×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.

Europa

Förhandstitt: European Masters 2020 Spring

1
Ikväll, den 22 april, startar gruppspelet i vårens European Masters. 16 lag indelade i fyra grupper kommer att slåss om totalt åtta slutspelsplatser. I den här artikeln tar vi en titt på de 16 lag som tagit sig hela vägen fram till European Masters gruppspel. Totalt finns nio svenska spelare med och spelar om 150 000 euro i prispengar.
Vårens säsong i de regionala Europeiska ligorna är över och det har äntligen blivit dags för den prestigefyllda turneringen European Masters. Ikväll, den 22 april, klockan 18:00 startar huvudturneringen med gruppspelet. Där spelar 16 lag om de åtta slutspelsplatserna, ettan och tvåan i varje grupp tar sig vidare till kvartsfinalerna. Ett åtta dagar långt dubbel round robin-gruppspel följs upp av fyra dagars slutspel som kommer att avgöra vilket lag som tar hem vårens titel. Här är en förhandstitt på samtliga lag som tagit sig vidare till turneringens gruppspel.

Grupp A

BT Excel

Efter att länge ha stått i skuggan av Fnatic Rising såg det ut som att vårens säsong låg i BT Excels händer. Laget vann samtliga 14 matcher i grundserien och efter 2-0 i semifinalen mot NVision Esports ledde man också finalen mot Fnatic Rising med 2-0 matcher. Då, efter att ha vunnit 18 raka matcher föll man ihop totalt och förlorade tre raka vilket innebar att Fnatic Rising tog hem titeln även den här gången.

I European Masters bör man dock ta sig till ett slutspel och på förhand ser det ut att bli en match med Gamers Origin om förstaplatsen i gruppen.

Gamers Origin

Efter en bra grundserie placerade sig Gamers Origin med den svenska botlaneduon, Morgan "HustlinbeasT" Granberg och Ludvig "SMILEY" Granquist på en tredje plats. I slutspelet inledde man med en 3-2 seger över Vitality.Bee och därefter såg det bara ut att bli lättare. I finalen ställdes man mot LDLC OL där Fnaticlegendaren Bora "YellOwStaR" Kim fanns med i laguppställningen. Det var dock inget som påverkade GamersOrigin som vann tre raka matcher och säkrade titeln.

Franska lag brukar ofta kunna vara med och slåss i toppen och senast GamersOrigin var med i EU Masters tog de sig hela vägen till en semifinal, något som laget ska kunna återupprepa även om det är helt andra spelare den här gången.

Team GamerLegion

Gruppens tredje svensk hittar vi i Tysklands tredjeseedade lag till turneringen. Petter "Hjarnan" Freyschuss är ännu en gång tillbaka i EU Masters sammanhang och även den här gången var vägen dit den längsta möjliga. Efter att ha förlorat med minsta möjliga marginal i semifinalen i Prime League behövde GamerLegion ta sig igenom Play-in för att säkra en plats i huvudturnerningen. Det klarade man galant och tappade endast en match under hela play-in.

Chanserna att ta sig till slutspel är dock inte speciellt stora. Det är en riktigt tuff grupp man hamnat i och det mesta talar för att Hjarnan den här gången får lämna turneringen redan i gruppspelet.

YDN Gamers

I det italienska mästarlaget återfinns gruppens fjärde och sista svensk, midlanern Kim "Phantomles" Storm. Senaste gången ett italienskt lag tog sig ur sin grupp i EU Masters var för två år sedan när Outplayed vann sin grupp. YDN har sett riktigt bra ut under säsongen i den italienska ligan där man vann både grundserien och sedan slutspelet. Under finalen var även lagets AD-Carry avstängd vilket gjorde att Phantomles fick visa sina kvalitéer även på botlane. Det draget fungerade bra vilket tyder på att det även finns en viss flexibilitet i laget.

Ska YDN nå slutspel i EU Masters krävs det att man tar matcher av GamersOrigin och/eller BT Excel, något som inte blir den lättaste uppgiften och det krävs att man levererar på topp för att nå dit.

