×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Sponsrat inlägg

Fragbite minns: LoL-dynastin som dominerade världen

1
2014 var ett år då League of Legends-scenen dominerades av en organisation. Koreanska Samsung räknade in topplacering efter topplacering med sina två lag, White och Blue. Året avslutades med den största turneringen i League of Legends, Worlds, och där hade de två systerlagen huvudrollerna.
Denna artikel presenteras i samarbete med Samsung


2014 var året då Samsung, med två lag, på riktigt slog sig in på League of Legends-scenen. När året inleddes med den koreanska turneringen Champions 2014 Winter var det Samsung White som först gjorde avtryck. Laget med In-kyu "DanDy" Choi, Seung-bin "imp" Gu, Se-hyeong "Mata" Cho, Jang "Looper" Hyeong-seok och Bae "dade" Eo-jin vann sin grupp före NaJin White Shield, ett lag som de sedan också slog ut med 3-1 i semifinalen. I finalen ställdes de mot de regerande världsmästarna SK Telecom T1 K med unge stjärnskottet Sang-hyeok "Faker" Lee i laget.

SKT som i kvartsfinalen slog ut Samsung Whites systerlag, Samsung Blue, med 3-0 i matcher visade direkt att världsmästartakterna satt i. Efter 20 minuters spel stod det 18-1 i elimineringar till SKT vilket ledde till att Samsung White bestämde sig för att ge upp matchen. Även match två i bäst-av-fem finalen gick snabbt de regerande världsmästarnas världsmästarnas väg och Samsung såg slagna ut. I den tredje matchen lyckades de dock bjuda på mer motstånd. Trots det gick matchen tillslut SKT:s väg efter att Faker klivit fram med sin Riven och vunnit en teamfight åt sitt lag efter 31-minuters spel.

Samsung White ger upp första matchen mot SK Telecom T1

Efter finalförlusten valde Samsung White och systerlaget Blue att byta midlaners med varandra. Won-seok "PawN" Heo blev Whites nya midlaner medan dade tog över samma roll i Blue. Det bytet visade sig fungera väl för de båda lagen, men kanske bäst för Blue. I vårsäsongen av den koreanska turneringen Champions imponerade de båda Samsung-lagen när de vann sina respektive grupper. För White väntade dock en tuff kvartsfinal, där man ställdes mot regerande mästarna SK Telecom T1 K i en repris på vinterns final.

Kvartsfinalen blev dock inte alls lika tuff som förväntat och Samsung White kunde vinna med 3-1 i matcher. De säkrade därmed sin revansch för finalförlusten i vinterns turnering. I semifinal ställdes de sedan mot Samsung Blue, vilket skulle bli det första av flera Samsung-derbyn. Samsung Blue med Choi "Acorn" Cheon-ju, Da-yoon "Spirit" Lee, Bae "dade" Eo-jin, Hyuk-kyu "Deft" Kim och Lee "Heart" Gwan-hyung i laget satte dock stopp för Samsung Whites planer på att säkra titeln. Semifinalen slutade 3-1 till det blå laget som sedan gick hela vägen efter att ha slagit NaJin White Shield med 3-1 i finalen. Systerlaget White kunde sedan vinna matchen om tredjepris, vilket innebar att båda Samsung-lagen slutade topp 3.

Samsung Blue i Champions Spring 2014 - Bild: OGN
Samsung Blue i Champions Spring 2014 - Bild: OGN

Samsung Blues titel var Samsungs första någonsin i den koreanska ligan och inför sommarens turnering hade organisationen förhoppningar om att försvara den. Sommarens turnering var dock inte bara viktig sett ur inhemsk synvinkel, även seedning till 2014 års världsmästerskap stod på spel. Redan i gruppspelet ställdes Samsung Blue mot SK Telecom T1 K. Mötet de båda lagen emellan slutade med seger för Samsung som också säkrade förstaplatsen i gruppen före SKT. Även Samsung White kunde vinna sin grupp vilket ledde till att de redan i kvartsfinalen ännu en gång lottades mot SKT.

