartin "Wunder" Hansen
PolenMarcin "Jankos" Jankowski
DanmarkRasmus "Caps" Winther
KroatienLuka "Perkz" Perković
SlovenienMihael "Mikyx" Mehle

MAD Lions
RumanienAndrei "Orome" Popa
ItalienZhiqiang "Shadow" Zhao
TjeckienMarek "Humanoid" Brázda
TjeckienMatyáš "Carzzy" Orság
TysklandNorman "Kaiser" Kaiser

Misfits Gaming
SpanienDanny "Dan Dan" Le Comte
SpanienIván Martín "Razork" Díaz
NederländernaFabian "Febiven" Diepstraten
DanmarkKasper "Kobbe" Kobberup
TjeckienPetr "denyk" Haramach
DanmarkMads "Doss" Schwartz

Astralis
StorbritannienBarney "Alphari" Morris
RumanienAndrei "Xerxe" Dragomir
NorgeErlend "NukeDuck" Våtevik Holm
TysklandElias "Upset" Lipp
AustralienMitchell "Destiny" Shaw

Rogue
SverigeFinn "Finn" Wiestål
PolenKacper "Inspired" Słoma
SverigeEmil "Larssen" Larsson
FrankrikeSteven "Hans Sama" Liv
PolenOskar "VandeR" Bogdan

SK Gaming
TysklandJanik "Jenax" Bartels
KoreaGang-yun "Trick" Kim
TysklandDirk "Zazee" Mallner
SlovenienJuš "Crownshot" Marušič
KroatienDino "LIMIT" Tot

Team Vitality
FrankrikeLucas "Cabochard" Simon-Meslet
FrankrikeCantoursna "Nji" An
SerbienAljoša "Milica" Kovandžić
GreklandMarkos "Comp" Stamkopoulos
PolenJakub "Jactroll" Skurzyński
GreklandLabros "Labrov" Papoutsakis

Upplägg

LEC inleds med ett vanligt double round robin seriespel där de tio deltagande lagen ställs mot varandra två gånger under säsongen. Varje möte spelas i bäst av en match. Till skillnad från vanlig sport så räknas inte poäng i LEC utan lagens vinster och förluster blir det som rankar dem sinsemellan. När samtliga lag har mött varandra två gånger kvalificerar sig de sex lagen som har flest vinster för slutspelet.

Inför vårens säsong förändrades slutspelsformatet och det nya formatet kommer även att användas under sommarens säsong. De fyra bästa lagen inleder i winners bracket medan lag fem och sex startar direkt i losers bracket. Det innebär att de fyra bästa lagen kan förlora ett slutspelsmöte men ändå ta hem segern i slutändan, till skillnad från lag fem och sex som är ute efter första förlusten.

Nedan följer ett exempel på hur slutspelet skulle kunna se ut, notera att den som slutar etta efter grundserien får välja om de vill möta lag tre eller fyra i sin första slutspelsserie. Samtliga möten är bo5.

Bild: @Shakarez
Bild: @Shakarez

Grundserien spelas mellan den 12 juni och den 9 augusti. Datum för slutspelet är inte fastställt ännu, tidigare skulle finalspelet arrangerats i Malmö men på grund av COVID-19 ställdes evenemanget i Malmö in. Istället kommer finalerna mest troligt att spelas från LEC-studion i Berlin.

Prisfördelning

Prispotten för LEC har länge legat stabil på 200 000 euro och så ser det ut att bli även till sommarens säsong. Fördelningen sker enligt tabellen nedan.

1. — 80 000 euro
2. — 50 000 euro
3. — 30 000 euro
4. — 20 000 euro
5. — 12 500 euro
6. — 7 500 euro

Sändningsteam och var du ser matcherna

Sändningsteamet har inte offentliggjorts av Riot Games ännu men det ser inte ut att bli några större förändringar från vårsäsongen. En skillnad är dock att svenske coachen Jakob "YamatoCannon" Mebdi inte längre finns med i teamet. Svensken är nämligen presenterad som ny huvudcoach för det koreanska laget Sandbox Gaming.

Sydafrika Trevor "Quickshot" Henry
USA Daniel Drakos
Storbritannien Andrew "Vedius" Day
USA Indiana "Froskurinn" Black
Storbritannien Aaron "Medic" Chamberlain
Belgien Eefje "Sjokz" Depoortere
Frankrike Laure "Bulii" Valée
USA Christy "Ender" Frierson

Matcherna kommer att sändas på YouTube och Twitch precis som tidigare säsonger. En sak man inte ska glömma bort är dock att det inte går att genomföra tittaruppdragen genom att titta direkt på twitch. För dem gäller det att vara inloggad på watch.lolesports.com och följa matcherna där.