Grupp B

AGO Rogue

Senaste gången Rogues akademilag tog sig till EU Masters var det med stora förväntningar som inte riktigt införlivades. Den här gången är förväntningarna kanske snäppet lägre men det är återigen ett bra lag som kommer från Ultraliga. Man dominerade både i grundserien och i slutspelet men gruppen man nu hamnat i ser allt annat än rolig ut. Med både LDLC OL och Vodafone Giants i gruppen ser det ut att bli ännu en tuff turnering för Rouges akademilag.

Ska man överträffa de två senaste turneringarna som slutade med kvartsfinal krävs i det närmaste ett mirakel, speciellt då gruppspelet numera spelas i dubbelmöten.

Defusekids

Det holländska laget slutade tvåa i grundserien av den holländska ligan och förlorade i första slutspelsomgången mot PSV Esports. Eftersom det holländska slutspelet hade ett liknande format som LEC fick de dock snabbt revansch efter att ha tagit sig till finalen. Där blev det 3-1 i matcher mot PSV och platsen i EU Masters var säkrad. För att ta sig till huvudturneringen krävdes dock spel i play-in, där man hamnade i samma grupp som MAD Lions Madrid. Det stoppade dock inte Defusekids som vann gruppen och sedan slog ut belgiska Sector One i elimineringsmatchen.

Några stora förhoppningar om att skrälla sig vidare från huvudturneringens gruppspel lär holländarna inte ha. Målet är nog snarare att vinna så många matcher som möjligt.

LDLC OL

LDLC har alltid varit ett av lagen att hålla ögonen på i European Masters. Den här gången kommer de också till spel med Bora "YellOwStaR" Kim som gjort comeback. Man kommer dock till turneringen som Frankrikes andraseedade lag efter att ha förlorat finalen i tre raka matcher. Det finns med andra ord en del frågetecken kring den här upplagan av LDLC där svenska AD-Carryn Volkan "Hades" Dinçer kom in sent.

Det franska laget har lyckats hamna i vad som förmodligen är den tuffaste gruppen i turneringen men trots det är man ändå en av favoriterna till att ta sig vidare till slutspelet.

Vodafone Giants

De spanska mästarna har fått något rejält att bita i. Efter att ha gått 15-3 i grundserien och sedan rent fram till finalen som de tillslut vann med 3-2 över Movistar Riders har de nu hamnat i en minst sagt intressant grupp. Förra säsongen slutade man tvåa i EU Masters men från den laguppställningen finns bara Antonio "Th3Antonio" Espinosa kvar. Det är dock inga dåliga spelare som tillkommit där förre LEC-spelaren Amadeu "Attila" Carvalho är den mest namnkunniga.

Att inte ta sig vidare från gruppen skulle vara ett stort fiasko för Giants som trots en ny uppsättning spelare bör ha minst semifinal i sig i år.

Grupp C

FC Schalke 04 Evolution

Ett genomgående tema för de bästa lagen som kvalificerat sig för EU Masters är att de kört över motståndet i sina regionala ligor. Det gjorde även Schalke 04:s akademilag som välförtjänt vann tyska Prime League. Med flera spelare som antingen haft eller fått LEC-erfarenhet under den senaste säsongen är det svårt att inte se de blåvita som en av favoriterna till att vinna turneringen. I den sju spelare stora truppen finns spelare som Berk "Gilius" Demir, Nihat "Innaxe" Aliev, Lukas "Lurox" Thoma och Risto "Nukes" Luuri vilket ska räcka långt i vårens turnering.

Vilka spelare som Schalke än ställer upp med ur deras laguppställning så ska de vinna sin grupp. Därefter ligger vägen öppen för ett framgångsrikt slutspel, om all klickar.

K1CK Neosurf

Den portugisiska organisationen K1CK har ofta befunnit sig på den Europeiska scenen men då har man också ställt upp med portugisiska lag. Inför vårens säsong meddelade man att det istället var dags att ställa upp i den polska ligan. Där blev det också framgångar, även om man inte riktigt rådde på AGO Rogue som tillslut vann Ultraliga. Laget består av en blandad kompott före detta Rogue-, Devils.one- och Illuminar-spelare som inte riktigt lyckats ta steget uppåt ännu.

Det ska mycket till om K1CK ska ta sig ur gruppen när man ställs mot tufft motstånd. Istället blir det nog en kamp om tredjeplatsen med Team Singularity.