Kvartsfinalen slutade precis som i vårturneringen med Samsung-seger när resultatet skrevs till 3-1 i matcher. White fick sedan chans till revansch mot systerlaget Blue när de båda ännu en gång ställdes mot varandra i semifinalen. Reprisen av vårens match slutade dock i med exakt samma siffror, 3-1 i matcher för Samsung Blue som därmed var klara för sin andra raka final. Där väntade KT Rolster Arrows, ett lag med flera unga talanger som tagit sig hela vägen till final genom att vinna bäst-av-fem serierna med 3-2 i matcher. Samsung Blue var stora favoriter som regerande mästare, men fick oväntat svårt mot KT.

Efter att lagen vunnit två matcher var tvingades finalen att avgöras i en femte match. På den tiden avgjordes bäst-av-fem serierna med en "blind-pick" match, där motståndarna kunde välja samma hjältar och det utan att se vad det andra laget valde innan matchen startades. KT Rolster hade visat sig synnerligen bra på det spelläget och med ett bra early-game kunde de snabbt ta en stor ledning mot Samsung. När allt såg avgjort ut började dock Samsung Blue plötsligt vinna flertalet teamfights, mycket tack vare en välspelande dade och Deft. Trots tre raka teamfight-vinster föll de dock i den fjärde, som också blev avgörande och KT Rolster Arrows säkrade titeln.

KT Rolster Arrows vinner finalen i Champions Summer med 3-2 över Samsung Blue

Trots finalförlusten var Samsung Blue, tack vare två raka finaler, klara för Worlds 2014 som Koreas förstaseedade lag. Efter att deras systerlag Samsung White vunnit tredjeprismatchen mot SKT T1 K:s systerlag SKT T1 S, tvingade sig White till en tiebreaker om andraseeden. Där ställdes de mot SKT T1 K i en match som slutade med en betryggande 3-0 seger för Samsung White. Det innebar att Samsungs båda lag var klara för 2014 års VM-turnering som de två bästa lagen i Korea. Extra stort då världsmästerskapet avgjordes på hemmaplan i Korea.

De båda Samsung-lagen kom till turneringen som stora favoriter, speciellt då de regerande mästarna, SKT T1 K, misslyckats med att säkra en plats i VM. I gruppspelet visade de båda lagen också att de var där för att vinna. Samsung White ställdes mot Edward Gaming, ahq e-Sports Club och Dark Passage. Efter dubbla matcher mot samtliga lag stod de på sex vinster och noll förluster och var därmed klara som förstaseed från gruppen.

Samsung Blue presterade så gott som exakt lika bra som sitt systerlag. I en grupp med OMG, Fnatic och LMQ förlorade de endast en av sex matcher. Det innebar att även de säkrade gruppsegern vilket medförde att de båda Samsung-lagen tidigast kunde mötas i en semifinal om de båda vann sina kvartsfinaler. I kvartsfinal ställdes de två systerlagen mot varsitt amerikanskt lag. White tog där en enkel 3-1 seger mot TSM medan Blue skickade hem Cloud9 med 3-1 i matcher. Två resultat som innebar att en semifinal mellan de båda Samsung-lagen väntade.

Samsung White under kvartsfinalen mot TSM i Worlds 2014 - Bild: Riot Games
Samsung White under kvartsfinalen mot TSM i Worlds 2014 - Bild: Riot Games

Samsung Blue kom till semifinalen som det bäst seedade koreanska laget och med dubbla semifinalsegrar mot Samsung White i ryggen. Under Worlds hade dock de sistnämnda sett snäppet bättre ut då man endast tappat en match under hela turneringen. Den som hade hoppats på en jämn match mellan de båda lagen fick dock snabbt erfara att så inte skulle bli fallet. Samsung White kom ut och körde över Blue i den första matchen som vanns på 28 minuter. Även den andra matchen slutade med White-seger efter att både PawN och Looper dominerat sitt motstånd.

