×
Felmeddelande :( Din CSS har inte laddats som den ska. Testa reloada sidan.
Som besökare på Fragbite samtycker du till användandet av s.k. cookies för att förbättra din upplevelse hos oss. Läs mer om vår integritetspolicy här.

Sverige

YamatoCannon: "Jag kan vila när jag är död"

1
Den svenske profilen Jakob "YamatoCannon" Mebdi berättar om året som passerat och att ha flera jobb i esporten: "Jag vill bygga ett stort arv inom e-sporten och avsluta som en legend."
Svenske Jakob "YamatoCannon" Mebdi har ett händelserikt 2015 bakom sig, där han bland annat coachat MeetYourMakers och ROCCAT samtidigt som han dessutom varit en del av diverse League of Legends-sändningar och agerat expertanalytiker.

Under gårdagen offentliggjordes han även som huvudcoach i det danskprydda Splyce, och det känns som ett ypperligt tillfälle för Fragbite att publicera den intervju man gjorde med den svenske profilen runt jul. I intervjun berättar Mebdi hur året som nu passerat behandlat honom, med mer detaljer kring hans inställning till att vara coach och expertanalytiker.

2015 har varit ett minst sagt händelserikt år, för både dig och esporten. Ditt egna varumärke speciellt har växt markant under årets gång. Trodde du själv att du skulle finna dig i den positionen du sitter i just nu?

Jag bestämde mig väldigt tidigt att jag ville investera min tid och större delen av mitt liv i denna bransch. Jag har varit med i cirka sex år och en hel del saker och ting har hänt. Jag är en person som inte nöjer mig och det är nog det som drivit mig framåt till den position jag är i nu, men alla möjligheter och all support jag fått från alla runt mig har gjort allting möjligt och jag är oerhört tacksam.


Du har under årets gång blivit uppmärksammad för ditt arbete på diverse expertpaneler, till många fans förtjusning. Har det varit lätt att anpassa till rollen, och att vara framför kameran?

Det hjälpte oerhört mycket att jag fick möjligheten att jobba med VIAGAME samt Dreamhack för att kommentera på NA/EULCS samt världsfinalen på TV6 på svenska. Jag tog många idéer från andra människor jag sett framför kameran och har med det försökt göra något som jag kan kalla mitt eget. Kalla det lätt kan jag inte göra eftersom jag känner att man bestämmer själv hur svårt man gör det för sig i allt i livet. Jag nämnde tidigare att jag aldrig blir nöjd, så jag strävar alltid efter att bli bättre. Jag älskar att påverka människor, som jag har möjligheten att göra både inom coaching och kamera-arbetet så jag har en stor passion för bägge två.


Detta var även första året du fick chansen att coacha lag på toppnivå i Europa. Fastän du inte lyckades ta ett lag till världsfinalerna, har du njutit av upplevelsen och kommer du fortsätta coacha gåendes in till 2016?

Innan jag började coacha mitt första lag var jag väldigt osäker men valde att ta chansen ändå. Idag kan jag säga att jag älskar att coacha. Det är inget glamoröst jobb för man får skiten när det går dåligt och inget beröm om det går bra, men det ansvaret är jag villig att ta för laget och spelarnas skull. Att ha chansen att påverka spelare och deras karriär positivt i nuet och i deras framtid då vi separeras är oerhört belönande. Relationen som uppstår mellan coach och spelare är något jag värdesätter riktigt högt. Samtidigt är coaching inom västvärlden jämfört med till exempel Korea riktigt nytt, så jag känner att jag har en chans framför mig att definera coaching standarden i väst. De personer jag ser upp till mest är kända managers inom fotbollsvärlden med namn som Mourinho, Sir Alex Ferguson och Arsene Wenger. Jag vill, lika som dom jag nämnt har gjort, bygga ett stort arv inom e-sporten och avsluta som en legend.


Vilken roll finner du mest njutning i, coach eller expertanalytiker?

Jag gillar att vara upptagen och jag tar alla chanser jag får. Jag kan inte tänka mig att sitta på expertpanelen heltid just nu iallafall, men med det sagt så vill jag bara slita så mycket som möjligt inom branschen för att växa så mycket som möjligt. Jag kan vila när jag är död. Skulle jag vara tvungen att välja en utav dom just nu, skulle jag välja coaching först.


Känner du att någon av rollerna har höjt dig i den andra rollen, så att säga?

Jag känner att de går hand i hand. Jag har varit tvungen att vara försiktig så mina motståndare inte får för mycket inblick på hur jag tänker om spelet, men samtidigt har jag fått chanser att träffa människor som har hjälpt mig oerhört mycket och det är jag oerhört tacksam över. Allting handlar om networking i slutändan om man vill överleva i Esporten.


Du har ju även hjälpt till i kampanjen vars syfte är att tillsammans med Coca Cola hjälpa till att skänka 100 000 måltider till Sveriges Stadsmissioner. Hur har den upplevelsen varit, och vad har du för high score på Santa Mission?

Det är alltid schysst och kunna hjälpa ge tillbaka på något sätt. Har spelat en hel del nu när jag flugit mellan event, skäms lite för mycket över min highscore för att berätta.


Tack för intervjun! Har du några sista ord?

Jag skulle vilja tacka alla fans och min familj för all support och jag vill även önska alla ett gott nytt år.
Foto: Riots Flickr

12 kommentarer — skriv kommentar

Kommentarerna nedan är skrivna av användare på Fragbite. Fragbite granskar inte sanningshalten i texten och du uppmanas att själv kritiskt granska och bemöta texten. Förutsätt inte att innehållet i texterna är sanning.
Visa 12 kommentarer

Skriv en kommentar

Laddar..