Movistar Riders

Efter att 2018 ha tagit sig till EU Masters med fem svenska spelare i laget är nu Movistar Riders än en gång tillbaka. Den här gången är det dock utan svenskar i laget och istället har man satsat på inhemsk och portugisisk talang. I den spanska ligan visade det sig vara ett lyckat val och efter att ha slutat trea i grundserien tog man sig hela vägen till finalen. Där tog det dock stopp mot Vodafone Giants men Movistar tog det till en femte och avgörande match.

På pappret har man kanske en något lättare grupp än Giants och Movistar har goda chanser att ta sig vidare till åtminstone kvartsfinal.

Team Singularity

Det danska laget hade inga som helst problem med att ta hem segern i Nordic Championship. Nivån på motståndet i norden har dock varit relativt lågt de senaste säsongerna och räknar man bort när Ninjas in Pyjamas tog sig till final i EU Masters så har det varit dåligt med fina insatser från de nordiska lagen. Att Victor "Reje" Etlar Eriksen är i toppform kommer vara otroligt viktigt för de nordiska mästarna.

Singularity ska inte ha någon större chans att ta sig vidare från gruppspelet och det blir mest troligt spel om tredjeplatsen mot K1CK Neosurf.

Grupp D

SuppUp Esports

Baltiska lag brukar antingen överraska rejält eller prestera medelmåttigt. På senare tid har Crvena zvezda Esports dominerat den baltiska scenen men i år fick de stryk i finalen av det serbiska laget Energypot Wizards. Efter att ha slutat tvåa i grundserien kunde Wizards ta sig till final och där slå Crvena zvezda med 3-2 i matcher vilket också säkrade dem en plats i EU Masters huvudturnering.

2018 gick KlikTech till kvartsfinal, men att Energypot Wizards ska återupprepa den bedriften känns långt borta.

Fnatic Rising

Fnatics akademilag har dubbla semifinaler i EU Masters på meritlistan. Inför vårens säsong har de återigen bytt ut några spelare men kärnan återstår. Laget innehåller numera två svenskar då Felix "MagiFelix" Boström fått sällskap av Love "Bravado" Rapp. Sedan laget grundades har man vunnit UKLC varje säsong och trots att det den här gången såg mörkt ut när man låg under med 0-2 i matcher mot BT Excel i finalen så lyckades Fnatic Rising vända och vinna UKLC ännu en gång.

I gruppen ser tyska Mousesports ut att bli det tuffaste motståndet men oavsett så ska Fnatic Rising ta sig till slutspel.

eSuba

Tjeckiska eSuba prenumerar i princip på den tjeckiska ligans plats i EU Masters. Endast en säsong har man missat spel i den Europeiska ligan och det var inte i år. Både Marek "Humanoid" Brázda och Petr "denyk" Haramach, de två tjeckiska spelarna i LEC, har en gång spelat i eSuba men trots det så har laget inte lyckats nå framskjutna placeringar i EU Masters.

Precis som tidigare säsonger så lär det ta stopp för eSuba redan i gruppspelet. Att man tog sig vidare från play-in får anses som en stor framgång.

Mousesports

Förra turneringens semifinalister från Tyskland kommer på pappret med ett ännu bättre lag än förra säsongen. LEC-spelarna Adam "LIDER" Ilyasov, Hampus "Promisq" Abrahamsson och Jesper "Jeskla" Klarin Strömberg har förstärkt inför vårens säsong. Att man slutade tvåa i Prime League kanske säger mer om hur hög nivån på den tyska ligan är än det gör om Mousesports som lag. Sett ur ett svenskt perspektiv är det också en riktigt intressant botlane med Promisq och Jeskla som kommer till spel och det ska bli intressant att se hur duon presterar i Europas näst finaste turnering.

Mousesports bör enkelt ta sig vidare från gruppen och de har ett lag för att gå långt i slutspelet. Blir det inte semifinal så krävs det att man stöter på riktigt tufft motstånd i kvartsfinalen.

Matcherna i EU Masters följer du på den nya Twitchkanalen EU Masters.


Artikelbild: Riot Games

0 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 0 kommentarer

Skriv en kommentar

DisplayTemplate("related");?>
Laddar..