Någon vändning bjöds inte publiken på. Istället kunde White återigen säkra segern i match tre, den gången efter bara 22 minuters spel. Efter matchen uppstod sedan fina scener när glada White-spelare försökte trösta sina ledsna motståndare. Att lagen spelade för samma organisation gjorde så att det var mycket prestige, men även vänskap spelarna emellan. Samsung Whites AD-Carry, imp, var trött på att alltid förlora mot Blue och deras motsvarighet på botlane, Deft. Efter semifinalen berättade han i en intervju att han så gärna ville vinna att han till och med ville få Deft att gråta, men efter matchen, när han såg deras besvikelse, så tyckte han synd om dem.

Glada Samsung White-spelare tröstar ledsna Samsung Blue-spelare - Bild: Riot Games
Glada Samsung White-spelare tröstar ledsna Samsung Blue-spelare - Bild: Riot Games

Samsung hade firat stora triumfer i Korea men om de på riktigt ville bli ihågkomna som ett av världens bästa lag återstod en sak, att vinna Worlds. I finalen ställdes Samsung White mot kinesiska Star Horn Royal Club. Den kinesiska organisationen hade också varit i final under 2013, men då med en annan uppställning. Endast AD-Carryn Jian "Uzi" Zi-Hao återstod av laget som fick se sig besegrade av SKT T1 i finalen 2013. Det koreanska hoppet stod till Samsung White och då finalen avgjordes i Seoul World Cup Stadium hade Samsung ett stort stöd av publiken. Publiksiffran skrevs till över 40 000, en siffra som var dubbelt så stor som föregående års publiksiffra.

Worlds 2014 var en succé publikmässigt - Bild: Riot Games
Worlds 2014 var en succé publikmässigt - Bild: Riot Games

Finalen avgjordes i bäst-av-fem matcher men efter den första var det nog många som tvivlade på om det verkligen skulle behövas fler än tre. Samsung White plockade nämligen fram det bästa ur varje spelare och spelade på toppen av sin förmåga. Efter 24 minuters spel föll Royal Clubs nexus och då hade endast en av Samsung White-spelarna blivit eliminerad under matchens gång. I match nummer två rullade tåget vidare och det var inte förrän i den tredje matchen, när det var vinna eller försvinna, som Royal Club vaknade till liv.

Med underläge 0-2 i matcher lyckades Royal Club överleva Samsung Whites sylvassa early-game och tog matchen långt över 30-minuters strecket. Uzi lämnades precis som i tidigare matcher ifred under early-game vilket öppnade upp för AD-Carryn när Royal Club gick in i lategame med en ledning. Trots att Samsung White visade upp det teamfight-spel som de blivit kända för kunde Royal Club efter en 38 minuter lång holmgång vinna matchen. Det koreanska topplaget blev dock inte de minsta skakade över att de förlorade sin andra match för turneringen. Istället studsade de tillbaka direkt och efter en 22 minuter snabb överkörning i match fyra säkrade de VM-titeln på hemmaplan.

Samsung White vinner första finalmatchen mot Royal Club

Med VM-titeln satte Samsung-organisationen punkt för ett år fyllt av framgångar. Året inleddes med en andraplats i den koreanska ligan Champions Winter, vilket följdes upp med en seger och en tredjeplats i Champions Spring. Under sommarens Champions missade man segern med minsta möjliga marginal, men Samsung-lagen slutade ändå tvåa och trea. När Worlds sedan avslutades med en titel och en tredjeplats hade de båda Samsung-lagen placerat sig topp 3 i samtliga turneringar utom Champions Winter, där Samsung Blue slutade femma. En på många sätt imponerande prestation.

Samsung White lyfter bucklan efter segern i Worlds - Bild: Riot Games
Samsung White lyfter bucklan efter segern i Worlds - Bild: Riot Games

Denna artikel presenteras i samarbete med Samsung



Artikelbild: Riot Games


1 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 1 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..