Favorittippade lag

G2 Esports
De regerande Europeiska mästarna G2 Esports försvarade sin titel från 2019 under vårens säsong. Efter att överraskande ha förlorat första slutspelsmatchen mot MAD Lions la superlaget i en högre växel och var tillslut aldrig riktigt hotade. Till sommarens säsong är Rasmus "Caps" Winther tillbaka i midlane och Luka "Perkz" Perković får ta rollen som AD-Carry. Även om Caps gjorde några riktigt bra matcher som AD-Carry var det tydligt att han passade bättre i midlane medan Perkz tillförde lika mycket oavsett roll.

Fnatic
Fnatic fortsätter att vara G2 Esports främsta utmanare men ända sen Caps lämnade just Fnatic för G2 har de inte rått på de regerande mästarna. Att byta ut Mads "Broxah" Brock-Pedersen mot Oskar "Selfmade" Boderek såg ut att lyfta Fnatic en nivå, men trots det så fortsätter G2 att vara ett spöke för Fnatic. Bara en sån sak som att Fnatic inte vunnit en match mot G2 sedan förra sommarens LEC-final säger en hel del.

MAD Lions
De flesta trodde att Rogue skulle bli det lag som kunde utmana Fnatic och G2 om titeln inför vårsäsongen. Istället dök ett helt annat lag upp som en riktig outsider. Efter en stabil grundserie inledde MAD Lions, med fyra rookies i laget, slutspelsrundan med att vinna över G2 med 3-2 i matcher. Mot Fnatic räckte de dock inte alls till och när de sedan ställdes mot G2 igen blev det förlust med 3-1 i matcher. Till sommaren har samtliga spelare hunnit få lite rutin och sannolikheten för att lejonen kan stå för en ny skräll är stor.

Spelare att ha ett extra öga på

Toplane: Felix "Kryze" Hellström — Excel Esports
Sveriges nya hopp i LEC. Spelade så sent som förra året i den svenska ligan där han gjorde sig känd för att carrya med bland annat Ryze och Vladimir. Nu får Kryze äntligen chansen att visa vad han går för på den stora scenen och det mesta talar för att han kommer att ta den.

Jungle: Iván Martín "Razork" Díaz — Misfits Gaming
Misfits Gaming var förra säsongens berg- och dalbana. En spelare som dock konstant levererade var Razork som också utsågs till säsongens rookie efter en jämn omröstning. Att bli säsongens rookie när spelare som Matyáš "Carzzy" Orság och Zhiqiang "Shadow" Zhao slog igenom är ingen dålig bedrift. Nu gäller det för Razork att bevisa att vårsäsongen inte bara var en engångsföreteelse.

Midlane: Rasmus "Caps" Winther — G2 Esports
Caps är äntligen tillbaka i midlane! Efter att ha blandat riktigt bra prestationer med katastrofala insatser nere i botlane är den danske midlanern tillbaka där han hör hemma. Det innebär att det förmodligen lär bli mer highlights där "Baby Faker" spelar huvudrollen. I sina bästa stunder är han en av världens bästa midlaners och är det någon midlaner som är värd att hålla ett extra öga på så är det Caps.

AD-Carry: Matyáš "Carzzy" Orság — MAD Lions
Att Carzzy inte blev vald till säsongens rookie handlade nog mer om att slutspelet inte får tas med i beräkningen än något annat. Tjecken gick direkt in från den spanska ligan och dominerade i LEC. Han har potentialen att bli en av ligans bästa AD-Carrys och det är förmodligen redan den här säsongen han kommer att etablera sig i toppen.

Support: Labros "Labrov" Papoutsakis — Team Vitality
Team Vitality var en katastrof förra säsongen och Jakub "Jactroll" Skurzyński imponerade inte alls. Nu har man värvat in Labrov från BIG vilket innebär att Markos "Comp" Stamkopoulos får en landsman med sig i botlane. Lyckas Team Vitality bättre i sommar så lär Labrov ha ett finger med i spelet.

Bubblare: Kasper "Kobbe" Kobberup — Misfits Gaming
Kobbe ansågs av många vara topp 3 bland alla Europeiska AD-Carrys när han spelade i Splyce. Därför var många besvikna när han lämnade för TSM. Första säsongen där gick inte riktigt som han hoppats och när TSM plötsligt fick chansen att värva Yiliang Peter "Doublelift" Peng fick Kobbe flytta på sig. Nu är han tillbaka i Europa och i Misfits får han chansen att visa hur bra han egentligen är.

Användbara länkar

För att följa LEC på bästa sätt finns det en hel del nyttiga hemsidor och länkar att hålla reda på. Här listar vi de allra viktigaste.


Artikelbild: Riot Games

1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?> DisplayTemplate("related");?>
Laddar..